Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

7 semne ale carentei de vitamina B12

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
27 octombrie 2023
Share

Vitamina B12 reprezinta un nutrient necesar organismului pentru mai multe functii, in special pentru a produce eritrocitele (globulele rosii ale sangelui) si pentru a sustine AND-ul si structurile nervoase.

Vitamina B12 nu poate fi sintetizata in organism, ci doar procurata din alimentatie, prin intermediul digestiei. Deficitul de vitamina B12 poate cauza aparitia anemiei si, prin urmare, a unor semne si simptome suparatoare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Magneziu + B complex. Susţine buna funcţionare a sistemului nervos, reducerea nivelului de stres şi oboseală. Contribuie la funcţionarea normală a sistemului muscular.

Care este necesarul de vitamina B12?

Necesarul de vitamina B12 este unul dintre cele mai mici, comparativ cu restul vitaminelor de tip B. Cele mai multe persoane adulte necesita 2,4 micrograme pe zi. Insa, carenta acesteia contribuie la aparitia mai multor afectiuni, precum bolile cardiovasculare, anemia, accidentul vascular cerebral, tulburarile de memorie, depresia sau incontinenta urinara.

carenta de vitamina B12, oboseala,

Carenta de vitamina B12 . Semnele si simptome

Oboseala

Vitamina B12 joaca un rol important in eliberarea energiei din corp. Carenta de vitamina B12 determina scaderea nivelului de oxigen si de energie, necesare tuturor proceselor celulare. Ameteala si oboseala reprezinta unele dintre simptomele acestui tip de carenta.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Amortelile si furnicaturile

Scaderea sau pierderea senzatiei la nivelul mainilor si/sau al picioarelor, asociata cu amortelile ar putea fi un semn al carentei de vitamina B12. Este indicat sa discutati cu medicul pentru a stabili cauza acestor simptome.

Durerile articulare

Durerile articulare intense, fara a suferi un traumatism sau a avea osteoartrita, sunt considerate un semnal de alarma. In plus, persoanele cu deficit de vitamina B12 prezinta reflexe incetinite.

Respiratia sau bataile rapide ale inimii

Senzatia de „lipsa de aer”, palpitatiile si pulsul crescut au fost asociate cu deficitul de vitamina B12. Este indicat sa consultati un medic daca prezentati aceste simptome.

Deficitul de vitamina B12 duce la depresie?

Slabiciunea

In cazul unor persoane, slabiciunea musculara poate fi unul dintre simptomele carentei de vitamina B12, asociata cu tulburarile de echilibru si ameteala.

Icterul

Reprezinta ingalbenirea pielii sau a conjunctivei ochilor. Acesta apare in mai multe afectiuni severe, in special hepatice, insa si in deficitul de vitamina B12. Daca observati acest simptom, nu amanati vizita medicala, pentru a efectua investigatii amanuntite.

Va simtiti epuizati si fara vlaga? Este timpul sa apelati la vitamine

Umflarea limbii

Unele persoane care au carenta de B12 pot prezenta un efect inflamatoriu la nivelul limbii, manifestat prin umflarea acesteia si/sau scaderea senzatiei de gust.

Este important sa mergeti la medic daca aveti unul sau mai multe dintre aceste simptome. Medicul poate stabili, in urma examenului fizic si a rezultatelor investigatiilor medicale, daca suferiti de carenta de vitamina B12 sau alta afectiune. In cazul in care aveti o carenta de vitamina B12, medicul va poate recomanda administrarea suplimentelor alimentare.

Persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sunt sfatuite sa consume alimente fortificate cu vitamina B12, precum laptele de soia sau laptele de migdale. Alimentele vegetale, cu un continut optim de vitamina B12, ce pot fi consumate de vegetarieni sunt reprezentate de ciuperci si alge de mare.

Foto: Shutterstock

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.