Revista care te menține sănătos

Medicină generală

De ce amorțesc mâinile – cauze și soluții pentru mâini amorțite

Andrei Cioată; surse: assh.org, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov
5 martie 2024
Share
De ce amorțesc mâinile – cauze și soluții pentru mâini amorțite

Senzația de mâini amorțite este relativ frecventă în rândul populației, iar aceasta poate apărea, de cele mai multe ori, în urma compresiei unui nerv sau chiar a principalelor vase de sânge care irigă membrele superioare. De exemplu, este obișnuit ca o persoană să resimtă o senzație acută și temporară de mâini amorțite, în special când acestea sunt menținute pentru o perioadă lungă de timp într-o anumită poziție. Această poziție poate implica atât compresia directă a nervilor, cât și creșterea rezistenței vasculare periferice, cu compresie simultană, ceea ce duce la aportul limitat de sânge, respectiv instalarea paresteziilor (furnicături, amorțeală, înțepături).

De cele mai multe ori, senzația de mâini amorțite nu ar trebui să ridice semne de îngrijorare, în special în cazul în care este trecătoare. Totuși, există și posibilitatea ca această senzație să indice prezența unei patologii subiacente, în special atunci când apare frecvent și este de lungă durată.

Cu toate acestea, important de reținut este că patologiile care se manifestă și prin mâini amorțite tind să se prezinte cu un tablou simptomatologic mult mai extins și complex, care va ghida, în mod specific, clinicianul către un diagnostic precis și diferențial. Astfel, simptomul ar trebui să fie corelat și cu alte manifestări. Dacă acestea lipsesc, nu ar trebui să vă faceți griji exacerbate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Neuroalfa. Un supliment alimentar cu o compoziţie complexă, care poate ajuta la îmbunătăţirea memoriei, susţine sistemul nervos periferic şi funcţiile cerebrale. Ajută la meliorarea simptomelor din neuropatie, inclusiv neuropatia diabetică.

Care sunt cauzele care pot duce la mâini amorțite?

Senzația de mâini amorțite poate apărea ca urmare a unei game deosebit de variate de factori etiologici. După cum s-a menționat deja, foarte puține sunt situațiile în care o anumită patologie se va prezenta doar cu o astfel de parestezie. Dacă simptomul se limitează doar la o senzație cu caracter limitat, episoade relativ rare și nu este în sinergie cu alte simptome sistemice, factorul etiologic ar putea fi reprezentat doar de o simplă compresie a nervilor și vaselor mâinilor. Însă, în cazul în care senzația de mâini amorțite apare frecvent, este însoțită și de alte simptome (cum ar fi coordonarea deficitară, durerea intensă care iradiază și altele), poate fi vorba despre boală.

În continuare vor fi prezentate cauzele comune care pot duce, printre altele, și la mâini amorțite:

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este cea mai comună patologie care poate duce la senzația de mâini amorțite. Apare ca urmare a faptului că tunelul carpian, o formațiune îngustă prin care va trece nervul median (cel care inervează degetele), se inflamează și, astfel, exercită presiune excesivă asupra nervului, ducând la senzația de mâini amorțite.

Sindromul de tunel cubital (ulnar)

Fiziopatologia este aproape identică cu cea a sindromului de tunel carpian. Nervul ulnar asigură inervația antebrațului, iar senzația de mâini amorțite, în cadrul sindromului, tinde să fie relativ mai intensă la nivelul antebrațului, mai degrabă decât la nivelul palmei. Frecvent, fenomenul unei compresii se dezvoltă la nivelul cotului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Magneziu + B complex, supliment ce susţine sistemul nervos şi cardiovascular. Asigură necesarul zilnic de magneziu şi vitamine din complexul B cu un singur plic de granule orodispersabile.

Sindromul Guyon

Implică fenomenul de compresie a nervului ulnar la nivelul încheieturii mâinii (pumnului). Se aseamănă cu celelalte două patologii prezentate mai sus, iar senzația de mâini amorțite tinde să fie mult mai intensă la nivelul degetului mic. Poate apărea, progresiv, și slăbiciunea musculară.

