Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Meteosensibilitatea, un strigat de alarma al organismului

Dr. Garofita Nicolae, medic primar medicina de familie
5 septembrie 2022
Share
Meteosensibilitatea, un strigat de alarma al organismului

A venit toamna si simtiti asta pana in maduva oaselor? Daca da, e posibil sa fiti meteosensibili. E important sa fiti constienti de faptul ca, in cazul dumneavoastra, chiar daca sunteti sanatos, unele lucruri se petrec diferit si nu trebuie sa intrati in panica. Mai degraba incercati sa preveniti aceste stari, atat cat va sta in putinta. Daca stiti ca aveti probleme de sanatate, precum cele cardiace, reumatice si astmatice, spondiloza etc., luati in calcul riscul ca, la schimbarea vremii, sa va confruntati cu crize.

Meteosensbilitatea este un strigat de alarma al organismului. Este consecinta unor dereglari diverse, acumulari de toxine, tensiuni fizice (musculare) si psihologice etc., care duc la o stare generala de disconfort. Proportional vorbind, meteosensibilitatea este de 3 ori mai frecventa in cazul femeilor decat al barbatilor. Este mai des intalnita in cazul persoanelor care locuiesc in orase. Se presupune ca se petrece acest lucru din cauza ca isi petrec foarte mult timp in spatii inchise, iar organismul si-a pierdut capacitatea de adaptare la transformarile impuse de vreme. Fiecare meteosensibil are un mod unic de manifestare.

Proportional vorbind, meteosensibilitatea este de 3 ori mai frecventa in cazul femeilor decat al barbatilor si este mai des intalnita in cazul persoanelor care locuiesc in orase.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care are rolul de a susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

Cauze si simptome

Concret, meteosensibilitatea este declansata de campurile electromagnetice care insotesc schimbarile meteorologice, dar si de starea generala de sanatate. Aceste campuri electromagnetice sunt de fapt cele care duc la variatii ale tensiunii arteriale si probleme circulatorii, la dureri de cap si stari de epuizare fizica, somnolenta, depresii, ameteli, dificultati de concentrare sau insomnie, la dureri osteoarticulare. Copiii care sufera de meteosensibilitate sunt somnolenti si iritabili.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Ce este de facut?

Daca stiti ca aveti anumite probleme de sanatate, incercati sa le rezolvati la timp, nu le amanati. Ele se pot croniciza in timp, iar meteosensibilitatea le va accentua si mai tare. Nu degeaba se spune ca meteosensibilitatea ataca la punctul slab. Incercati sa refaceti capacitatea de adaptare a organismului dumneavoastra petrecand mai mult timp afara. Faceti sport macar 30 de minute pe zi si veti observa schimbari. Masajul si alte metode terapeutice (electrostimulare, bai galvanice, gimnastica medicala) va pot ajuta sa depasiti aceste momente mai dificile pentru sanatatea dumneavoastra. Curele balneare anuale (in statiuni precum Calimanesti, Baile Herculane, Pucioasa, Govora, Amara, Sarata Monteoru), in zone ozonate, pot sa diminueze neplacerile provocate de meteosensibilitate. Daca schimbarile meteorologice va provoaca anxietate sau depresie, trebuie sa schimbati cateva lucruri care fac parte integranta din viata dumneavoastra: nu va uitati mai mult de 1 ora pe zi la televizor – are capacitatea de a va creste sensibilitatea la stimuli; evitati calculatorul si petreceti cat mai mult timp in natura; nu va raportati la opiniile pesimistilor – va influenteaza starea de spirit.

secundara_meteosensibilitate_inainte de CE MANCAM

Ce mancam?

Da, si in caz de meteosensibilitate este important ce mancam. Specialistii in nutritie ne spun ca trebuie sa avem o alimentatie cat mai sanatoasa, saraca in grasimi, cu multe fructe si legume si sa evitam alcoolul. Hipertensivii trebuie sa aiba grija in plus la temperatura alimentelor – sa nu fie foarte fierbinti – si sa nu contina condimente. Otetul de mere si mierea in combinatie cu legumele proaspete va ajuta sa va detoxifiati organismul.

Terapii naturiste si alternative

Sunt indicate ceaiurile calmante din levantica si roinita, tinctura de talpa-gastii, precum si tinctura de valeriana, care contribuie la cresterea adaptabilitatii organismului. Florile de soc, cozile de cirese si boabele de ienupar ajuta la echilibrarea nivelului de apa din organism si-l pastreaza sanatos. Aromoterapia va poate fi un real folos – genereaza o stare de relaxare si, in general, de bine. Exista in magazine pachete speciale cu arome ce se pot folosi in functie de afectiunea care va creeaza probleme.

Sa fim atenti!

Cu totii stim ca in ultimii ani vremea s-a inasprit. Temperaturile minime iarna au coborat brusc, iar temperaturile maxime au crescut surprinzator. Daca o sa consultati statisticile meteo, o sa observati ca traversam o perioada cu multe extreme, care, fara sa vrem, se repercuteaza asupra starii noastre de sanatate. Merita sa fim atenti la aceste aspecte cu atat mai mult daca suferim de meteosensibilitate sau daca simtim ca ceva nu este in regula cu starea noastra de sanatate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.