Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Vitamina E, antioxidantul-minune

2 iulie 2018
Share

Studiile efectuate de-a lungul timpului au descris vitamina E, numita stiintific tocoferol, ca fiind unul dintre agentii antioxidanti de baza ai corpului uman, alaturi de vitamina C. Cele doua coopereaza armonios, vitamina C recuperand vitamina E inactivata in urma proceselor antioxidante in care este implicata.

Insa cele doua substante nu isi suprapun rolurile, vitamina E rezervandu-l pe cel de antioxidant lipofil, care are ca tinta substraturile grase.

Cu totii am auzit de acizii grasi esentiali fara de care nu este posiblia buna functionare a metabolismului. Ei intra in diverse structuri, de la simple membrane celulare la arhitecturi complexe din cadrul sistemului nervos central. Ei bine, acesti acizi grasi sunt dotati cu un atribut chimic specific, dublele legaturi, prezente in numar mare. Dublele legaturi reprezinta puncte de potentiala fractura, unde molecula se poate rupe cu usurinta, rezultand o multitudine de substante. Acestea se numesc radicali liberi si, in scurta lor existenta (pentru ca sunt produsi chimici instabili), determina efecte toxice, cancerigene, care sunt descrise in ansamblu sub numele de stres oxidativ.

 

Vitamina E are efecte anticancer, antiateroscleroza, antiimbatranire

Diferite substante, printre care si vitamina E, au grija ca acest proces sa nu se intample. Mai mult, protectia respectiva are loc nu numai in corpul uman, ci si in alimentele pe care le consumam. De exemplu, germenii boabelor de cereale, atat de pretiosi pentru nutrientii pe care ni-i aduc, sunt bogati in acizi grasi nesaturati, dar si in vitamina E, care ii protejeaza, in asa fel incat sa ajunga nealterati in organismul consumatorilor. Deci, fiind o vitamina antioxidanta, ea este dotata cu toate atributele asociate termenului, de la protectia anticancer si antiateroscleroza pana la efectele antiimbatranire si de protectie fata de diferite procese degenerative, cum este cataracta.

Multi pacienti au observat si efectele de booster imunitar pe care le are vitamina E. Indeosebi la varstnici, la care se constata un declin al imunitatii, administarea de tocoferol poate avea efecte benefice, vitamina potentand formarea de anticorpi. Un studiu efectuat pe seniori a aratat ca adminsitrarea unor doze mici, dar pe o perioada mai mare de timp, a dus la scaderea numarului de infectii ale tractului respirator superior. Rezultate promitatoare s-au obtinut pana acum si referitor la incetinirea declinului cognitiv la varsta a treia, la intarzierea instalarii unor demente specifice (Alzheimer sau senile). In ceea ce priveste diabetul tip 2, rezultatele sunt inca neclare si necesita continuarea studiilor.

 

Vitamina E, benefica in afectiunile cardiovasculare

Dar poate ca cel mai important rol al vitaminei E este cel profilactic si curativ in bolile cardiovasculare. Aici s-au adunat foarte multe date, indeosebi in ceea ce priveste profilaxia secundara, adica evitarea complicatiilor sau agravarii starii generale la persoanele deja afectate de ateroscleroza. De la indivizii supusi unui bypass la cei cu insuficienta renala si risc mare de complicatii cardiovasculare, sau cu antecedente de infarct sau accidente vasculare cerebrale, vitamina E s-a dovedit de fiecare data un aliat pretios.

In Romania, ca si in alte tari europene, morbiditatea prin cancer este in crestere, chiar daca stiinta medicala ofera astazi foarte multe solutii, de multe ori definitive, in ceea ce priveste vindecarea sau ameliorarea. Vitamina E a fost testata mai ales la fumatori si s-a urmarit efectul pentru mai multe tipuri de cancer. Efectele cele mai importante s-au obtinut asupra incidentei cancerului de prostata, insa studii cu acest subiect sunt inca in desfasurare.

Sursele de vitamina E sunt diferite si ea nu ridica mari probleme in ceea ce priveste aportul in Romania. O gasim indeosebi in sursele vegetale, cerealele integrale, leguminoasele si uleiurile rafinate. Daca dieta pe care o adoptam nu este bogata in acestea, putem apela oricand la suplimentele ce contin vitamina E naturala, obtinuta tocmai prin rafinarea uleiurilor vegetale, nefiind, deci, sintetizata artificial, lucru de care multi oameni se feresc. In concluzie, din painea neagra sau dintr-un supliment, vitamina E este aliatul nostru in lupta cu stresul oxidativ.

 

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Nota pentru articolul «Vitamina E, antioxidantul-minune»:4.85/ 5 (13 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate