Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Copilul dumneavoastra bea energizante? Iata ce efecte pot avea

22 noiembrie 2017
Share
Copilul dumneavoastra bea energizante? Iata ce efecte pot avea

Bauturile energizante reprezinta un pericol extrem de mare, in special la consumatorii cu probleme de sanatate. In ultimii ani, atat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cat si numerosi oameni de stiinta au atras atentia ca bauturile energizante pot provoca schimbari ale tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac si pot duce chiar la stop cardiac.

Practic, amestecul de cofeina, zahar si diverse extracte din plante poate reprezenta o bomba pentru organism. Specialistii sunt ingrijorati si de numarul mare de efecte adverse pe care aceste bauturi le au, inclusiv asupra tinerilor sub 18 ani. Iata cateva dintre problemele cauzate de bauturile energizante.

Stop cardiac

Oprirea brusca a activitatii inimii, adica stopul cardiac, este un risc in cazul persoanelor cu probleme ale inimii, dupa consumul de bauturi energizante. Un studiu al Universitatii din Siena (Italia), arata ca un consum prea mare duce la contractii puternice ale inimii, situatie care poate avea ca rezultat o serie de complicatii. In Jurnalul American de Cardiologie, un studiu din 2016 arata o crestere importanta a tensiunii arteriale sistolice si diastolice, dupa un consum mic de bauturi energizante.

Tensiune arteriala marita

Bauturile energizante sunt extrem de periculoase pentru persoanele care au hipertensiune, in conditiile in care consumul duce la cresterea tensiunii arteriale. Un studiu al Asociatiei Americane a Inimii din 2017 arata ca bauturile energizante sunt mult mai periculoase decat cafeaua sau ceaiul verde, din cauza combinatiei de ingrediente.

Bauturile energizante si efectul lor asupra sanatatii

Stari de anxietate

O lucrare stiintifica publicata in revista americana Neuropsychopharmacology arata ca, in anumite situatii, consumul cofeinei in exces poate duce la cresterea anxietatii si chiar la atacuri de panica puternice.

Diabet de tip 2

Din cauza cantitatii mare de zahar, unele bauturi energizante, consumate regulat si in cantitati prea mari, pot duce la aparitia diabetului tip 2.

Dependenta

Atat bauturile energizante, cat si cafeaua pot crea dependenta. Practic, in momentul in care nu va luati doza de cofeina, organismul nu va mai functiona corespunzator, ceea ce poate duce la afectarea vietii profesionale sau sociale.

secundara_energizante_2_inainte de Probleme ale somnului

Probleme ale somnului

O bautura energizanta este perfecta pentru a ramane treaz. Din pacate, in cazurile de exces, aceasta poate duce la insomnie care, la randul ei, inseamna afectarea vietii de zi cu zi.

Comportament riscant

In cazul tinerilor,  consumul exagerat de energizante poate duce la comportamente riscante, antisociale, ce pot avea ca urmari probleme cu legea, comportament violent sau sex neprotejat.

Interactiune cu anumite medicamente

Ingredientele din bauturile energizante pot interactiona cu anumite medicamente, in special cu cele prescrise pentru depresie.

OMS: bauturile energizante pot deveni o problema de sanatate publica

Tinand cont de rezultatele studiilor, specialistii OMS au lansat un avertisment considerand ca bauturile energizante, consumate in special de tineri, pot deveni o problema: „Deoarece vanzarile de bauturi energizante sunt rareori reglementate pe criterii de varsta, fata de alcool sau tutun, si pentru ca exista efecte negative dovedite asupra copiilor, exista posibilitatea ca aceasta situatie sa duca la probleme majore de sanatate publica”.

Avertismentul OMS se bazeaza pe datele Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara care arata ca, in Europa, 68% dintre adolescenti, 18% dintre copiii sub 10 ani si 30% dintre adulti consuma bauturi energizante.

Atentionari si recomandari

Un studiu international, realizat de medici italieni si spanioli, recomanda consumul a nu mai mult de 250 ml de bautura energizanta pe zi, in cazul persoanelor tinere si sanatoase. In cazul persoanelor mai in varsta, cantitatea trebuie sa fie mai mica sau deloc, in functie de afectiuni si la recomandarea medicului. O alta recomandare importanta este neutilizarea de bauturi energizante inainte si in timp ce faceti sport sau in perioadele de solicitare fizica intensa.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.