Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Dependenta de calculator si afectiuni posibile

26 septembrie 2011
Share

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, utilizarea calculatorului a devenit primordiala in viata fiecarei persoane. Profesia, nevoia sau placerea ii determina pe cei mai multi sa petreaca numeroase ore in fata calculatorului. Desi ne simplifica foarte mult viata si munca, utilizarea computerului in exces are o serie de efecte negative asupra organismului.

Persoanele care petrec ore in sir in fata calculatorului, se izoleaza, devin introvertite, renunta la prieteni si iesiri si considera ca orice efort fizic este inutil, pot fi considerate dependente de acest obiect. Un astfel de comportament poate avea consecinte negative asupra starii fizice, dezvoltarii psiho-cognitive, relatiilor si interactiunii sociale.

Duce la aparitia tulburarilor de vedere

Un prim efect negativ al dependentei de calculator consta in aparitia tulburarilor de vedere. Cei care stau foarte mult in fata ecranului pot acuza anumite simptome, precum: cefalee, tulburari de atentie, oboseala oculara si vedere incetosata. Una dintre cele mai grave tulburari de vedere este glaucomul (o boala care produce atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual), deseori asociat cu o crestere a presiunii intraoculare.

O pauza de 5 minute la o ora-doua de utilizare a calculatorului este binevenita, deoarece ajuta ochii sa se relaxeze si sa se invioreze. De asemenea, este foarte important cum este pozitionat calculatorul. Este indicat ca distanta dintre ochi si monitor sa fie intre 45 si 75 cm, iar ecranul sa fie pozitionat sub nivelul privirii.

Creste riscul obezitatii

Dependenta de calculator poate duce la aparitia unei afectiuni intalnita deseori in cazul persoanelor sedentare: obezitatea. Mai mult de 7-8 ore pe zi petrecute in fata calculatorului implica, in mod automat, diminuarea sau chiar excluderea activitatilor fizice. Totodata, cei care lucreaza zilnic in fata unui monitor sunt tentati sa consume diverse alimente in timp ce lucreaza, obicei nesantos care duce in timp la cresterea in greutate. In ceea ce ii priveste pe copii si adolescenti, American Academy of Pediatrics avertizeaza parintii sa limiteze timpul petrecut de cei mici in fata computerului si sa ii indrume catre activitati precum sportul.

Afecteaza muschii, oasele si articulatiile

Totodata, pot aparea probleme la nivelul coloanei vertebrale, muschilor, oaselor si articulatiilor. Printre afectiunile posibile se numara: scolioza, cifoza, hernia de disc, osteoporoza etc. Pentru a intampina aceste probleme, pe langa pauzele dese, extrem de importanta este si pozitia corpului: in momentul in care se sta pe scaun, spatele trebuie sa fie drept, iar picioarele asezate pe podea. Este indicat sa se opteze pentru un scaun cu manere de sprijin pentru coate. O alta afectiune care apare in timp se numeste sindromul de tunel carpian, caracterizat prin durere severa la nivelul tendonului extensorului degetului mare, ca urmare a apasarii cu prea multa putere a tastelor. Netratata, afectiunea poate duce chiar la paralizia degetelor.

Mai mult, dependenta de calculator favorizeaza aparitia crizelor epileptice (epilepsia fotosenzitiva este determinata de „licaririle frecvente” sau imaginile luminoase rapide) si duce la aparitia tulburarilor hipnice: reducerea duratei de somn, cosmaruri etc.

Cauzeaza anxietate si iritabilitate

Utilizarea indelungata a computerului poate determina tulburari emotionale, de la anxietate, iritabilitate pana la depresie. Astfel, persoanele dependente de calculator sunt intr-o permanenta tensiune interioara, dominata de nerabdare si neliniste, nesiguranta, vulnerabilitate si iritare, mai ales in prezenta celor din jur.

Elena Diaconu

Consultant : Dr. Chele Elena Gabriela,

Medic specialist psihiatru,

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola” Iasi,

[email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.