Slabirea generala a organismului sau contractarea mai usoara a racelilor sunt doar doua dintre efectele temperaturilor scazute asupra organismului. Expunerea prelungita la frig poate provoca aparitia degeraturilor sau a hipotermiei, ce pot pune viata in pericol.
Temperatura este un factor de mediu cu un impact major asupra sanatatii organismului, ce poate declansa sau agrava anumite boli. Hipotalamusul, locul unde se afla centrii termoreglatori, dar si alte regiuni din corp care au termoreceptori au un rol important in reglarea temperaturii corpului. Pielea contine atat receptori pentru frig, cat si pentru caldura, insa cei pentru frig sunt in numar mai mare. De asemenea, zonele periferice (maini, picioare, nas, urechi) contin receptori care detecteaza mai mult temperaturile scazute si mai putin temperaturile ridicate.
Modificari aparute in urma expunerii la temperaturi scazute
1.Scaderea ritmului cardiac
O buna functionare a inimii depinde in mare masura de controlul temperaturii corpului. Expunerea prelungita la frig determina scaderea frecventei cardiace, care poate ajunge pana la cateva batai pe minut.
2.Congestia nazala
Respiratia nazala contribuie la incalzirea aerului respirat si este o bariera importanta impotriva microbilor. In aceasta perioada, aparitia congestiei nazale este cauzata de frig – factor iritant al cailor respiratorii superioare. Atunci cand avem nasul infundat, vom respira pe gura, iar aerul rece si nefiltrat ajunge direct in plamani, declansand la unele persoane bronhospasm. Persoanele care sufera de astm bronsic sau alte afectiuni pulmonare sunt cele mai afectate.
3.Urinarile frecvente
Cu aproximatie, organismul uman adult este alcatuit din 60% apa, iar apa ajuta la reglarea temperaturii corpului. Persoanele care nu se hidrateaza suficient in aceasta perioada sunt mai sensibile la temperaturile scazute si expuse infectiilor urinare.
Urinarea frecventa: cauze si tratament
4.Frisoanele
Atunci cand vasoconstrictia periferica nu este suficienta, organismul are un alt mod de a pastra caldura – frisonul sau tremuratul. Cand temperatura corpului scade, acesta va incerca sa pastreze caldura prin tremuraturi, miscari involuntare care au rolul de a produce caldura pentru organele interne.
5.Lacrimarea in exces a ochilor
Ca si alte parti ale corpului, ochii sunt afectati de expunerea la temperaturi scazute. Lacrimarea excesiva afecteaza de obicei ambii ochi si apare din cauza unei iritatii sau a unei inflamatii. Lacrimarea poate fi insotita si de alte simptome, cum ar fi: prurit (mancarime) ocular intens sau inrosirea ochilor.
6.Pielea si buzele uscate
In lunile friguroase de iarna, partile corpului cele mai expuse si mai afectate sunt mainile, picioarele si fata. Pielea uscata poate crea un disconfort si poate fi inestetica. Insa, pe langa aspectul neplacut, unele afectiuni dermatologice se pot agrava in aceasta perioada.
Dr. Oana M. Stanciu
Medic rezident geriatrie si gerontologie