Revista care te menține sănătos

Știați că?

Hipnoza poate fi folosită pentru a diminua durerea şi anxietatea

Dr. Emilia Popa, medic psihiatru
22 noiembrie 2019
Share

Legată de secole de diverse practici curative, hipnoza a generat o serie de credințe și mituri mai mult decât oricare alte fenomene psihice sau medicale.

Hipnoza este tehnica prin care se induce o stare de somn parţial. Starea obţinută prin hipnoză conservă unele facultăţi de relaţie, în particular cele dintre hipnotizator şi cel care doreşte să fie hipnotizat, dar antrenează o capacitate de abstracţie în raport cu realitatea exterioară şi o „paralizie a voinţei” (Sigmund Freud).

Hipnoza a fost denumită aşa după cuvântul grec hupnos, care înseamnă „somn”, de către medicul englez James Braid, care in 1843 utiliza tehnica pentru a-şi anestezia pacienţii. Apoi, la sfârşitul secolului al XIX-lea, acest fenomen a fost studiat, în legătură cu isteria, de către neurologii francezi Jean-Martin Charcot şi Hippolyte Bernheim. Observând subiecţii aflati sub hipnoză, Sigmund Freud a descoperit importanţa subconştientului. După ce o vreme a fost „dată la o parte” (excepţie făcând SUA), hipnoza cunoaşte în prezent un regim preferenţial: pentru a favoriza relaxarea, pentru a lupta împotriva durerii şi a anxietăţii.

Cum se procedează? De regulă, subiectul se concentrează asupra vocii hipnotizatorului, în timp ce este îndrumat spre o vizualizare mintală. Subiectul își poate menţine liberul arbitru, adică nu cade „pradă” hipnotizatorului.  

Nota pentru articolul «Hipnoza poate fi folosită pentru a diminua durerea şi anxietatea»:5.00/ 5 (1 vot)
#tags   \  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate