Revista care te menține sănătos

Psihologie

Cum să recunoașteţi un narcisist sociopat

Dr. Marian Bogdan Jianu, medic psihiatru
25 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Cum să recunoașteţi un narcisist sociopat

Cei mai mulți oameni presupun că ceilalți funcționează după același cod moral ca ei. Ne imaginăm că oricine este de acord că e greșit să minți, să furi și să îi manipulezi pe alții pentru propriul câștig. Poate să vină ca un șoc atunci când, până la urmă, viața face în așa fel și ne intersectăm calea cu a cuiva care ne spulberă total această percepție.

În unele dintre aceste situații poate fi vorba despre un narcisist sociopat – o persoană cu combinație unică de trăsături, în urma căreia rămâne un lung șir de neîmpliniri, atât în viața personală, cât și în plan profesional. Deși nu există un diagnostic oficial pentru narcisistul sociopat, sunt recunoscute două tulburări care pot alcătui această combinație de trăsături: tulburarea narcisistă de personalitate și tulburarea antisocială de personalitate. Oamenii care suferă din cauza ambelor tulburări de personalitate amintite pot fi considerați narcisiști sociopați. Cei mai mulți oameni au impresia că ar recunoaște un narcisist sociopat dacă l-ar întâlni, însă aceștia nu sunt întotdeauna atât de ușor de identificat.

Diagnosticarea narcisistului sociopat

Pentru a putea fi siguri că cineva suferă cu adevărat de această tulburare, este nevoie ca persoana respectivă să fie diagnosticată atât din punct de vedere al narcisistului, cât și al aspectului antisocial. Pe înțelesul tuturor, o tulburare de personalitate este definită de paternuri rigide și nesănătoase în gândire și în comportament, cu implicații în plan social, la serviciu sau la școală. Cei mai mulți oameni care suferă de tulburări de personalitate nu sunt conștienți de acest fapt și îi învinuiesc pe alții pentru problemele pe care le generează ei înșiși.

Profilul unui narcisist sociopat

Gravitatea simptomelor poate varia, dar chiar și așa putem alcătui un „portret robot” care să poată ajuta la identificarea în viața de zi cu zi a narcisistului sociopat. Cu siguranță ați întâlnit astfel de exemple în cadrul jurnalelor de știri, atunci când vine vorba despre ucigași în serie sau scandaluri financiare. Cazurile mai puțin grave sunt cele ale unora dintre indivizii care dețin poziții importante în zona politicului, dar și ale unor angajați în sistemul corporatist care sunt dispuși să calce pe oricine în picioare pentru a-și atinge obiectivele.

Aspectul îngrijorător este că acești oameni sunt greu de identificat, cel puțin în prima fază. S-ar putea să fie bine îmbrăcați, încântători și de succes. Sunt șanse mari să îi întâlnești la evenimente caritabile sau să îi vezi luptând pentru cauze nobile, dar nu pentru că le pasă cu adevărat, ci pentru că îi ajută să aibă o părere mai bună despre propria persoană. Pentru un simplu observator este aproape imposibil să facă diferența. Oamenii care prezintă simptome ale acestei tulburări și care au foarte mulți bani și foarte multe privilegii sunt, în general, cel mai greu de recunoscut.

Există posibilitatea ca unii dintre ei să fie agresivi din punct de vedere al comportamentului în timp ce alții fac foarte mult rău la nivel emoțional. Dincolo de suferința pe care o provoacă, acești oameni cred despre ei că sunt mai presus de codul moral pe care toți ceilalți îl respectă; acesta este motivul pentru care sunt atât de periculoși și atât de greu de identificat.

Cauzele apariției acestei tulburări

Nu este foarte clar care sunt factorii responsabili pentru declanșarea tulburărilor narcisiste și sociopate, însă majoritatea specialiștilor sunt de acord că mediul, aspectul genetic și neurobiologic au un rol destul de important. Aceste tulburări sunt prezente mai mult în cazul bărbaților decât în cel al femeilor și încep să se manifeste încă din adolescență sau în primii ani că adult.

Concluzia este că felul în care individul a crescut, mediul din primii ani de viață, factorii de stres de mai târziu, împreună cu o predispoziție genetică, toate acestea contribuie la declanșarea tulburărilor.

Trăsături comune ale narcisistului și ale sociopatului

Persoanele de acest fel pot fi deopotrivă carismatice și șarmante, obsedate să controleze totul și egoiste; nu te poți baza pe ei și nici pe cuvântul lor. Au senzația că totul li se cuvine, fug de responsabilitatea pe care ar trebui să și-o asume pentru propriile acțiuni. De cele mai multe ori sunt lipsiți de empatie și nu se implică emoțional.

Cum se poate trata?

Din păcate, eficiența tratamentului depinde de nivelul de conștientizare a persoanei în cauză. În timp ce terapia verbală se poate dovedi utilă în cazul narcisistului, în cazul sociopatului este ineficientă, pentru că acesta va încerca să-l manipuleze pe terapeut. În general, narcisiştii nu caută singuri tratament; poate doar atunci când suferă din cauza unei depresii severe, în cazul problemelor generate de abuzul de anumite substanțe sau când partenerul de viață insistă în această direcție. Este posibil ca în cazul sociopaţilor autoritățile chiar să emită un ordin de a merge la terapie, dar șansele ca ei să își caute singuri tratament sunt foarte mici, pentru că ei nu cred că au o problemă.

De cele mai multe ori, un narcisist va percepe întreg procesul de tratament că pe o insultă adusă personalității lui. În același timp, tocmai ei sunt cei care sunt dependenți de alți oameni și cărora, spre deosebire de sociopați, le este mai greu să aibă relații. În cazurile cele mai fericite, familiile și prietenii pot influența ameliorarea acestor tulburări dacă se ajunge la un echilibru între atitudinea lor și terapeut.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.