Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Lupusul: care sunt simptomele si cum pot fi ameliorate

28 martie 2018
Share

Lupusul este o boala autoimuna: celulele sistemului imun ataca tesuturile sanatoase, ducand la inflamatie si distrugerea acestora. Simptomele pot fi limitate la piele insa, de foarte multe ori, lupusul cauzeaza si probleme interne, precum durerile articulare.

In cazurile severe, poate afecta inima, rinichii si alte organe vitale. Desi nu este o afectiune vindecabila, exista tratamente care pot limita afectarea organelor.

Simptomele lupusului

  • Durerile articulare. Durerea articulatiilor si a muschilor este, in cele mai multe cazuri, primul semn de lupus. Aceasta durere tinde sa apara simetric de-o parte si de alta a corpului in acelasi timp, in special la nivelul articulatiilor incheieturilor, mainilor, degetelor si genunchilor. Articulatiile pot fi inflamate si pot fi mai calde fata de restul corpului. Insa, spre deosebire de artrita reumatoida, lupusul nu cauzeaza afectarea permanenta a articulatiilor.
  • Rash-ul cutanat in forma de fluture la nivelul obrajilor si nasului. Alte probleme frecvente ale pielii includ sensibilitatea la expunerea la soare, urmata de aparitia unor pete rosii si a unei iritatii de culoare violacee pe diferite parti ale corpului, incluzand fata, gatul si bratele.
  • Schimbarile unghiilor. Lupusul poate determina ruperea sau chiar caderea unghiilor. Acestea pot fi decolorate si pot prezenta niste puncte albastre sau rosii la baza. Aceste puncte sunt, de fapt, rezultatul inflamatiei vaselor mici de sange.
  • Febra si oboseala. Cele mai multe persoane cu lupus experimenteaza mai multe stadii de oboseala. In multe cazuri, aceasta este destul de severa ca sa interfereze cu exercitiile fizice sau cu activitatile zilnice. Multe persoane fac si febra din cand in cand. Aceasta febra inexplicabila poate fi singurul semn in unele cazuri.
  • Sensibilitatea la lumina. Multe persoane cu lupus sunt anormal de sensibile la lumina si la alte feluri de lumina UV. O zi la plaja poate declansa o iritatie pe pielea expusa la soare si poate agrava alte simptome ale lupusului. Unele medicamente pot face persoanele cu lupus si mai sensibile la lumina UV.
  • Caderea parului. Simptomele lupusului tind sa apara si sa dispara. Acestea includ si caderea parului. Pacientii pot trece prin niste perioade de pierdere a parului pe anumite portiuni ale scalpului sau cand acesta se subtiaza peste tot. Odata ce aceasta perioada se amelioreaza, parul va creste la loc.
  • Fenomenul Raynaud. Unele persoane cu lupus pot prezenta fenomenul Raynaud. Degetele de la maini si picioare devin dureroase si prezinta furnicaturi ca raspuns la temperaturi reci sau stres emotional. Acesta apare atunci cand exista spasme ale vaselor mici de sange care restrictioneaza fluxul sangvin dintr-o anumita zona. In timpul unui atac, degetele de la maini si picioare pot deveni de culoare alba sau albastra. Fenomenul Raynaud poate aparea fara sa fie asociat cu lupusul sau cu alte afectiuni serioase.

Lupus sau altceva?

Lupusul---care-sunt-simptomele-si-cum-pot-fi-ameliorate2Atunci cand apar primele simptome ale lupusului, poate parea ca o artrita reumatoida, ce cauzeaza dureri articulare si umflarea acestora sau fibromialgie, ce cauzeaza oboseala si durere. Ceea ce caracterizeaza lupusul este combinatia dintre iritatiile de la nivelul pielii cu durerile articulare si oboseala. Exista, de asemenea, si teste de laborator ce pot pune diagnosticul de lupus.

Metode prin care putem diminua simptomele

Unele schimbari in activitatile de zi cu zi pot reduce riscul agravarii simptomelor. Iata care sunt acestea:

  • Protejati-va si acoperiti-va pielea atunci cand va expuneti la soare.
  • Nu fumati.
  • Faceti exercitii fizice regulate.
  • Incercati sa reduceti stresul si conflictele.
  • Asigurati-va ca va odihniti suficient. Unele persoane cu lupus au nevoie de pana la 12 ore de somn.

Datorita imbunatatirilor aduse in tratamentul pentru lupus, persoanele care sufera de aceasta afectiune traiesc semnificativ mai mult. Totul depinde si de severitatea lupusului si de cate organe vitale sunt afectate. Insa cele mai multe persoane cu lupus pot avea o viata normala sau aproape normala gratie noilor metode de tratament.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.