Spondiloza cervicală

Hernierea discurilor cervicale poate pune compresie asupra nervilor, afectând traiectul acestora și funcția de conducere a impulsului nervos. Pe lângă senzația de mâini amorțite, în spondiloza cervicală apare deseori și durerea, însoțită de slăbiciune exacerbată la nivelul membrului afectat.

tratament maini amortite, diagnostic maini amortite, cauze maini amortite, amorteala maini, afectiuni maini amortite, remedii maini amortite,

Chistul arahnoidian

Prezența unui chist arahnoidian la nivelul membranei arahnoide spinale poate fi asimptomatică, dar în unele cazuri provoacă și senzația de mâini amorțite. Un chist poate apărea în urma unor traumatisme intense la nivelul coloanei vertebrale, infecțiilor severe, sau poate fi congenital.

Neuropatia periferică

Neuropatia periferică este o altă cauză frecventă pentru mâini amorțite, însă etiologia bolii este deosebit de complexă. Fiziopatologia implică lezarea terminațiilor nervoase ale membrelor (fie superioare, fie inferioare sau ambele), ceea ce duce, printre altele, la scăderea forței membrelor afectate, sindrom algic și parestezii.

Epicondilita laterală

Deși epicondilita laterală se traduce în primul rând printr-o durere a cărei intensitate crește de-a lungul timpului, poate duce și la senzația de mâini amorțite. În mod obișnuit, afecțiunea apare doar la un singur braț (cel dominant), implicând suprasolicitarea musculaturii antebrațului (cum ar fi la persoanele care practică tenis, de unde și denumirea de „cotul tenismenului”).

Sindroame care pot duce la senzația de mâini amorțite

Se pot confrunta cu senzația de mâini amorțite pacienții care sunt diagnosticați cu

  • sindromul Guillain-Barré;
  • sindromul Sjögren;
  • sindromul dureros miofascial;
  • sindromul de apertură toracică;
  • sindromul Raynaud.

Afecțiuni sistemice care pot duce la senzația de mâini amorțite

Exista mai multe afecțiuni care pot avea senzația de mâini amorțite pe lista simptomelor:

  • osteoporoza și osteopenia;
  • lupusul;
  • boala Buerger (trombangeita obliterantă);
  • amiloidoza;
  • diabetul;
  • scleroza multiplă;
  • boala Lyme (borelioza);
  • neurinomul;
  • lombosciatica;
  • alcoolismul cronic;
  • fibromialgia, boala arterială periferică;
  • hipovitaminoza B1, B6, B12, E;
  • administrarea anumitor medicamente: antibiotice (nitrofurantoin, fluorochinolone, precum și metronidazol), anticancerigene (cisplastina, vincristina), anticonvulsivante (fenitoina) ori medicamente antihipertensive (amiodarona, hidralazina);
  • nivelurile anormale de calciu, potasiu, sodiu.

În cazul în care senzația de amorțeală apare la nivelul mâinii stângi, cu debut brusc, asociată în același timp durerilor intense în piept, care nu se ameliorează, este foarte important să solicitați serviciile medicale de urgență. Ar putea fi semnul unui infarct de miocard (atac de cord).

tratament maini amortite, diagnostic maini amortite, cauze maini amortite, amorteala maini, afectiuni maini amortite, remedii maini amortite,

Care sunt remediile și alternativele de tratament pentru mâini amorțite?

Tratamentul pentru mâini amorțite vizează, înainte de toate, elaborarea unui diagnostic specific, care intră în competența medicului specialist. În funcție de anamneză și istoric, ar putea exista o foarte mare posibilitate să fie necesar să vă adresați unui neurolog sau reumatolog. Totuși, în foarte multe dintre cazuri, senzația de mâini amorțite apare ca urmare a compresiei nervilor ce inervează membrele superioare, iar reumatologul este cel în măsură să elaboreze un tratament.

Terapia fizică, kinetoterapia și fizioterapia sunt deseori recomandate la persoanele care prezintă afecțiuni osoase care duc la senzația de mâini amorțite, cum ar fi sindromul de tunel carpian.

Unele dintre neuropatiile de compresie pot fi tratate prin injectare de steroizi (cortizon). Atunci când alternativele clasice de tratament nu prezintă eficacitate, iar senzația de mâini amorțite nu dispare, neuropatiile de compresie se tratează pe cale chirurgicală. În anumite patologii, trebuie avut în vedere faptul că leziunile nervoase, care duc la mâini amorțite, sunt ireversibile.

Foto: Shutterstock

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.