Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

7 trucuri pentru a ţine sub control psoriazisul în perioada Sărbătorilor

21 decembrie 2021
Share
Exclusiv online
7 trucuri pentru a ţine sub control psoriazisul în perioada Sărbătorilor

Afecţiune cronică a pielii, psoriazisul se poate declanşa în momente neaşteptate, de exemplu în timpul examenelor. Cauza exactă a acestuia nu este pe deplin elucidată, însă, unii dintre factorii favorizanţi sunt perioadele stresante sau modificările climatice (temperaturile scăzute, alături de umiditatea redusă).

Psoriazisul nu este contagios şi se manifestă prin inflamaţii ale pielii cu mâncărimi şi, uneori, cu durere. Afecţiunea poate fi ereditară. O treime din cei bolnavi au un istoric familial în acest sens. Dacă aveţi psoriazis, ar trebui să aveţi în vedere următoarele sfaturi pentru a nu vă distruge vacanţa de Sărbători din cauza acestei boli.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în toate cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.

1.      Încercaţi să nu vă mai stresaţi

Este cunoscut faptul că în perioada Sărbătorilor ne stresăm foarte tare. Aglomeraţia din oraşe şi magazine, fuga continuă după cadouri şi bucate, finalizarea taskurilor de la job sunt motivele principale. Puteţi să mai scădeţi din factorii stresanţi ieşind la cumpărături când nu este oră de vârf şi nu iese lumea de la lucru.

2.      Nu renunţaţi la tratament

Cu toate că în perioada următoare aveţi un program încărcat şi sunteţi foarte solicitat atât la lucru, cât şi în viaţa personală, încercaţi să nu întrerupeţi tratamentul. Dacă plecaţi la rude prin ţară sau în afară, nu uitaţi să vă luaţi medicamentele cu dumneavoastră. Renunţarea la programul tratamentului poate accentua simptomele afecţiunii.

3.      Fiţi atenţi ce şi cât mâncaţi

Specialiştii spun că unii pacienţi au sesizat o ameliorare a bolii după ce au eliminat anumite alimente, însă nu există studii realizate în acest sens. De asemenea, în unele cazuri, psoriazisul este asociat persoanelor care suferă de obezitate, deci un stil de viață sănătos este foarte important. Pierderea în greutate tinde să reducă simptomele inflamației sistemice.

4.      Consumaţi alcool cu moderaţie

Aveţi grijă cât alcool beţi de Sărbători. Un pahar de vin pe zi poate să mai reducă din starea de agitaţie şi de stres, însă nu exageraţi. Alcoolul, în combinaţie cu tratamentul, poate agrava starea dumneavoastră de sănătate.

5.      Povestiţi-le apropiaţilor despre boala dumneavoastră

Aşa cum spuneam, psoriazisul nu este o boală contagioasă. Spuneţi-le celor cu care vă veţi petrece Sărbătorile despre afecţiune, ca să nu vă simţiţi incomod unii în prezenţa celorlalţi. În plus, ei vă pot ajuta în cazul în care veţi avea episoade puternice de anxietate sau depresie.

6.      Feriţi-vă de frig

În perioada Sărbătorilor de iarnă, de obicei, este frig. Încercaţi să vă protejaţi de vremea rece ca să nu răciţi. Îmbrăcaţi-vă corespunzător şi evitaţi contactul cu persoanele bolnave. În plus, folosiţi din abundenţă creme hidratante pe toate zonele inflamate, pentru că frigul vă va usca foarte tare pielea.

7.      Cereţi sfatul specialistului

Înainte de a pleca în vacanţă, discutaţi cu dermatologul dumneavoastră. Specialistul vă va sfătui ce medicamente să luaţi în cazul în care afecţiunea se manifestă mai sever decât de obicei.

Un studiu recent arată că în România peste 400.000 de oameni suferă de această afecţiune, mai mult de jumătate dintre aceştia dezvoltând şi episoade de depresie. De asemenea, aproximativ 30% dintre pacienţi se pot confrunta şi cu artrita psoriazică.

Nota pentru articolul «7 trucuri pentru a ţine sub control psoriazisul în perioada Sărbătorilor»:3.50/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.