Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Insomnia rebela – factori care o declanseaza

26 iulie 2018
Share

Daca nu puteti dormi sau daca va treziti frecvent in timpul noptii, atunci este vorba de insomnie. Insomnia este cea mai frecventa forma a tulburarilor de somn. In cazul in care situatia persista pentru o perioada mai mare de 3 luni, inseamna ca suferiti de insomnie cronica (sau insomnie rebela).

Problemele legate de somn par sa fie o mostenire de familie. Aproximativ 35% dintre persoanele cu insomnie au un istoric familial de insomnie, mama fiind membrul familiei cel mai frecvent afectat. Totusi, pentru ca atat de multi factori sunt implicati in insomnie, o componenta genetica este dificil de definit.

 

Cauzele insomniei rebele

Multe cazuri de insomnie rebela au o baza emotionala sau psihologica. Tulburarile care cauzeaza cel mai adesea insomniile sunt:
– anxietatea
– depresia
– tulburarea bipolara
– deficitul de atentie sau hiperactivitatea
– tulburari de stres posttraumatic

Insomnia poate provoca, de asemenea, probleme emotionale. Aceasta relatie este adesea neclara: nu este foarte sigur care conditie a declansat-o pe cealalta sau daca cele doua conditii au, de fapt, o sursa comuna.

In multe cazuri, nu este clar daca insomnia cronica este un simptom al unor conditii fizice sau psihologice, sau daca este o tulburare primara proprie. In cele mai multe cazuri, insomnia este provocata de un amestec de stari psihologice si fizice.

 

Probleme medicale ce provoaca insomnia

Printre numeroasele probleme medicale care pot provoca insomnia rebela sunt: alergiile, hiperplazia benigna de prostata (HBP), artrita, boala de reflux gastroesofagian, astmul, emfizemul, conditiile reumatologice, boala Alzheimer, boala Parkinson, hipertiroidismul, epilepsia si fibromialgia. Alte tipuri de tulburari de somn, cum ar fi sindromul picioarelor nelinistite si apneea in somn, pot provoca insomnie. Multi pacienti cu durere cronica, de asemenea, dorm prost.

In plus, unele medicamente pot avea ca efect advers insomnia. Printre acestea, se numara antidepresivele, teofilina, lamotrigina, felbamatul, substantele beta-blocantele si beta-agoniste.

In plus, aproximativ 10-15% dintre cazurile de insomnie cronica sunt cauzate de abuzul de substante nocive, in special droguri, sedative si alcool. Un pahar sau doua de bauturi alcoolice, consumate la cina, ajuta, in majoritatea cazurilor, la reducerea stresului si usurarea somnului. Excesul de alcool in scopul adormirii are insa tendinta de a fragmenta somnul si de a cauza stari de veghe cateva ore mai tarziu. De asemenea, creste riscul pentru alte tulburari de somn, inclusiv apneea de somn si sindromul picioarelor nelinistite. Alcoolicii sufera adesea de insomnie.

 

Cum se permanentizeaza insomnia

Insomnia rebela – factori care o declanseazaInsomnia tranzitorie perturba ritmul circadian al persoanei. Pacientul incepe sa asocieze patul nu cu odihna si relaxarea, ci cu lupta de a dormi. In timp, aceste evenimente se repeta, iar perioada de dinainte de culcare devine o sursa de anxietate. Odata ajuns in pat, pacientul se axeaza pe incapacitatea de a adormi, pe consecintele nesomnului si pe lipsa de control mental. Astfel, toate incercarile de a adormi esueaza.

In cele din urma, grija excesiva legata de pierderea somnului devine persistenta si se transforma intr-un declansator de noapte automat pentru anxietate si nervozitate. Incercarile nereusite de a controla gandurile, imaginile si emotiile care survin odata cu lipsa somnului nu fac decat sa agraveze situatia. Dupa un astfel de ciclu, insomnia devine o profetie autoindeplinita, ce poate persista pe termen nelimitat.

 

Mircea Doaga

Sursa: Sleepdisorders.about.com, Healthcentral.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.