Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Cateva diferente intre stangaci si dreptaci

20 august 2013
Share

Anual, pe data de 13 august, in lume se sarbatoreste Ziua Internationala a Stangacilor, initiata de organizatia „Lefthanders International”, care incearca sa sublinieze dificultatile cu care se confrunta persoanele stangace, la propriu. De-a lungul anilor au aparut foarte multe mituri si suspiciuni legate de stangaci si, in acelasi timp, s-au facut foarte multe cercetari. Totusi, parintii care au nascut copii stangaci in anii ’70-’80 se luptau sa-i invete sa se descurce cu mana dreapta.

Cercetarile au aratat ca aceasta trasatura este practic stabilita in uter si ca persoanele stangace utilizeaza ambele emisfere ale creierului, spre deosebire de dreptaci.

Asadar, exista intr-adevar cateva diferente in ceea ce priveste persoanele stangace si cele dreptace. Sa le descoperim impreuna.

Deficiente de invatare

Se pare ca persoanele stangace sunt mai susceptibile sa sufere tulburari de invatare, precum dislexia, ADHD, dar si modificari ale starii de spirit. Una dintre teorii sustine ca acesta este rezultatul unei probleme ce poate aparea in timpul dezvoltarii fetale, altele insa, ca este vorba de o componenta genetica, o gena numita LRRTM1, care poate cauza aceste schimbari.

Stangacii pot fi mai inteligenti

Persoanele stangace se pare ca s-ar descurca mai bine la manipularea mentala a anumitor obiecte, o abilitate deosebit de importanta pentru jucatorii de sah, de exemplu, dar si pentru arhitecti. Potrivit Jurnalului American de Psihologie, stangacii se descurca mai bine in ceea ce priveste gandirea divergenta (descoperirea directiilor diferite in cazul rezolvarii unei probleme). Daca ar fi sa ne indreptam privirea catre cateva figuri importante al lumii – Albert Einstein, Benjamin Franklin sau Isaac Newton – ei bine, acestia au in comun faptul ca erau stangaci.

Stangacii au mai multe emotii negative…

Emisferele cerebrale ale creierului stangacilor interactioneaza mai mult decat in cazul dreptacilor, ceea ce inseamna ca pot primi semnale mixte. Expertii nu au stat degeaba si au descoperit o explicatie, si anume faptul ca centrul logicii intalnit in partea stanga a creierului si emotiile intalnite in emisfera dreapta se pot amesteca, ceea ce ii face pe stangaci sa reactioneze intr-un mod negativ.

… dar sunt mai buni in ceea ce priveste practicarea anumitor sporturi

25% dintre jucatorii de baseball din America, de exemplu, sunt stangaci. Exista, desigur, si cateva avantaje, printre care faptul ca nu trebuie sa priveasca peste umar atunci cand se balanseaza. In plus, stangacii exceleaza si in alte sporturi, printre care tenis sau box, reprezentand o adevarata surpriza pentru adversari.

Castiga mai putin

Un studiu recent realizat de catre expertii Universitatii Harvard a descoperit ca stangacii castiga cu 10% mai putin decat dreptacii, din punct de vedere financiar. Un alt studiu a descoperit ca femeile stangace sunt si mai dezavantajate din acest punct de vedere, avand salarii mult mai mici spre deosebire de barbatii stangaci.

Ruxandra Raica

Sursa: Blogs.discovery.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.