Revista care te menține sănătos

Știați că?

Narcisiştii sunt mult mai periculoşi decât par

Dr. Elena Cojocaru, medic psihiatru
29 noiembrie 2019
Share
Narcisiştii sunt mult mai periculoşi decât par

Legenda frumosului Narcis, care s-a îndrăgostit de propria imagine reflectată în apa unui râu, se transpune în zilele noastre într-o tulburare de personalitate care, atunci când este exacerbată, poate fi chinuitoare pentru cei din jur.

Pe lângă neplăcerile evidente cauzate de comportamente de genul necesitatea de a fi admiraţi permanent, faptul că se cred speciali şi înclinaţia de a-i înşela pe cei din jur, mai există şi alte aspecte ale narcisistului care pot deveni extrem de periculoase.

Lipsa empatiei, faptul că narcisistul consideră că totul trebuie să-i aparţină şi fanteziile pe care şi le concepe despre succes au făcut în literatura de specialitate internaţională legătura cu criminalitatea. Şi chiar la cel mai înalt nivel.

Pe lângă faptul că era carismatic şi cu puterea de a influenţa aproape pe toţi cei din jur, celebrul criminal în serie Ted Bundy avea caracteristici de comportament asociate cu  narcisismul malign. De altfel, această tulburare de personalitate, în cazurile cele mai grave, poate duce la violenţă domestică, agresivitate şi chiar criminalitate în serie. Sigur, aceste cazuri sunt rare, însă apariţia unui narcisist în viaţa dumneavoastră ar trebui să vă pună în gardă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.