Revista care te menține sănătos

Wellness club

Iarna la munte: sfaturi pentru o vacanţă reuşită

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
20 ianuarie 2020
Share
Iarna la munte: sfaturi pentru o vacanţă reuşită

Câteva zile petrecute la munte, într-un peisaj mirific, vă pot reîncărca bateriile pentru multă vreme. Dar dacă nu acordaţi atenţie câtorva aspecte esenţiale, ceea ce promitea a fi o vacanţă de vis se poate transforma numaidecât într-un coşmar. Iată care sunt punctele-cheie de care este recomandat să ţineţi cont.

Temperaturile scăzute nu trebuie să vă ţină departe de zona montană. Peisajele minunate, zăpada, liniştea şi aerul curat sunt doar câteva dintre avantajele mersului la munte în acest anotimp. Fie că vă place să admiraţi natura făcând plimbări scurte, fie că sunteţi un împătimit al drumeţiilor, este bine să luaţi în considerare câteva aspecte importante pentru a vă face sejurul cât mai plăcut.

Echipamentul de iarnă

Dacă doriţi să vă aventuraţi într-o drumeţie pe munte în sezonul rece trebuie să alegeţi cu mare atenţie echipamentul potrivit. Rucsacul este esenţial pentru a depozita şi transporta strictul necesar pentru o astfel de excursie. În acest sens, un rucsac cu o capacitate de maximum 45 L este suficient pentru toate articolele necesare, fără să reprezinte o problemă din punct de vedere al greutăţii.

Şosetele groase şi bocancii impermeabili nu trebuie să lipsească din echipamentul de iarnă. În plus, dacă vă aventuraţi la munte într-o perioadă cu multă zăpadă, va trebui să folosiţi o geacă din polar şi pantaloni speciali din material ce oferă izolaţie termică. Totodată, pentru a ţine frigul departe de extremităţi nu trebuie să plecaţi fără o căciulă groasă sau mănuşi. Pentru a putea să vă protejaţi ochii de lumina puternică, vânt şi zăpada spulberată este bine să purtaţi ochelari de soare sau de schi.

Fiţi atenţi la prognoza meteo!

Primul lucru pe care trebuie să îl aveţi în vedere atunci când vă aventuraţi iarna la munte este prognoza meteo. În cazul în care se anunţă viscol, ceaţă sau risc de avalanşă este indicat să anulaţi drumeţia. Chiar şi pe vreme bună este bine să vă luaţi toate măsurile de precauţie pentru a nu vă pune viaţa în pericol. Întotdeauna urmaţi drumul marcat şi mergeţi în grup. În cazul în care există situaţii neplăcute, este bine să fie cineva care să poată cere ajutor. Totodată, vă recomandăm să plecaţi la drumeţie dimineaţa devreme şi să vă întoarceţi pe lumină, pentru a evita diverse accidente. Pentru a vă putea orienta mai bine trebuie să aveţi întotdeauna la îndemână o busolă.

Degeraturile: metode prin care pot fi ameliorate

Alimentaţia potrivită

Un alt aspect important este alimentaţia celor care vor să facă o drumeţie iarna. Ca urmare a efotului intens, organismul are nevoie de cei mai buni nutrienţi. Sfatul nostru este să nu plecaţi niciodată la drum fără să mâncaţi. Alimentele bogate în proteine şi carbohidraţi sunt cele mai potrivite pentru a vă da energia de care aveţi nevoie pentru a face un traseu montan. Şi, nu în ultimul rând, atenţie la deshidratare! Chiar dacă temperaturile sunt scăzute, organismul va avea nevoie de lichide pentru a funcţiona corect.

Sporturile de iarnă

Sporturile de iarnă sunt o modalitate excelentă de a face mişcare chiar şi atunci când termometrul indică temperaturi scăzute. Echipamentul sportiv este deosebit de important pentru a putea face faţă frigului, dar şi pentru a vă proteja în cazul unui posibil accident. Atât pentru începători, cât şi pentru cei care practică de mult timp acest tip de activitate fizică, recomandăm în primul rând prudenţa.

Cereţi îndrumări

Având în vedere gradul de dificultate şi riscul de accidentare, este bine să nu uitaţi să vă faceţi încălzirea înainte de a începe. Dacă vă aflaţi pentru prima dată pe o pârtie de schi, va trebui să cereţi sfatul unui antrenor pentru a învăţa în mod corect mişcările pe care trebuie să le faceţi. În caz contrar, riscaţi atât accidentarea dumneavoastră, cât şi a altor persoane care se află pe pârtie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.