Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Uveita, a treia cauza a orbirii

Cosmin Anghel, consultant: dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic specialist medicina de familie
11 ianuarie 2009
Share

Daca aveti vederea neclara, sensibilitate la lumina, roseata in jurul irisului sau lacrimati, trebuie sa mergeti imediat la medicul oftalmolog, pentru a afla daca nu cumva uveita este cauza. Aceasta inflamatie oculara este pe locul trei in lume intre bolile care duc la orbire si afecteaza in general persoanele cu varste intre 20 si 50 de ani.

Uveita este inflamatia tunicii vasculare a ochiului, zona cea mai vascularizata din intreg organismul uman. In ceea ce priveste clasificarea, uveita poate fi anterioara, posterioara, autoimuna, microbiana, parazitara, acuta sau cronica. Insa, indiferent de forma, ea se caracterizeaza prin fotofobie, adica o senzatie de durere la lumina. Cauza poate fi un virus, infectarea cu bacterii dupa o operatie oculara sau autoimuna. In plus, uveita poate sa insoteasca boli reumatologice ori meningita.

Vedere neclara, primul semn

Oftalmologul Doina Tacorian sustine ca „uveita anterioara e caracterizata prin celule de tip inflamator si inflamatie in interiorul umorii apoase (lichid incolor aflat intre cornee si cristalin). De asemenea, in uveita anterioara severa pot fi prezente colectii stratificate de celulele albe si fibrina, in interiorul camerei anterioare. Practic, in toate formele de uveita anterioara, pupila este micsorata si, pe masura ce se dezvolta sinechiile posterioare (aderente intre iris si capsula anterioara a cristalinului), devine neregulata. Uveita anterioara negranulomatoasa se manifesta acut, cu durere, fotofobie si diminuarea vederii. In cea posterioara, sunt prezente celule in corpul vitros, iar leziunile inflamatorii pot fi localizate la nivelul retinei sau coroidei. Ele au o culoare galbena, cu margini neclare, in timp ce leziunile vechi au margini mai bine delimitate si sunt de obicei pigmentate. Ingrosarea peretilor vaselor retiniene se poate produce adiacent acestor regiuni sau pe un teritoriu mai intins. Uveita posterioara se prezinta cu o diminuare progresiva a durerii la un ochi relativ asimptomatic, afectarea bilaterala fiind obisnuita. Diminuarea vederii se poate datora leziunilor inflamatorii ce implica macula, edemul macular, ocluzia venelor retiniene sau, mai rar, neuropatie optica asociata.

Bolile grave, asociate usor

Totodata, afectiunile sistemice asociate cu uveita anterioara negranulomatoasa sunt boli legate de spondilita anchilopoietica, sindromul Reiter, psoriazis, colita ulcerativa sau boala Crohn. Si boala Behcet poate produce atat uveita anterioara, cat si uveita posterioara, cu modificari ale vaselor retiniene. Infectiile cu virusul herpes simplex si cele cu virusul herpes Zoster pot determina, la randul lor, uveite anterioare negranulomatoase. Bolile ce o determina mai au tendinta de a induce si uveita posterioara, printre acestea incluzandu-se sarcoidoza, tuberculoza pulmonara, sifilis, toxoplasmoza, sindromul Vogt-Koyanagi-Harada si oftalmia. Trebuie mentionat ca sifilisul genereaza un aspect caracteristic al fundului de ochi, adesea cu diminuare vizuala surprinzator de usoara, cu exceptia cazurilor in care este prezenta si atrofia optica luetica primara. In schimb, in toxoplasmoza congenitala sunt prezente de obicei semne ale unor episoade anterioare de retino-coroidita.

Tratament simplu, dar strict

Tratamentul nu este dificil, insa trebuie urmat cu strictete. Daca este ignorat, se poate ajunge chiar la orbire. De regula, uveita anterioara raspunde imediat la tratamentul cu corticoizi topici. Uneori, pot fi necesare injectii perioculare cu steroizi simpli sau sistemici. Dilatarea pupilei este importanta pentru ameliorarea disconfortului si prevenirea sinechiilor posterioare. In schimb, uveita posterioara necesita mai frecvent corticoterapie sistemica si, uneori, imunosupresie sistemica cu azatioprina sau ciclosporina. In general, dilatarea pupilara nu este necesara. Cu toate acestea, in toate cazurile in care se identifica o cauza infectioasa, poate fi indicata chimioterapia specifica, iar prognosticul uveitelor anterioare este mai bun decat cel al uveitelor posterioare.

Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Doina Tacorian, Medic oftalmolog, Policlinica Batistei
Telefon: 021/ 315.16.43.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.