Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Antidepresivele: cum actioneaza si ce trateaza?

23 septembrie 2015
Share

Antidepresivele reprezinta cel mai popular tratament pentru persoanele care sufera de boala secolului, numita depresie. Desi aceste medicamente nu vindeca depresia, ele pot reduce simptomele. Este important de stiut ca antidepresivele nu se administreaza fara prescriptie medicala, deci fara consult de specialitate.

Daca va intrebati cum functioneaza antidepresivele, teoria este aceea ca ele cresc concentratia unui singur sau mai multor neurotransmitatori pe care nervii din creier ii utilizeaza pentru a comunica unul cu celalalt. Neurotransmitatorii asupra carora actioneaza antidepresivele sunt norepinefrina, serotonina si dopamina. Clasele de antidepresive se diferentiaza in functie de neurotransmitatorii pe care ii influenteaza.

De ce trebuie sa tina cont medicul in prescrierea antidepresivelor

Simptomele depresiilor variaza, unele antidepresive pot usura anumite simptome si pot actiona mai bine decat celelalte. De exemplu, daca aveti probleme cu somnul, antidepresivele cu un usor efect de sedare ar putea reprezenta cea mai buna optiune. Efectele secundare ale antidepresivelor pot varia de la un medicament la celalalt si de la persoana la persoana. Tocmai de aceea, medicul va pune intrebari si va face teste pentru a stabili exact tratamentul potrivit. De asemenea, specialistul in domeniu trebuie sa tina cont de sarcina, alaptare, de istoricul familial, dar si de prezenta unor boli.

Tipuri de antidepresive

Anumiti neurotransmitatori, cei pe care ii aminteam mai sus, sunt asociati cu depresia.

Trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de antidepresive, printre care:

  • Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), antidepresive de prima linie, considerate mai sigure, in ideea in care provoaca mai putine efecte secundare. In aceasta categorie intra si inhibitorii recaptarii serotoninei si noradrenalinei, dar si inhibitorii recaptarii norepinefrinei si dopaminei, antidepresivele din urma fiind asociate cu efecte secundare din punct de vedere sexual;
  • Antidepresivele triciclice sunt indicate in caz de depresie majora, tulburare obsesiv-compulsiva. Au efecte secundare precum constipatie, tulburari urinare. Se prescriu doar daca mai intai s-a incercat tratamentul pe baza de ISRS, insa terapia nu a dat rezultate;
  • Inhibitorii de monoaminoxidaza sunt medicamente prescrise mai rar, deoarece pot avea efecte secundare grave. Exista precautii din punct de vedere al dietei, pentru ca pot interactiona cu anumite alimente: branza, muraturi, vin – pot determina aparitia hipertensiunii arteriale, dar si cu alte medicamente: anticonceptionale, anumite suplimente din plante etc.

Medicul poate recomanda combinarea a doua antidepresive, cu actiune diferita.

decupat secundara - antidepresiveAntidepresivele si riscul de sinucidere

In unele cazuri, copiii, adolescentii si tinerii sub 25 de ani ar putea prezenta ganduri de suicid si comportament ciudat, mai ales in primele saptamani dupa ce se incepe administrarea antidepresivelor sau atunci cand doza de medicamente este modificata. Orice persoana care ia antidepresive trebuie tinuta sub supraveghere. Tineti minte ca antidepresivele reduc riscul de suicid pe termen lung prin imbunatatirea starii de spirit.

Cum puteti face antidepresivele sa functioneze in cazul dumneavoastra

Dupa ce ati mers la medicul specialist si vi s-au prescris antidepresive, este nevoie de pana la sase saptamani pentru ca medicamentele sa-si faca efectul. Depinde, desigur, si de dozajul medicamentelor. Unele antidepresive duc la aparitia efectelor secundare, dar care se pot ameliora cu timpul: insomnia, durerile de cap, greata pot disparea dupa ce organismul se obisnuieste cu tratamentul. Daca nu va simtiti bine, trebuie sa anuntati medicul. Puteti combina antidepresivele cu psihoterapia pentru rezultate optime si trebuie sa evitati consumul de alcool si substante interzise.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Mayoclinic.org; Medicinenet.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.