Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Vitamina E, antioxidantul-minune

16 ianuarie 2024
Share

Studiile efectuate de-a lungul timpului au descris vitamina E, numită științific tocoferol, ca fiind unul dintre agenții antioxidanți de bază ai corpului uman, alături de vitamina C. Cele două cooperează armonios, vitamina C recuperând vitamina E inactivată în urma proceselor antioxidante în care este implicată.

Însă cele două substanțe nu își suprapun rolurile, vitamina E rezervându-l pe cel de antioxidant lipofil, care are ca țintă substraturile grase.

Cu toții am auzit de acizii grași esențiali fără de care nu este posibilă buna funcționare a metabolismului. Ei intră în diverse structuri, de la simple membrane celulare la arhitecturi complexe din cadrul sistemului nervos central. Ei bine, acești acizi grași sunt dotați cu un atribut chimic specific, dublele legături, prezente în număr mare. Dublele legături reprezintă puncte de potențială fractură, unde molecula se poate rupe cu ușurință, rezultând o multitudine de substanțe. Acestea se numesc radicali liberi și, în scurta lor existență (pentru că sunt produși chimici instabili), determină efecte toxice, cancerigene, care sunt descrise în ansamblu sub numele de stres oxidativ.

Vitamina E are efecte anticancer, antiateroscleroza, antiimbatranire

Diferite substanțe, printre care și vitamina E, au grijă ca acest proces să nu se întâmple. Mai mult, protecția respectivă are loc nu numai în corpul uman, ci și în alimentele pe care le consumăm. De exemplu, germenii boabelor de cereale, atât de prețioși pentru nutrienții pe care ni-i aduc, sunt bogați în acizi grași nesaturați, dar și în vitamina E, care ii protejează, în așa fel încât să ajungă nealterati în organismul consumatorilor.

Deci, fiind o vitamină antioxidantă, ea este dotată cu toate atributele asociate termenului, de la protecția anticancer și antiateroscleroza până la efectele antiimbatranire și de protecție față de diferite procese degenerative, cum este cataracta.

Mulți pacienți au observat și efectele de booster imunitar pe care le are vitamina E. Îndeosebi la vârstnici, la care se constată un declin al imunității, administarea de tocoferol poate avea efecte benefice, vitamina E potențând formarea de anticorpi. Un studiu efectuat pe seniori a arătat că adminsitrarea unor doze mici, dar pe o perioadă mai mare de timp, a dus la scăderea numărului de infecții ale tractului respirator superior. Rezultate promițătoare s-au obținut până acum și referitor la încetinirea declinului cognitiv la vârsta a treia, la întârzierea instalării unor demente specifice (Alzheimer sau senile). În ceea ce privește diabetul tip 2, rezultatele sunt încă neclare și necesită continuarea studiilor.

Vitamina E, benefică în afecțiunile cardiovasculare

Dar poate că cel mai important rol al vitaminei E este cel profilactic și curativ în bolile cardiovasculare. Aici s-au adunat foarte multe date, îndeosebi în ceea ce privește profilaxia secundară, adică evitarea complicațiilor sau agravării stării generale la persoanele deja afectate de ateroscleroză. De la indivizii supuși unui bypass la cei cu insuficiență renală și risc mare de complicații cardiovasculare, sau cu antecedente de infarct sau accidente vasculare cerebrale, vitamina E s-a dovedit de fiecare dată un aliat prețios.

Vitamina E și cancerul

În România, ca și în alte țări europene, morbiditatea prin cancer este în creștere, chiar dacă știința medicală oferă astăzi foarte multe soluții, de multe ori definitive, în ceea ce privește vindecarea sau ameliorarea. Vitamina E a fost testată mai ales la fumători și s-a urmărit efectul pentru mai multe tipuri de cancer. Efectele cele mai importante s-au obținut asupra incidenței cancerului de prostată, însă studii cu acest subiect sunt încă în desfășurare.

Surse naturale de vitamina E

Sursele de vitamina E sunt diferite și ea nu ridică mari probleme în ceea ce privește aportul în România. O găsim îndeosebi în sursele vegetale, cerealele integrale, leguminoasele și uleiurile rafinate. Dacă dieta pe care o adoptăm nu este bogată în acestea, putem apela oricând la suplimentele ce conțin vitamina E naturală, obținută tocmai prin rafinarea uleiurilor vegetale, nefiind, deci, sintetizată artificial, lucru de care mulți oameni se feresc. În concluzie, din pâinea neagră sau dintr-un supliment, vitamina E este aliatul nostru în lupta cu stresul oxidativ.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igienă alimentației și nutriție

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.