Revista care te menține sănătos

Nutriție

Diverticulita: alimente permise si interzise

29 februarie 2016
Share

Diverticulita reprezinta inflamarea sau infectia unor „buzunarele” ce se dezvolta la nivelul intestinului gros, in special la varste mai inaintate. Simptomele diverticulitei includ dureri abdominale, greata, varsaturi, balonare, febra, constipatie sau diaree.

In unele cazuri, diverticulita poate sa nu prezinte simptome. Aceasta afectiune trebuie tratata cu antibiotice sau, in cazurile severe, prin interventie chirurgicala. In ceea ce priveste alimentatia, exista cateva alimente indicate si contraindicate. Daca aveti dificultati in a va alcatui o dieta, consultati un nutritionist, pentru a primi ajutor. Medicul va poate prescrie si suplimente cu fibre, administrate o data sau de doua ori pe zi. Consumul adecvat de apa si alte lichide ajuta la prevenirea constipatiei. Asadar, aflati ce aveti si ce nu aveti voie sa mancati.

Alimente indicate

Daca aveti simptome severe, este recomandat sa aveti o dieta bazata pe lichide, ce pot include apa, sucuri de fructe si supe. Gradual, puteti sa va intoarceti la o dieta normala. Puteti incepe cu alimente cu un continut scazut de fibre (paine alba, carne, peste, oua, lactate) inainte de a introduce alimentele bogate in fibre. Fibrele inmoaie scaunul, facilitand trecerea acestuia prin colon. De asemenea, acestea reduc presiunea din tractul digestiv. Multe studii au demonstrat ca o dieta bogata in fibre poate controla simptomele diverticulitei. Este recomandat sa introduceti in dieta urmatoarele alimente:

  • Paine integrala;

  • Paste si cereale integrale;

  • Fasole rosie;

  • Fructe proaspete (mere, pere, prune);

  • Legume (dovlecel, cartofi, mazare, spanac).

Odata cu inaintarea in varsta, prevalenta diverticulilor creste de la 10% (sub 40 de ani) la peste 60% catre decada a opta de viata. Alimentatia din zilele noastre, saraca in fibre si bogata in carne, grasimi si zaharuri inalt rafinate, este un factor important de risc in aparitia diverticulitei.

Alimente contraindicate

In trecut, medicii recomandau persoanelor cu diverticulita evitarea alimentelor greu de digerat, precum nucile, porumbul, popcornul si semintele, din cauza ca acestea se pot bloca in „buzunarele”, favorizand aparitia inflamatiei. Insa cercetarile recente au demonstrat ca acestea sunt chiar indicate in diverticulita, fiind bogate in fibre. Cu toate acestea, este recomandata evitarea consumului de seminte de mac si de susan.

Complicatiile diverticulitei

Un diverticul („buzunaras”) se poate rupe, iar bacteriile din colon se pot raspandi la nivelul tesuturilor din jurul colonului. Constipatia sau diareea pot aparea odata cu inflamatia. Colectia de puroi se poate dezvolta in jurul diverticulului rupt, ducand la formarea unui abces, de obicei, la nivelul pelvisului. De asemenea, inflamatia din jurul colonului poate duce la obstructie. In cazuri mai rare, ruptura diverticulului poate duce la o infectie ce pune in pericol viata, denumita peritonita bacteriana. In cazuri foarte rare, diverticulul infectat poate eroda in vezica urinara, cauzand infectia acesteia.

Cand este necesara interventia chirurgicalares-diverticulita

Sangerarea diverticulara apare atunci cand diverticulul erodeaza intr-un vas de sange. Sangele provenit de la un diverticul situat in partea dreapta a colonului poate cauza colorarea scaunului in negru. Sangerarea poate fi continua sau intermitenta si poate dura cateva zile. Persoanele cu sangerare activa necesita internare, iar fluidele administrate pe cale venoasa sunt necesare pentru a mentine tensiunea arteriala la un nivel normal.

Transfuziile de sange sunt indicate atunci cand pierderea de sange este moderata sau severa. In cazurile grave, tensiunea arteriala poate scadea si se manifesta prin ameteala, soc si pierderea cunostintei. In cele mai multe cazuri, sangerarea se opreste spontan. Daca persista, este necesara interventia chirurgicala.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.