Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Pungi sub ochi – cauze, afecțiuni asociate, remedii

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, onlinelibrary.wiley.com, mayoclinic.org, hopkinsmedicine.org, healthline.com
12 aprilie 2024
Share
Pungi sub ochi – cauze, afecțiuni asociate, remedii

Apariția de pungi sub ochi (edem infraorbital) se asociază rareori cu o afecțiune medicală, însă poate avea o componentă psihologică semnificativă, ca urmare a considerentelor estetice avute în vedere: oferă un aspect îmbătrânit, obosit. Drept urmare, multe persoane care prezintă pungi sub ochi, aleg să apeleze la diferite alternative cosmetice și chirurgicale pentru a remedia astfel de probleme. Prezentându-se sub forma unor umflături caracteristice, care iau aspectul specific unor săculeți, sunt ușor de observat, însă pot fi însoțite și de simptome nespecifice: lăcrimarea excesivă (epifora), schimbarea culorii piele (frecvent devine întunecată), mâncărimi și iritație.

Însă, în majoritatea cazurilor, apariția de pungi sub ochi nu implică o afecțiune subiacentă. De fapt, cel mai adesea se asociază cu înaintarea în vârstă, indiferent de sex. Retenția de lichide ar putea fi o altă cauză pentru apariția temporară a edemului infraorbital, precum și alergiile. Drept urmare, cauza este pusă adesea pe seama factorilor circumstanțiali și nu pe seama unei entități clinice. Indiferent de etiologie, implicațiile estetice sunt semnificative, în special la persoanele tinere, adulte. Deseori, apariția de pungi sub ochi se consideră a fi un semn al oboselii ca urmare a problemelor cu somnul (insomnie, odihnă deficitară), stresului și anxietății.

Pungi sub ochi – cauze și afecțiuni asociate

Deși edemul orbital (infra-, peri- sau supraorbital) poate indica și o patologie organică, ne vom limita strict la cazurile în care apar pungi sub ochi, fără alte simptome asociate. Spre exemplu, edemul orbital, însoțit de simptome precum înroșirea ochilor, lăcrimare, iritație, senzație acută de arsură, poate fi un semn al rozaceei oculare, al oftalmopatiei tiroidiene, al blefarocalaziei și blefaritei, edemului generalizat, sindromului Melkersson-Rosenthal. Chiar dacă patologiile au potențialul de a se prezenta și cu pungi sub ochi, alte simptome sunt mult mai relevante într-un astfel de context. Într-un caz, apariția pungilor sub ochi a fost asociată carcinomului bronhogen.

În continuare, vor fi prezentate principalele cauze care pot duce la apariția pungilor sub ochi.


pungi sub ochi, remedii, cauze, edem infraorbital, afectiuni, ce poate fi,

Înaintarea în vârstă

Se consideră că apariția de pungi sub ochi este o parte normală a înaintării în vârstă, fenomenul grefându-se pe seama modificărilor degenerative, cum ar fi slăbirea pielii, a mușchilor din jurul ochilor, și ca urmare a migrării inferioare a grăsimii din jurul ochilor. Pielea de nivelul ochilor slăbește, ceea ce duce la apariția de pungi sub ochi. Elasticitatea pielii, ca urmare a reducerii și limitării colagenului, contribuie la apariția edemului infraorbital.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena RILASTIL HYDROTENSEUR Crema antirid restructuranta pentru zona ochilor. Produsul este special conceput pentru a ameliora ridurile, pungile de sub ochi si cearcanele.

Retenția de lichide

Este obișnuit ca o persoană să se confrunte cu pungi sub ochi, într-o formă sau alta, ca urmare a retenției de lichide. De exemplu, aportul excesiv de sare crește riscul de edem (și nu localizat doar infraorbital), dar poate fi evident mai ales în zona ochilor sub formă de pungi sub ochi cu aspect caracteristic. Anumite medicamente, de asemenea, pot promova retenția de lichide. Însă, în astfel de situații, ar trebui ca edemul să fie tranzitoriu. O retenție de lichide se observă atunci când o persoană consumă, într-o zi, cantități mari de carbohidrați.


pungi sub ochi, remedii, cauze, edem infraorbital, afectiuni, ce poate fi,

Tulburările de somn și odihna insuficientă

Deși nu se cunoaște întocmai mecanismul care stă la baza apariției de pungi sub ochi pe fondul unor astfel de circumstanțe, este certificată legătura cauzală dintre lipsa somnului, epuizarea și odihna insuficientă, și apariția edemului infraorbital. Probabil se datorează dereglărilor de ritm nictemeral și în homeostazia melatoninei, care este implicată, printre altele, în reglarea ritmului neuroendocrin.

Fumatul și consumul de alcool

Studiile observaționale susțin că persoanele care fumează și consumă alcool – și care în general au un stil de viață mai puțin sănătos – sunt mult mai predispuse spre a dezvolta pungi sub ochi. Pe lângă alte eventuale probleme de sănătate asociată fumatului și consumului de alcool, acest fenomen este absolut inofensiv.

Reacțiile alergice

Deși nu se manifestă cardinal prin pungi sub ochi, alergiile pot afecta zona perioculară, fie sub, fie în jurul ochiului, și se traduc prin reacții sezoniere sau perene, cum ar fi keratoconjunctivita primară, dermatita atopică sau de contact, blefaroconjunctivita alergică sau cea secundară unui tratament medicamentos. Toate sunt reacții de hipersensibilitate care pot duce, pe lângă apariția de pungi sub ochi, la chemoză, hiperemie (suprafață oculară cu aspect injectat), epiforă, erupții cutanate specifice. Alergiile la polen, praf, mucegai, dar și cele specifice, cum ar fi la compușii din produsele cosmetice, pot duce și la apariția tranzitorie a pungilor sub ochi.

Poziția adoptată în timpul somnului

Tot prin studii observaționale s-a observat faptul (deși nu poate fi certificată o asociere strânsă de cauzalitate) între poziția adoptată în timpul somnului și riscul de a dezvolta pungi sub ochi. Astfel, s-a observat că persoanele care dorm pe o anumită parte a corpului sau în decubit ventral (pe abdomen, cu fața și pieptul orientate în jos), prezintă un risc mai mare de a dezvolta pungi sub ochi, decât cele care dorm în poziție de decubit dorsal. Acest fenomen ar putea să apară ca urmare a faptului că, prin menținerea aceleiași poziții timp îndelungat, apar modificări în modul de distribuție a apei la nivelul organismului, în general, și pleoapelor, în particular.

Componenta genetică

Implicația predispoziției genetice în a dezvolta pungi sub ochi a fost observată la persoane care prezintă pungi sub ochi relativ devreme de-a lungul vieții. Deși fenomenul este mult mai comun odată cu înaintarea în vârstă, persoanele care se confruntă cu pungi sub ochi care nu dispar, ba chiar tind să se agraveze, prezintă cel puțin un caz similar în familie, în rândul rudelor de grad I (părinți) sau II (frați, surori, bunici).

Anumite afecțiuni, însă cu un tablou simptomatologic mai complex

După cum s-a menționat, apariția de pungi sub ochi poate fi pusă, în unele cazuri, și pe seama unor afecțiuni medicale. Dintre acestea, putem aminti dermatita de contact, cu tendințe majore spre atopie, dermatita seboreică, rozaceea, precum și diferite afecțiuni oculare (conjunctivita și blefarita, keratita). Apariția de pungi sub ochi poate fi pusă și pe seama problemelor de natură endocrină (hipertiroidism), celor renale, însă în prezența unui tablou clinic mult mai specific.


pungi sub ochi, remedii, cauze, edem infraorbital, afectiuni, ce poate fi,

Pungi sub ochi – remedii și tratament

Există mai multe alternative de tratament pentru pungi sub ochi, însă eficacitatea lor nu este în totalitate dovedită. Multe persoane apelează la remedii la domiciliu pentru pungi sub ochi. Mai mult decât atât, practicile chirurgicale actuale sunt limitate la blefaroplastie, în unele cazuri, și la injecții cu acid hialuronic. Alternativele de tratament pentru pungi sub ochi ar putea include următoarele abordări:

  • odihnă și evitarea supraepuizării, încercarea de a adopta o rutină sănătoasă de somn;
  • aplicarea de comprese reci;
  • folosirea de produse cosmetice care sunt utile pentru pungi sub ochi, cum ar fi cele pe bază de cafeină, peptide, retinoizi, ceramide, vitamina C;
  • injecții cu acid hialuronic;
  • terapia cu laser;
  • peelingul chimic;
  • terapia cu ultrasunete;
  • masajul limfatic;
  • acupunctura.

Blefaroplastia se consideră a fi poate cea mai eficientă metodă de tratament, cu rezultate dorite pe termen lung. Cu toate acestea, trebuie să se aibă în vedere potențialul risc asociat intervenției chirurgicale (deși, în cele mai multe cazuri, nu există riscuri majore asociate). Din considerente de natură estetică, foarte multe persoane care se confruntă cu apariția pungilor sub ochi aleg să le îndepărteze printr-o astfel de metodă, cu rezultate satisfăcătoare.

 

sursa imagini: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.