Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Ovarele polichistice, riscuri si remedii

1 mai 2008
Share

Boala polichistica ovariana (BPCO) este o entitate complexa care afecteaza intre 5 si 10% dintre femei si care, neglijata, determina complicatii grave. Enumeram doar cateva dintre complicatiile ei: obezitate, infertilitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, carcinom de endometru, cresterea riscului de cancer de san. Datorita acestor riscuri, este de la sine inteles rasunetul pe care il are dezechilibrul in secretia hormonilor sexuali pentru intregul organism.

Boala polichistica ovariana sau sindromul Stein-Leventhal este definita prin criterii clinice, biologice, histologice si ecografice. Semnele clinice care trebuie sa ne ajute sa ne hotaram sa mergem la un consult medical endocrinologic de specialitate sunt:

tulburarile menstruale si hemoragiile functionale – sunt cel mai usor de sesizat;

menstrele sunt rare sau lipsesc total; obezitatea – este frecvent tronculara, abdominala si insoteste uneori puseul de crestere pubertara;

hirsutismul – semnele de hiperandrogenie (hirsutismul, seboreea, acneea, modificari ale vocii) debuteaza frecvent in adolescenta prin tulburari menstruale nesistematizate asociate cu hirsutism. anovulatia cronica (infertilitatea).

Din punct de vedere biologic, vom gasi un nivel crescut al androgenilor plasmatici (hormoni masculini), un raport LH/FSH > 2. Histologic si ecografic – prezenta a cel putin zece chisturi pe fiecare ovar dispuse in coroana si hiperplazia stromei ovariene.

Cauzele care determina aparitia chisturilor ovariene

Mecanismele care determina aparitia BPCO sunt incomplet elucidate. S-au formulat mai multe ipoteze precum:

  • disfunctia primitiva neuroendocrina;
  • hiperproductia primitiv ovariana de androgeni;
  • deficitul functional de aromatizare a androgenilor;
  • rezistenta la insulina.

Independent insa de evenimentul care initiaza boala, nivelul permanent crescut de LH determina stimularea productiei de androgeni la nivelul tecii interne, reducerea FSH, imaturitatea foliculara, anovulatia cronica, infertilitatea, deficitul de progesteron si tulburarile menstruale.

Indiferent de mecanismul prin care apare, obiectivele terapiei in cazul bolii polichistice ovariene sunt: combaterea hiperandrogeniei si a efectelor periferice ale acesteia (hirsutism, acnee), combaterea insulinorezistentei si hiperinsulinismului, substitutta ciclica a deficitului de progesteron datorat anovulatiei, tratamentul infertilitatii.

Metode de tratament pentru ovarele polichistice

Alegerea tratamentului ovarelor polichistice se va face in functie de optiunile pacientei si de factorii de risc ai acesteia. Foarte important este si istoricul familial. La pacientele diagnosticate cu BPCO este foarte utila realizarea profilului lipidic si a testului tolerantei la glucoza. De asemenea, la cele cu un istoric indelungat de cicluri neregulate este indicata biopsia endometriala (hiperplazia endometriala este o cauza importanta a cancerului de corp uterin).

In tratamentul infertilitatii este necesara o foarte buna comunicare intre pacienta si medic, pentru ca riscul de cancer de san este crescut in special la femeile care raman infertile dupa mai multe tentative esuate de tratament cu inductori de ovulatie.

Ceea ce nu trebuie neglijat in procesul de vindecare al BPCO este controlul greutatii, in primul rand cu ajutorul dietei si al exercitiului fizic. Aceasta ajuta la reducerea factorilor de risc cardiovascular, la un mai bun control al diabetului. Exercitiul fizic bine dozat este de recomandat si pentru starea de bine pe care o induce. Putem alege diverse forme de miscare in functie de preferintele si necesitatile fiecareia, de la mersul pe jos cativa kilometri pe zi, la practicarea unui sport.

Remedii alternative pentru ovarele polichistice

Tratamentul fitoterapeutic (cu plante) poate fi benefic pentru ameliorarea chisturilor ovariene, dar nu este de obicei suficient pentru a preveni si trata complicatiile bolii. El trebuie asociat obligatoriu cu tratamentul prescris de medicul endocrinolog sau ginecolog. Indicat este ca in alegerea plantelor cu proprietati terapeutice sa consultati un medic cu competenta in fitoterapie, mai ales daca sunteti o persoana tanara, deoarece unele terapii naturiste se aplica doar pe anumite perioade de timp, in functie de specificul fiecarei persoane. In aceleasi conditii ca si fitoterapia, acupunctura, presopunctura, reflexoterapia pot fi folosite in tratamentul bolii polichistice ovariene.

In concluzie, trebuie sa spunem ca boala polichistica ovariana necesita tratament adaptat fiecarei paciente in parte. Arsenalul terapeutic folosit in cazul acestei patologii este variat. De aceea, atunci cand ni se prescriu anumite medicamente despre care noi stim ca sunt folosite in mod „traditional” in tratamentul unor boli de care noi nu suferim nu trebuie sa abandonam terapia, ci sa cerem lamuriri medicului.

Dr. Roman Mihaela
Medic rezident recuperare,
Medicina fizica si balneologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.