Revista care te menține sănătos

Psihologie

Astenia de toamnă: impactul asupra sănătății mintale

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
24 noiembrie 2023
Share
Astenia de toamnă: impactul asupra sănătății mintale

Toamna este un anotimp foarte iubit de mulți, cu temperaturile sale mai scăzute, natura colorată și aromele de dovleac sau mirodenii. Cu toate acestea, pentru unii, trecerea de la vară la toamnă poate aduce o afecțiune cunoscută sub numele de „astenie de toamnă”, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Ce este astenia de toamnă?

Astenia de toamnă, denumită și oboseală de toamnă sau tulburare afectivă sezonieră, este un tip de depresie care tinde să apară în mod sezonier, de obicei în lunile de toamnă și de iarnă. Deși este mai puțin frecventă decât cea de iarnă, are aceleași caracteristici. Se crede că este legată de schimbările în expunerea la lumină, temperatură și alți factori de mediu care vin odată cu schimbarea anotimpurilor.

Astenia de toamnă, simptome

Astenia de toamnă se poate manifesta într-o varietate de moduri, iar simptomele sale pot varia de la o persoană la alta. Unele simptome comune includ:

  • Tristețe. Unul dintre semnele distinctive ale asteniei de toamnă este o tristețe persistentă sau melancolie. Persoanele se pot simți mai iritabile, anxioase sau capricioase în timpul lunilor de toamnă.
  • Oboseala. O creștere notabilă a oboselii și o lipsă generală de energie sunt simptome comune. Persoanele cu astenie de toamnă pot avea mai multe dificultăți în a se ridica din pat dimineața și se pot strădui mai mult să își mențină productivitatea.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

  • Modificările somnului. Persoanele cu astenie de toamnă pot experimenta modificări ale rutinei de somn, cum ar fi somnul prelungit sau dificultatea de a adormi. Aceste perturbări ale somnului pot exacerba și mai mult senzațiile de oboseală și letargie.
  • Modificările apetitului. Unele persoane pot experimenta modificări ale poftei de mâncare, având adesea poftă de alimente bogate în carbohidrați. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și la o dietă nesănătoasă.
  • Pierderea interesului. Diminuarea interesului pentru activitățile care erau cândva plăcute este un alt simptom comun. Hobby-urile și activitățile sociale pot să nu mai aibă același farmec.
  • Dificultatea de concentrare. Persoanele cu astenie de toamnă pot avea dificultăți în a se concentra și a lua decizii. Acest lucru poate avea un impact asupra performanțelor lor profesionale sau școlare.
  • Izolarea socială. Izolarea de activitățile sociale și retragerea faţă de prieteni și familie este un mecanism comun de adaptare pentru cei care se confruntă cu astenia de toamnă.
somn, astenia de toamnă, astenia, toamnă, astenie de toamnă, astenie, depresie,

Astenia de toamnă şi sănătatea mintală

Impactul asteniei de toamnă asupra sănătății mintale nu trebuie neglijat. Aceasta poate perturba viața de zi cu zi, poate tensiona relațiile și poate împiedica dezvoltarea personală și profesională.

Iată câteva dintre modurile în care astenia de toamnă poate afecta sănătatea mintală:

Creşte riscul de depresie. Astenia de toamnă este o formă de depresie și, ca atare, poate duce la episoade depresive mai severe dacă nu este tratată. Sentimentele de tristețe și deznădejde pot deveni copleșitoare.

Afectează activitățile zilnice. Oboseala și dificultatea de concentrare asociate cu astenia de toamnă pot face dificilă îndeplinirea responsabilităților și obiectivelor zilnice. Acest lucru poate duce la un sentiment de eșec și poate exacerba și mai mult simptomele depresive.

Accentuează singurătatea. Persoanele cu astenie de toamnă se pot retrage din activitățile sociale și se pot izola, ceea ce poate duce la sentimente de singurătate și poate exacerba afecțiunea.

Influenţează negativ relațiile. Iritabilitatea și schimbările de dispoziție asociate cu astenia de toamnă pot tensiona relațiile cu cei dragi, ducând la conflicte și contribuind și mai mult la sentimentele de izolare.

Influenţează starea general de sănătate. Somnul deficitar, schimbările legate de apetit și scăderea activității fizice pot avea consecințe negative asupra sănătății fizice, ceea ce poate avea, la rândul său, un impact asupra bunăstării mintale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.