Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Insarcinata la 35+. Ce impact are varsta asupra fertilitatii

4 martie 2014
Share

Varsta la care atat femeile din Romania, cat si cele din tarile occidentale  devin mame a crescut simtitor. Daca in anii ’60-’70, cei mai multi bebelusi aveau mame de 20 de ani, in 2010 varsta mamei crescuse deja spre 29, iar in prezent cele mai multe femei aleg sa devina mame in jurul varstei de 35 de ani.

Pe langa aceasta problema identificata de-a lungul anilor, 1 din 5 cupluri se confrunta astazi cu infertilitatea, iar aceste statistici se agraveaza odata cu inaintarea in varsta a femeilor. Putem vorbi de o posibila problema de fertilitate in cuplu daca dupa un an in care femeia incearca sa aiba o sarcina nu se obtine niciun rezultat. In cazul celor mai multe cupluri (pana la 85%), sarcina apare in aproximativ un an. Bineinteles, daca acestia nu utilizeaza metode de contraceptie si intretin contacte sexuale neprotejate in perioada fertila, cu regularitate. O frecventa a contactului sexual la 2-3 zile in perioada de ovulatie ofera cea mai buna sansa de a concepe.

Dupa varsta de 25 de ani, nivelul de testosteron al barbatilor cunoaste scaderi importante, dar niciodata atat de mari ca in cazul hormonilor sexuali ai femeii. Odata cu varsta, volumul, motilitatea si calitatea spermei scad. Totusi, barbatii au cateva metode de a imbunatati calitatea spermei dupa o anumita varsta, iar acestea au legatura cu stilul de viata pe care acestia il adopta.

Cauzele infertilitatii

  • Cariera. Prima cauza nu este, din pacate, de ordin medical. Multe dintre paciente pun pe primul loc cariera, viata profesionala, iar pe al doilea, planurile familiale. Aceasta amanare la care recurg femeile nu este inteleasa si de natura, iar varsta la care incep sa isi doreasca un copil este mai inaintata decat este indicat din punct de vedere medical. Altfel spus, probabilitatea de a concepe rapid depinde in mod semnificativ de varsta la care ne aflam. Femeile sunt mai fertile intre 20 si 24 de ani. Dat fiind acest lucru, incepe cu siguranta sa dureze mult mai mult pana cand o femeie ramane insarcinata, daca aceasta are intre 30 si 40 de ani.
  • varsta fertilitateVarsta. Are un impact covarsitor asupra femeii din punct de vedere al fertilitatii. Daca in cazul unei femei de 30 de ani doar 20% dintre foliculi (cavitate a ovarului in care se dezvolta un ovul) prezinta mutatii genetice in timp ce restul de 80% sunt sanatosi, in cazul unei femei la 40 de ani, procentele se schimba drastic: 90% dintre foliculi prezinta mutatii genetice (lucru ce duce la imposibilitatea de a avea o sarcina si, in final, un copil sanatos), in timp ce numai 10% sunt sanatosi. Astfel, rezervele ovariene incep sa scada semnificativ dupa 35 de ani. Deloc de neglijat este si varsta barbatului. Desi stim ca un barbat este fertil intreaga viata, merita amintit faptul ca, odata cu inaintarea in varsta, scaderea testosteronului se accentueaza, iar sansele de conceptie scad. Mai mult, creste considerabil riscul ca bebelusul sa dezvolte probleme genetice grave. Atingerea unei greutati optime, un stil de viata sanatos (eliminarea bauturilor alcoolice, a tutunului sau alimentelor bogate caloric) ori o stare de sanatate buna contribuie la imbunatatirea sanselor de a fi mai fertili, chiar si la varste inaintate.
  • Cauze medicale. Cele mai frecvente doua cauze la femei sunt problemele de ovulatie si blocajele trompelor uterine, ca urmare a unor infectii. Unele paciente se confrunta cu menopauza timpurie. In acest caz, ovulatia se opreste inainte de a atinge varsta de 40 de ani. Blocajele trompelor uterine, a doua cea mai frecventa cauza a infertilitatii, pot fi provocate de infectii sau alte conditii medicale.

Ce este de facut?

Primul si cel mai important pas este diagnosticarea problemei de fertilitate. De aceea, este esential ca un cuplu care intampina dificultati in conceperea unui copil sa se adreseze unui medic specialist in tratarea infertilitatii. In baza unor investigatii medicale amanuntite, acesta poate stabili un plan corect si eficient de tratament, astfel incat cei doi parteneri sa reuseasca sa isi indeplineasca dorinta de a avea un copil sanatos.

Dr. Andreas Vythoulkas

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Competenta in infertilitate

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.