Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Greata: de ce apare si cum o puteti trata

7 decembrie 2015
Share

Greata reprezinta senzatia de voma. Aceasta senzatie poate fi acuta, de scurta durata sau poate dura mai mult. Greata si varsatura pot fi de origine fizica sau psihica. Originea lor poate fi la nivelul creierului sau la nivelul organelor ce apartin tractului digestiv superior (esofag, stomac, intestinul subtire, ficat, pancreas si vezica biliara).

De asemenea, greata poate aparea si din cauza unor afectiuni din afara tractului gastrointestinal. Din acest motiv, este dificil de stabilit un diagnostic, in special in cazul in care greata este de durata lunga. Greata in sine nu este dureroasa, insa apar anumite stari de disconfort la nivelul pieptului, abdomenului superior sau al gatului. De multe ori, greata poate fi asociata cu:

  • Durerea de cap
  • Varsaturile
  • Ameteala
  • Diareea
  • Durerea abdominala si disconfort general la nivelul stomacului

Cum puteti trata greata?

De cele mai multe ori, greata poate fi tratata acasa, in special daca este de scurta durata si daca nu este asociata cu simptome mai agresive. Iata cum:

  • Hidratati-va

Este important sa urmariti semnele de deshidratare, in special la copii. Acestia se pot deshidrata mai repede, comparativ cu adultii. Daca va simti obosit si irascibil sau daca aveti gura uscata, pielea rece si urinati mai putin decat de obicei, iar urina este de culoare galben-inchis, este foarte probabil sa fiti deshidratat.

Pentru a preveni si a ameliora deshidratarea, beti multe lichide (apa, ceaiuri, sucuri de fructe, supe). Chiar daca vomitati, lichidele tot sunt aborbite. Daca vomitati, incercati dupa sa beti lichide putin cate putin. In plus, nu uitati sa observati cantitatea de urina pe care o eliminati.

  • Mentineti o dieta bazata pe lichide

Daca greata este asociata cu varsaturi, puteti incepe o dieta bazata pe lichide, cu apa sau cu solutii de rehidratare orala. Lichidele sunt usor de digerat si pline de nutrienti. Cele mai bune optiuni sunt reprezentate de sucurile de fructe (merisoare, mere).

  • Apelati la medicamente pentru greata

De multe ori, greata dispare de la sine in scurt timp. Medicamentele pentru greata pot fi de folos, insa nu si in cazul copiilor. In cazul acestora, greata poate fi provocata de un virus, iar acest tip de medicamente nu va avea efect. Insa, daca varsaturile sunt severe, este necesar consultul unui medic in vederea stabilirii unui diagnostic si al unui tratament, in functie de cauza acestora.

  • Consumati ghimbir

Ghimbirul este folosit de multi ani pentru tratarea afectiunilor stomacului si intestinelor. Il puteti consuma ca atare sau sub forma de ceai in cazul gretei. Este contraindicat copiilor sub doi ani.

greata-bCand devine greata motiv de ingrijorare?

Este recomandat sa mergeti la medic in cazul in care:

  • Greata apare la un sugar mai mic de 12 saptamani si este asociata cu mai mult de o varsatura;
  • Apar semne de deshidratare masiva;
  • Apar confuzia, febra, durerea de cap, iritatiile la nivelul pielii sau dureri de stomac;
  • Observati prezenta sangelui sau a bilei (de culoare verde);
  • Va simtiti extenuat sau daca ati vomitat mai mult de cateva ore.

Acestea sunt semne ale unor afectiuni posibil severe, fiind necesar sa consultati un medic. De cele mai multe ori, greata nu este un motiv de ingrijorare si poate fi tratata acasa, insa, in cazul copiilor, persoanelor varstnice sau al celor care prezinta semnele enumerate mai sus, greata poate reprezenta un motiv de ingrijorare.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.