Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Controlul periodic va ajuta sa depistati cataracta

7 februarie 2011
Share

Cataracta este una dintre cele mai frecvente boli oculare, constand in opacifierea progresiva a cristalinului („lentila” ochiului).

Cele mai predispuse categorii de varsta sunt adultii peste 60 de ani (asa-numita cataracta senila ori comuna), desi, in ultima vreme, varsta aparitiei cataractei a scazut foarte mult, spre 40 de ani sau chiar mai devreme.

Din ce cauza apare?

Cauzele aparitiei cataractei nu sunt in totalitate cunoscute, dar ca factori favorizanti ar fi:

  • Expunerea indelungata la radiatiile solare;
  • Varsta, care produce „imbatranirea” cu modificari morfologice la nivelul cristalinului (cataracta comuna, numita cataracta „senila”);
  • Unele afectiuni generale, precum diabetul zaharat (cataracta „patologica”);
  • Tratamentul prelungit cu cortizon (cataracta „cortizonica”);
  • Anumite afectiuni oculare, cum ar fi miopia, uveitele, iridociclitele, tumorile oculare (cataracta „complicata”);
  • Interventii chirurgicale oculare, precum operatia de glaucom (trabeculectomie) sau cea de dezlipire de retina (vitrectomie);
  • O alta cauza poate fi si traumatismul ocular sau periocular, perforant sau contuziv – cataracta „traumatica”.

Exista si factori genetici care pot determina cataracta „congenitala”, uni- sau bilaterala.

Un caz aparte este „cataracta secundara” (un termen impropriu pentru sindromul de opacifiere a capsulei posterioare, capsula pe care sta cristalinul artificial), care poate aparea la 2-3 ani de la operatia de cataracta, la aproximativ 5-15% dintre pacienti. Aceasta nu necesita o noua interventie sau un nou cristalin artificial, ci se „topeste” cu laserul Yag.

Scaderea vederii, primul simptom

Simptomul principal este scaderea vederii, urmand vederea incetosata sau „scurtarea” vederii. Ochiul devine miop (nu mai vede la distanta, dar incepe sa vada mai bine de aproape).

Cataracta se poate diagnostica la un simplu control oftalmologic

Cataracta este o boala care se diagnosticheaza usor, cu ocazia unui consult oftalmologic de rutina, prin examinarea polului anterior ocular cu biomicroscopul. Dilatarea pupilei faciliteaza stabilirea diagnosticului, ajutand si la precizarea tipului si localizarii opacitatilor cristaliniene. Odata diagnosticata, se pot utiliza si alte teste pentru a estima gradul de avansare a bolii: acuitatea vizuala, sensibilitatea la contrast, vederea de noapte, vederea color etc. De asemenea, trebuie efectuate si alte examinari pentru a depista eventuale boli coexistente (glaucomul, degenerescenta maculara etc.).

Singurul tratament eficient este interventia chirurgicala

Principiile operatiei de cataracta constau in topirea si aspiratia cristalinului cataractat, care nu mai este transparent, apoi inlocuirea lui cu un cristalin artificial. Tehnica, deja clasica, se numeste facoemulsificare, si are la baza folosirea ultrasunetelor pentru „topirea” cataractei. Tehnicile moderne presupun incizii din ce in ce mai mici, care implica riscuri minime de infectie postoperatorie si un control mai bun al dioptriilor cu care ramane pacientul dupa operatie.

Cristalinele artificiale au cunoscut o dezvoltare extraordinara, cele mai moderne fiind dotate cu filtre speciale de protectie impotriva radiatiilor UV si albastre, sau ofera pacientului posibilitatea de a nu mai purta ochelari dupa operatie.

Cand trebuie operata cataracta?

Cataracta se opereaza in momentul in care stadiul evolutiv interfereaza si impiedica activitatea zilnica normala a pacientului. Boala nu este o urgenta de tratament, insa nu trebuie amanata mult, deoarece in stare „coapta” este mai dificil de operat. Riscurile sunt mai mari, iar vindecarea postoperatorie poate fi mai lenta. Exista si cazuri care reprezinta urgente de tratament: cataracta foarte matura, cea traumatica sau cea congenitala (se opereaza chiar in primele luni de viata, mai ales daca este unilaterala).

Consultul oftalmologic complet, important inainte de operatie

Inaintea interventiei chirurgicale, pacientul trebuie sa urmeze anumiti pasi, si anume:

  • Un consult oftalmologic complet, cu toate masuratorile necesare operatiei;
  • Echilibrarea unei boli cronice pe care pacientul stie ca o are si urmarirea ultimelor analize si examinari legate de aceasta boala;
  • Tratarea prealabila (tot sub indrumarea oftalmologului) a infectiilor oculare (conjunctivite, „urcior”) sau de vecinatate (sinuzite acute, faringo-amigdalite acute, abcese dentare etc.).

Care sunt avantajele tehnicilor moderne de indepartare a cristalinului?

Tehnicile moderne utilizate permit interventia chirurgicala ambulatorie si foarte rapida (dureaza 7-10 minute), cu anestezie locala (numai cu picaturi, fara injectie) si fara pansament (din prima zi, postoperatoriu). Cea mai moderna tehnica este „facoemulsificarea prin microincizie cu implantare de cristalin foldabil”, avand urmatoarele avantaje: incizia este foarte mica (1,6-2,2 mm), nu sangereaza, nu necesita sutura, nu determina astigmatism postoperator si se cicatrizeaza foarte repede, impiedicand astfel posibilele infectii postoperatorii.

In principiu, operatia de cataracta nu prezinta contraindicatii de varsta, anotimp, moment al anului, sau de alte boli asociate. Conditia este ca acestea sa fie bine controlate.

Complicatiile postoperatorii sunt rare

Ca orice manevra chirurgicala, si operatia de cataracta poate avea anumite riscuri, incidente si complicatii, atat intraoperator, cat si postoperator. Din fericire, acestea pot fi foarte rare in mainile unui chirurg cu experienta, precum si daca se respecta anumite reguli in sala de operatii: dezinfectia salii, instrumente de unica folosinta, sterilizarea dupa fiecare pacient, campuri chirurgicale de unica folosinta etc.

Cataracta nu poate fi prevenita. Odata aparuta, nu poate fi oprita din evolutie. Toate tipurile de cataracta evolueaza mai repede sau mai lent, de la cateva zile pana la 10-15 ani.

Dr. Ozana Moraru,

Medic specialist oftalmolog,

Clinica Oculus,

Telefon: 021/317.80.70

www.eye.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.