Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Endometrioza: cauze, simptome si tratament

21 august 2013
Share

Endometrioza reprezinta o crestere anormala a celulelor (celule endometriale) similare cu cele care se formeaza in tesutul uterului, dar intr-o locatie in afara uterului. Celulele endometriale se elimina in fiecare luna in timpul menstruatiei.

Celulele din endometrioza se ataseaza la unele tesuturi din afara uterului, cu localizari frecvente la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau alte suprafete ale uterului, intestinelor sau cavitatii pelvine. Mai pot fi gasite, de asemenea, in vagin, col uterin, vezica urinara sau, in cazuri foarte rare, pe ficat, cicatrici chirurgicale, plaman sau creier. Endometrioza este o tumora benigna (necanceroasa).

Endometrioza afecteaza femeile in timpul vietii reproductive. Prevalenta exacta nu este cunoscuta, intrucat multe femei pot sa nu aiba simptome. Insa, cu aproximatie, aceasta afecteaza peste 1 milion de femei in SUA si reprezinta una dintre cauzele de durere pelvinasi de chirurgie laparoscopica sau histerectomie. Aproximativ 20-50% dintre femeile tratate de infertilitate au endometrioza si 80% dintre cele care prezinta durere pelvina cronica (mai mult de 6 luni) pot fi afectate.

Cele mai multe cazuri de endometrioza sunt diagnosticate la femeile cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, insa au fost cazuri si la fete de 11 ani. Este mai rara la femeile care se afla la post-menopauza. Studiile au aratat ca este mai frecventa la femeile inalte si cu o greutate corporala mica. S-a mai demonstrat si ca aceasta apare la femeile care au amanat o sarcina pentru o varsta mai inaintata sau la cele care au factori genetici predispozanti.

 

Care sunt cauzele endometriozei?

Cauza endometriozei nu este pe deplin cunoscuta. Una dintre teorii afirma ca tesutul endometrial este depozitat in alte localizari decat uterine, din cauza intoarcerii fluxului menstruatiei (menstruatie retrograda), insa nu toate femeile cu menstruatie retrograda dezvolta o endometrioza.

Alta posibilitate ar fi: suprafetele de pe organele pelvine au niste celule primitive care sunt capabile sa creasca in alte forme de tesut (precum celulele endometriale).

Este foarte probabil si ca transferul direct al tesutului endometrial in timpul unei interventii chirurgicale sa fie responsabil de aparitia endometriozei pe cicatrici (de exemplu, operatia de cezariana). Transferul de celule endometriale prin circulatia sangvina sau a sistemului limfatic este cea mai probabila explicatie pentru aparitia cazurilor rare de endometrioza in creier sau alte organe aflate la distanta de pelvis.

 

Care sunt simptomele in endometrioza?

Multe femei cu endometrioza nu prezinta simptome. Dintre cele care au simptome, cele mai frecvente sunt durere pelvina si infertilitate. Durerea pelvina apare inainte sau dupa menstruatie sau in timpul actului sexual ori al urinarii. Chiar si examenul clinic efectuat de catre medic poate fi dureros. Intensitatea durerii poate varia de la luna la luna.

Alte simptome includ: durere a abdomenului inferior, diaree si/sau constipatie, durere de mijloc, oboseala cronica, menstruatie abundenta sau neregulata, sange in urina.

 

Cum este diagnosticata endometrioza?

Endometrioza poate fi suspectata in baza simptomelor si in urma unui examen fizic efectuat de medic. Ocazional, in timpul unui examen rectovaginal,medicul poate gasi noduli in spatele uterului si la nivelul ligamentelor peretelui pelvin. Insa, mai sigur, o ecografiepoate evidentia endometrioza la nivelul vaginului sau al vezicii urinare. Pentru un diagnostic precis, o vizualizare directa a cavitatii pelvine si a abdomenului si o biopsie sunt necesare.

 

Care este tratamentul endometriozei?

Endometrioza poate fi tratata medicamentos si/sau chirurgical.
Tratamentul medicamentos include:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen) pentru durere;
  • Inhibitori de hormoni gonadotropi (opresc productia de estrogeni) pentru durere si pentru reducerea dimensiunilor endometriozei;
  • Contraceptive orale (estrogen si progesteron);
  • Progestativele sunt mai puternice decat contraceptivele orale.

Tratamentul chirurgical este util atunci cand simptomele sunt severe sau atunci cand tratamentul medicamentos nu a avut rezultate favorabile. Poate fi conservativ (uterul si ovarele sunt pastrate) sau definitiv (histerectomie – uterul este scos).

 

Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti
Sursa: medicinenet.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.