Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Înțepătura de viespe, management și proceduri de urgență

Oana Zaharia; Surse: webmd.com, mountsinai.org, healthline.com, health.com
25 aprilie 2024
Share
Înțepătura de viespe, management și proceduri de urgență

Odată cu venirea căldurii, ieșim mai des afară și astfel întâmpinăm o problemă dureroasă: înțepăturile de insecte. Și una dintre cele mai dureroase și neplăcute e înțepătura de viespe.

Sunt multe motive pentru care vă poate înțepa o viespe, dar, de obicei, viespea înțeapă dacă îi deranjați cuibul sau dacă e deranjată de prezența dumneavoastră. Spre deosebire de albine, viespile pot înțepa de mai multe ori, pentru că nu-și pierd acul după ce înțeapă. Așa puteți deosebi înțepătura de viespe de cea de albină: albina își lasă acul la locul înțepăturii, dar viespea nu.

Înțepătura de viespe e foarte dureroasă, mai ales dacă vă ia prin surprindere. Viespea injectează în piele un venin toxic, care vă poate cauza reacții grave dacă aveți alergie la el. Dar în majoritatea cazurilor, persoanele înțepate de viespe se recuperează destul de rapid și fără complicații.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista RepelX Gel înţepături insecte. Calmează rapid mâncarimea şi iritaţia pielii, cauzate de înţepăturile de insecte (ţânţari, căpuşe etc.), datorită combinaţiei de uleiuri pe care le conţine. Poate fi utilizat începând cu vârsta peste 3 ani.

Înțepătura de viespe, simptome

După o înțepătură de viespe, prima senzație e de arsură sau durere acută. Locul înțepăturii se înroșește și se umflă, iar în mijlocul lui e o pată albă, acolo unde acul a pătruns în piele. De obicei, durerea și inflamația dispar de la sine după câteva ore. Totuși, uneori, înțepătura de viespe provoacă reacții severe. E recomandat să mergeți la doctor dacă aveți aceste reacții alergice:

  • umflarea severă a feței, a buzelor sau a gâtului;
  • urticarie, adică pete roșii pe corp în zone ale corpului care nu au suferit înțepături;
  • dificultăți respiratorii, precum șuieratul sau gâfâitul;
  • amețeală;
  • scăderea bruscă a tensiunii;
  • pierderea cunoștinței;
  • greață sau vomă;
  • diaree;
  • crampe stomacale;
  • puls slab sau accelerat;
  • transpirație excesivă.
intepatura de viespe, viespe,

Tratament pentru înțepătura de viespe

Reacțiile moderate la înțepătura de viespe pot fi tratate acasă.

Primul pas este verificarea zonei ca să vedeți dacă viespea și-a lăsat acul la locul înțepăturii. Dacă îl descoperiți, îndepărtați-l cât mai rapid cu ajutorul unui card de credit pe care îl treceți peste el, ca să diminuați cantitatea de venin care pătrunde în organism. Nu se recomandă folosirea pensetei, pentru că aceasta poate apăsa sacul de venin, ceea ce eliberează și mai mult venin în piele.

Al doilea pas e spălarea zonei cu apă călduță și săpun, ca să eliminați orice posibile bacterii transmise de viespe, cât și o parte din veninul lăsat de aceasta.

Apoi, puneți gheață pe înțepătura de viespe, timp de zece minute, după care îndepărtați gheața pentru zece minute. Continuați această procedură timp de jumătate de oră sau o oră. Dacă aveți probleme cu circulația, scurtați perioada în care țineți gheața pe piele.

Încercați să nu vă mișcați foarte mult, ca veninul din înțepătura de viespe să nu se împrăștie în alte zone ale corpului.

Pentru reducerea inflamației, luați un anti-inflamator precum ibuprofenul. Acesta va reduce și durerea.

Aplicați un unguent antihistaminic pe înțepătura de viespe, cum ar fi o cremă cu hidrocortizon sau calamină. Acestea ameliorează mâncărimea și durerea.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista RepelX Spray împotriva insectelor. Are efect repelent, până la 8 ore, împotriva înţepăturilor de ţânţari. Testat dermatologic şi clinic. Poate fi folosit de femeile însărcinate şi de copii (începând cu vârsta de 3 luni).

intepatura de viespe, viespe, remedii, dezinfectare,

Remedii naturiste pentru înțepătura de viespe

Puteți folosi și câteva remedii naturiste pentru înțepătura de viespe. Unul dintre ele e oțetul. Aciditatea lui poate neutraliza alcalinitatea înțepăturii de viespe. Nu îl folosiți pentru înțepătura de albină, care e mai acidă. Înmuiați un material de bumbac sau un tampon de vată în oțet și plasați-l pe înțepătura de viespe. Lăsați-l să acționeze câteva minute.

Un alt remediu bun e bicarbonatul de sodiu, amestecat cu puțină apă ca să formeze o pastă și plasat pe zona afectată. Acesta neutralizează veninul și reduce mâncărimea și umflarea.

Mierea de albine are proprietăți antibacteriene, accelerează vindecarea și calmează durerea și inflamația cauzate de înțepătura de viespe. Aplicați-o în strat subțire și acoperiți-o cu o compresă. Lăsați-o să acționeze o oră.

Aloe vera este o plantă cunoscută pentru proprietățile ei calmante. Dacă aveți aloe în casă, rupeți o frunză și aplicați seva pe înțepătura de viespe.

Alifia de gălbenele are și ea efecte foarte bune pentru reducerea iritației în zona afectată.

Cum puteți preveni înțepătura de viespe

Există câteva metode prin care puteți reduce riscul să vă alegeți cu o înțepătură de viespe. Acestea sunt:

  • purtarea unor haine cât mai puțin colorate;
  • protejarea mâncărurilor și băuturilor cu capace sau folii de staniol;
  • utilizarea unor produse cosmetice fără parfum;
  • protejarea picioarelor atunci când ieșiți în natură;
  • evitarea mersului desculț prin iarbă.

Foto: shutterstock.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.