Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente benefice pentru ochi

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
26 ianuarie 2018
Share
Alimente benefice pentru ochi

Odata cu inaintarea in varsta, vederea se degradeaza si apar diverse afectiuni, precum cataracta, glaucomul sau degenerescenta maculara. Este important sa preveniti aparitia acestora, iar acest lucru se poate realiza de la o varsta frageda, prin adoptarea unei diete sanatoase.

Exista anumite alimente care protejeaza vederea si impiedica aparitia afectiunilor specifice. Iata care sunt.

Ardeiul gras crud

Reprezinta una dintre cele mai importante surse de vitamina C. Acest lucru este benefic pentru vasele de sange de la nivelul ochilor, iar unele studii au demonstrat ca ardeiul gras poate preveni cataracta. Caldura din timpul gatirii preparatelor distruge vitamina C. Din acest motiv, este recomandat sa consumati fructele si legume proaspete. Mai mult, ardeii grasi colorati sunt bogati si in vitaminele A si E, benefice pentru ochi.

Semintele de floarea-soarelui si nucile

O portie de seminte de floarea-soarelui si de nuci contine aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata de vitamine E. Aceasta are rolul de a preveni degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta.

Vitamina E, antioxidantul-minune

Somonul

Retina are nevoie de doua tipuri de acizi grasi Omega-3 pentru a functiona: DHA (acidul docosahexaenoic) si EPA (acidul eicosapentaenoic). Ii puteti intalni in pestele gras, precum somonul, tonul sau fructele de mare. Acizii grasi Omega-3 va protejeaza ochii de degenerescenta maculara legata de varsta si de glaucom. Nivelul scazut de acizi grasi Omega-3 a fost asociat cu ochii uscati.

Cartofii dulci

Fructele si legumele colorate in portocaliu, precum cartofii dulci, morcovii, mango si piersicile sunt bogate in beta-caroten, un tip de vitamina A, care imbunatateste vederea pe timp de noapte, si anume abilitatea ochilor de a se adapta la intuneric. Cartofii dulci contin si vitamina C, necesara, de asemenea, vederii.

Legumele de culoare verde inchis

Napii, spanacul si varza sunt bogate in vitaminele C si E. Acestea mai contin carotenoizi si zeaxantina, substante necesare mentinerii sanatatii ochilor. Este necesar sa le introduceti in dieta in mod constant pentru a beneficia de proprietatile necesare.

secundara_alimente_ochi_inainte de Broccoli si varza de Bruxelles

Broccoli si varza de Bruxelles

Aceste legume contin o combinatie de vitamine, precum A, E si C. Acestea actioneaza ca antioxidanti ce protejeaza celulele ochilor de radicalii liberi. Ei sunt produsi nocivi care ataca tesuturile, retina fiind una dintre tintele acestora.

Ouale

Zincul continut de oua ajuta organismul sa foloseasca luteina si zeaxantina din galbenus. Aceste substante impiedica degradarea vederii si cresc cantitatea pigmentilor care protejeaza vederea centrala.

Carnea

Indiferent daca este vorba despre vita, porc, pui sau stridii, carnea contine o cantitate mare de zinc. Zincul este indispensabil pentru vedere, deoarece aduce vitamina A din ficat catre retina, unde este utilizata pentru a produce un pigment cu rol protector (melanina).

Deficit de calciu, magneziu sau zinc? Fiti atenti la simptome

Fasolea

Daca sunteti vegetarian si nu numai, fasolea poate aduce nutrietii necesari. Aceasta este bogata in fibre si nu contine grasimi. Nu doar fasolea detine aceste proprietati, ci si lintea.

Dovleceii

Corpul nu poate produce luteina si zeaxantina, insa va puteti bucura de aceste substante benefice consumand dovlecei. Cei care apar vara mai sunt bogati si in vitamina C si zinc. Dovleceii produsi iarna, insa, sunt bogati in vitaminele A, C si acizi grasi Omega-3.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.