Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Prezbitismul – ce este si cum il tratam

6 aprilie 2022
Share
Prezbitismul – ce este si cum il tratam

Prezbitismul este un fenomen de diminuare a puterii de acomodare a ochilor si se manifesta din cauza imbatranirii. Practic, cristalinul isi pierde elasticitatea in mod progresiv, odata ce incepi sa inaintezi in varsta. La nivelul muschilor ciliari, adica cei care controleaza forma cristalinului pe restul globului ocular, se produce o slabire si o pierdere a puterii de contractare a acestora.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar VisualMax, recomandat pentru îmbunătăţirea vederii şi menţinerea sănătăţii ochilor.

Se ajunge, astfel, intr-o situatie in care incep sa se manifeste atat miopia, adica imposibilitatea de a focusa obiectele aflate la distanta, cat si hipermetropia, adica scaderea vizibilitatii la obiectele aflate prea aproape. Simptomele incep sa apara intre 40 si 50 de ani, dar nu ar trebui sa priviti prezbitismul ca pe o boala, ci mai degraba ca pe o conditie care, mai devreme sau mai tarziu, se poate instala in orice organism.

Tratament prezbitism

Pezbitismul nu poate fi tratat, insa puteti corecta pierderea abilitatii de focalizare a obiectelor cu ajutorul unei perechi de lentile bifocale. Daca suferiti si de o deficienta de refractie, atunci recomandarea este sa utilizati lentile progresive pentru a corecta aceste defecte ale vederii.

In afara de tratamentul cu lentile de contact, ar fi bine sa faceti cateva exercitii pentru ochi, pentru ca acestia sa isi mentina elasticitatea cat mai mult timp. Din pacate, dupa varsta de 60 de ani ochii imbatranesc, la fel ca restul corpului, si mai mult ca sigur vor avea nevoie de ajutor in ceea ce priveste indreptarea privirii. Nu neglijati orice semn de oboseala a lor sau o lipsa a acuitatii vizuale si dati fuga la medicul oftalmolog, mai cu seama daca stiti ca exista o cauza ereditara in ceea ce priveste vederea slabita.

Tipuri de prezbitism

Conform specialistilor din domeniul medical, exista cinci tipuri de prezbitism:

  • Forma incipienta – daca sesizati ca nu mai puteti citi usor caracterele mici, e posibil ca prezbitismul sa inceapa sa se instaleze;
  • Forma functionala – in acest caz, vederea la apropiere este mai greu de realizat;
  • Forma absoluta – aveti mari dificultati in a focaliza obiectele din apropiere;
  • Forma prematura – aceasta se instaleaza inainte de 40 de ani;
  • Forma nocturna – dupa lasarea serii sau intr-o incapere slab luminata aveti mari probleme in a distinge formele obiectelor din apropiere.

Tratament prezbitism

Alte cauze ale prezbitismului

Desi principalul motiv pentru instalarea prezbitismului este inaintarea in varsta, mai pot exista si alte motive pentru care cristalinul incepe sa se slabeasca. Anumite boli sau medicamente pe care le-ati administrat va pot inrautati in timp vedere, chiar inainte de 40 de ani. Astfel, miopia sau diabetul, scleroza multipla ori bolile cardiovasculare va pot provoca prezbitismul. De asemenea, antidepresivele, antihistaminicele sau diureticele pot scadea acuitatea vizuala. La fel de multe efecte adverse pot avea si razele UV sau un climat foarte cald.

Incercati sa evitati expunerea la cauzele instalarii prezbitismului, pe care le puteti controla si aveti grija de sanatatea voastra in orice moment, pentru ca e cel mai pretios dar de care va puteti bucura.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.