Revista care te menține sănătos

Știați că?

Depresia poate fi de trei tipuri

Dr. Lucian Codruţ Cozma, medic psihiatru
23 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Depresia poate fi de trei tipuri

Conceptul de depresie este destul de vag și, din perspectiva oamenilor obișnuiți, descrie numeroase stări, trăiri sau simptome. Termenul este folosit uzual pentru a descrie o stare de tristețe. Din punct de vedere medical, sensul cuvântului depresie poate fi acela de stare persistentă de vid interior sau chiar de condiție critică, ce poate sfârși prin comiterea unui suicid.

O simplă stare de tristețe sau indispoziție nu poate fi considerată depresie din punct de vedere medical. Sentimentele negative cauzate de evenimente nefericite sau singurătate sunt normale și chiar sănătoase. Depresia se referă la cazuri în care trăirile negative persistă în timp și influențează puternic starea unei persoane sau capacitatea ei de a funcționa. Iată care sunt cele trei tipuri de depresie:

  • Distimia este un tip de depresie ușoară, cronică. Simptomele ei sunt înșelătoare, făcând-o mai greu de observat. Natura ei cronică face ca persoana afectată să se adapteze într-o oarecare măsură la simptome. Indispoziția, tristețea, sentimentul de singurătate vor deveni starea normală. Practic, viața unei persoane cu distimie este subminată fără ca ea să realizeze și să ia măsuri.
  • Depresia situațională poate să aibă simptome mai severe. Apare ca urmare a unor circumstanțe exterioare. Întâmplările traumatizante sau situațiile care pun la încercare persoana pot declanșa un episod depresiv. Decesul unei persoane apropiate, pierderea slujbei etc. sunt situații care pot determina simptome depresive serioase. Cei care suferă de depresie situațională pot experimenta, printre altele, stări de nervozitate și probleme cu somnul.
  • Depresia clinică este cea mai severă. Dacă simptomele depresive durează mai mult de 2 săptămâni poate fi vorba despre depresie clinică. Ea poate dura pe termen nedefinit și poate avea efecte devastatoare. Un simptom important este acela că pacientul nu se poate bucura de niciun aspect al vieții sale. În unele cazuri, cei afectați iau în considerare varianta suicidului. Simptomele variază de la stări vagi de neliniște până la sentimente de inutilitate completă și disperare. Pentru a învinge acest tip de depresie este nevoie de ajutor specializat. Acesta poate include psihoterapie, medicație psihiatrică și alte metode adjuvante specifice. Persoanele care nu solicită ajutor se regăsesc într-o situație gravă de risc.

Depresia este o problemă medicală foarte frecventă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că, în 2020, la nivel mondial, depresia va fi a doua afecțiune cu consecințe grave după bolile cardiovasculare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.