
Partea inferioara stanga a abdomenului este locul unde se afla ultima parte a colonului, iar in cazul femeilor, ovarul stang. Durerea minora, de cele mai multe ori, nu reprezinta un motiv de ingrijorare si poate disparea de la sine intr-o zi sau doua.
Durerea abdominala inferioara stanga, cauze
Diverticulita
Cea mai frecventa cauza de aparitie a acestui tip de durere este diverticulita. Diverticulii sunt niste „buzunare” mici aparute la nivelul colonului. Aceasta afectiune apare mai frecvent dupa varsta de 40 de ani. Atunci cand unul dintre aceste „buzunare” se umfla si se infecteaza, apare diverticulita. Atunci cand este vorba despre aceasta, exista si alte simptome asociate, precum febra, greata, varsaturi si sensibilitate abdominala.
Gazele intestinale
Gazele intestinale apar in mod normal la nivelul intregului tract digestiv si sunt rezultatul digestiei. Deci poate fi si o cauza pentru durerea abdominala inferioara stanga. Gazele pot aparea in exces daca:
- inghititi mai mult aer, in urma mestecarii rapide de alimente sau de guma de mestecat
- mancati excesiv
- fumati
- aveti anumite intolerante la alimente
- consumati alimente care baloneaza
- nu aveti suficiente bacterii „bune” la nivelul colonului
Indigestia
Aceasta apare, de obicei, dupa ce mancati si nu este severa, de cele mai multe ori. Puteti simti disconfort abdominal, durere sau senzatia de arsura. Alte simptome ale indigestiei cuprind balonarea sau greata. Mergeti la medic daca simptomele se agraveaza.
Hernia
Hernia este rezultatul extravazarii (procesul prin care orice lichid trece accidental in tesuturile invecinate) unui organ sau a unei alte parti de-ale corpului, ce impinge muschiul sau tesuturile din jur. In cazul herniei se poate observa o umflatura la nivelul abdomenului. Alte simptome asociate cu hernia includ:
- cresterea in dimensiuni a umflaturii
- accentuarea durerii locale, in special daca ridicati greutati
- Senzatia de „plin”
Hernia poate avea complicatii severe. Din acest motiv, este indicat sa mergeti imediat la medic daca observati aceste simptome.
Hernia de disc: preventie in 4 pasi
Pietrele la rinichi
Pietrele de la rinichi nu dau simptome pana in momentul in care incep sa migreze la nivelul rinichiului sau al ureterelor, tubii care conecteaza rinichii de vezica urinara.
In acel moment poate aparea durerea severa la nivelul spatelui si al abdomenului, care se poate agrava cu timpul. In plus, mai pot exista si alte simptome:
- urina cu sange sau urina urat mirositoare
- durere la urinat
- Greata
- Varsaturi
- Febra sau frisoane
Crampele menstruale
De cele mai multe ori, crampele apar inaintea si in timpul menstruatiei. Desi durerea poate varia de la un nivel bland pana la sever, acestea nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Insa, este indicat sa mergeti la medic daca acestea sunt foarte severe si interfereaza cu activitatile zilnice.
Endometrioza
Endometrioza reprezinta cresterea in exces a tesutului uterului. Aceasta duce la aparitia durerii abdominale si a infertilitatii. Endometrioza este asociata si cu crampele menstruale severe, durerea in timpul contactului sexual, durerea in timpul urinarii sau abundenta menstruatiilor.
Sarcina extrauterina
Sarcina extrauterina reprezinta implantarea ovulului fecundat in afara uterului. Acest lucru apare, de obicei, la nivelul trompelor uterine. Pe langa durerea abdominala, sarcina extrauterina mai poate fi asociata cu sangerarile vaginale, absenta unei menstruatii sau alte semne de sarcina, secretia vaginala apoasa, disconfortul in momentul in care urinati sau aveti scaun.