Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Probioticele, aliatii intregului organism, nu doar ai digestiei

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
13 februarie 2020
Share
Probioticele, aliatii intregului organism, nu doar ai digestiei

In general, bacteriile ne duc cu gandul la afectiuni, insa, unele microorganisme, in anumite doze, ne pot mentine sanatatea. Probioticele ajuta la restabilirea echilibrului intestinului si al florei acestuia. Mai nou, acestea au si alte beneficii pentru sanatate, ce nu au legatura cu sistemul digestiv.

Aceste beneficii depind de tipul de probiotic pe care il luati. Daca il administrati pentru o anumita problema medicala, precum probleme ale stomacului sau alergii, alegeti probioticele destinate acestora. Daca sunteti sanatos si vreti sa va intariti flora microbiana, adaugati in dieta alimente bogate in probiotice, precum iaurtul si legumele fermentate (muraturile). Indiferent de modul de in care asociati probioticele dietei, exista numeroase alte avantaje pentru sanatate. Care sunt acestea, cititi in randurile de mai jos.

Reduc anxietatea

Cercetatorii au descoperit recent ca la pestele-zebra (echivalentul soarecilor de laborator), ce are procese ale creierului similare cu cele umane, gradul de anxietate a fost mult redus dupa administrarea suplimentelor cu probiotic Lactobacillus plantarum. Acest tip de probiotic este intalnit in alimentele fermentate. Insa, aceste studii trebuie efectuate si aprofundate si pe oameni pentru a evidentia exact modul de actiune si eficacitatea.

Intaresc sistemul imunitar

Sistemul imunitar este intarit atunci cand sunteti expusi la anumiti microbi, intalniti zilnic. Acestia „programeaza” sistemul imunitar sa raspunda corect si prompt pentru a va proteja. Persoanele care iau probiotice au un risc mult mai scazut de raceala si de a dezvolta unele infectii gastrointestinale.

Previn alergiile si reactiile inflamatorii

Un sistem imunitar slabit poate cauza probleme de sanatate grave, insa la fel se intampla si in cazul unuia hiperactiv. Rolul sistemului imunitar este de a gasi calea de mijloc, iar reactiile exagerate ale acestuia pot duce la aparitia alergiilor si a bolilor inflamatorii. In acest caz, probioticele pot tine sub control aceste reactii exagerate ale sistemului imunitar. In cazul persoanelor care au colita ulcerativa (boala inflamatorie a intestinului), probioticele ajuta la tinerea simptomelor sub control.

Alimente care contin probiotice

probiotice

Scad nivelul colesterolului „rau”

Cercetatorii au descoperit ca probioticul Lactobacillus reuteri reduce nivelul LDL-colesterolului (colesterolul „rau”), precum si pe cel total. Acest lucru este posibil, deoarece probioticele contin o enzima specifica, ce poate interfera cu reabsorbtia colesterolului la nivelul intestinului pentru a mentine nivelul acestuia scazut in sange.

Protejeaza dantura

In general, cavitatea bucala contine multe bacterii, iar probioticele pot lupta impotriva bolilor gingivale. Lactobacillus reuteri poate ameliora gingivita si placa bacteriana. Iaurtul care contine acest probiotic poate sa reduca semnificativ inmultirea bacteriei streptococcus mutans, responsabila de deteriorarea danturii. In plus, acidul lactic, prezent in mod normal in organism, lupta impotriva bacteriilor „rele” din cavitatea bucala, imbunatatind, astfel, sanatatea orala.

Daca aveti probleme de sanatate, indiferent daca sunt de natura digestiva sau alergica, ori daca pur si simplu vreti sa va intariti sistemul imunitar este indicat sa va imbogatiti dieta zilnica cu alimente care contin probiotice. In cazul suplimentelor alimentare, exista numeroase produse care va pot ajuta, insa este recomandat sa cereti sfatul medicului inainte.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.