Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente care ajuta la detoxifierea ficatului

15 iunie 2016
Share

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului, fiind responsabil de numeroase functii. Acesta regleaza compozitia sangelui, elimina toxinele, proceseaza nutrientii absorbiti de intestine in timul digestiei si stocheaza vitamine, fier si glucoza. In plus, ficatul distruge celulele rosii ale sangelui si produce substante necesare coagularii sangelui.

 Datorita faptului ca ficatul mentine toate aceste functii importante ale organismului, acesta este un organ vital si trebuie mentinut sanatos. O dieta dezechilibrata si un stil de viata nesanatos duc la alterarea functiilor acestuia si favorizeaza acumularea de toxine si grasimi. Acumularea acestora duce la aparitia mai multor afectiuni, precum cele cardiovasculare, oboseala cronica, dureri de cap, alergii si tulburari gastrointestinale. Exista mai multe alimente care ajuta la detoxifierea ficatului, necesare pentru mentinerea functiilor acestuia.

Usturoiul

Usturoiul este excelent pentru detoxifierea ficatului. Acesta activeaza enzimele necesare eliminarii toxinelor si protejeaza ficatul de deteriorarea toxica. In plus, usturoiul reduce nivelul colesterolului si a trigliceridelor (grasimilor din sange), ce pot incarca ficatul si altera functiile acestuia. Optati pentru usturoiul proaspat.

Grepfrutul

Acest fruct, fiind o sursa impresionanta de vitamina C, pectina si antioxidanti, ajuta la procesul de curatare a ficatului. Glutationul continut este un antioxidant puternic ce neutralizeaza radicalii liberi si detoxifica ficatul. In plus, grepfrutul are proprietatea de a scadea nivelul grasimilor.

Sfecla

Sfecla este bogata in flavonoide si beta-caroten, elemente ce stimuleaza si imbunatatesc functiile hepatice. De asemenea, sfecla este bogata in substante ce au proprietatea de a purifica sangele. Aceasta se poate consuma ca atare, in salate sau sub forma de sucuri.

Lamaile

Lamaile contin antioxidanti si vitamina C, care ajuta la detoxifierea ficatului si la digestie. Apa cu lamaie sau limonada consumata cu regularitate este un adjuvant excelent in detoxifierea ficatului.

Ceaiul verde

Ceaiul verde consumat zilnic ajuta la eliminarea toxinelor si a depozitelor de grasimi, in timp ce hidrateaza corpul. Acesta protejeaza ficatul de actiunea daunatoare a alcoolului si previne sau trateaza afectiunile hepatice.

Avocado

Avocado contine substante ce reduc nivelul de toxine de la nivelul ficatului si ajuta la functionarea normala a acestuia. Cantitatea crescuta de grasimi nesaturate continuta de avocado reduce nivelul colesterolului „rau” (LDL-colesterol) si il creste pe cel al colesterolului „bun” (HDL-colesterol). In plus, avocado este bogat in minerale, vitamine si alti nutrienti ce mentin sanatatea ficatului.intre avocado si mere alimente ficat 2

Merele

Un mar pe zi reprezinta secretul din spatele unui ficat sanatos, fiind o sursa excelenta de pectine, fibre solubile ce ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul tractului digestiv si la scaderea nivelului de colesterol din sange. Consumate ca atare sau sub forma de suc, merele elimina substantele carginogene, amoniacul, precum si alte substante daunatoare organismului.

Broccoli

Broccoli contine, de asemenea, o cantitate mare de fibre ce imbunatatesc digestia. In plus, acesta contine vitamina E, antioxidant puternic ce ajuta la mentinerea normala a functiilor hepatice.

Pe langa consumul acestor alimente, in procesul de detoxifiere a ficatului este necesara si renuntarea la alcool, fumat si la consumul de alimente bogate in grasimi saturate (grasimi animale, produse de patiserie, alimente procesate).

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.