Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Terapia prin ras: 1 minut de ras echivaleaza cu 45 de minute de relaxare

3 decembrie 2014
Share

„O zi fara ras este o zi pierduta!”, spunea Charlie Chaplin. Asadar, ati uitat sa radeti azi?Rasul este molipsitor, asa ca daca vreti sa radeti mai mult, ar fi bine sa petreceti timp in preajma copiilor, care rad de peste 100 de ori pe zi, sau intr-un grup de prieteni veseli si plini de umor.

Dr. Madan Kataria din India a inaugurat in 1995 primul Club de Ras din lume. Metoda acestuia, numita Hasyayoga sau „Yoga rasului”, combina rasul liber, spontan cu exercitiile de respiratie (Pranayama). Se porneste de la ideea ca rasul este un comportament innascut, spontan (nu este provocat de bancuri sau glume) si contagios in cadrul sedintelor de grup. Efectele benefice pe care le resimt participantii sunt: reenergizare, revitalizare si eliberare de stres.

 

Rasul, cea mai potrivita terapie?

  • Creste nivelul de serotonina, hormonul care inlatura starile de depresie si anxietate;
  • Mareste nivelul dopaminei, un neurotransmitator responsabil cu senzatia de placere, ce are un efect asemanator cu morfina si heroina;
  • Hipotalamusul secreta endorfine, hormoni care reduc excesele de cortizol si adrenalina, cauzate de stres;
  • Stimuleaza activitatea sistemului imunitar, scade tensiunea arteriala, micsoreaza nivelul de colesterol din sange, scazand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului (prin cresterea colesterolului „bun”);
  • Schimburile respiratorii oxigen-dioxid de carbon sunt mult mai intense, favorizand eliminarea toxinelor din organism, imbunatatirea circulatiei sangvine si o mai buna oxigenare a creierului;
  • Pune in miscare diafragma si efectueaza un masaj complet al intregului organism.

Stim ca oamenii veseli si optimisti sunt mai sanatosi si traiesc mai mult. In ultimul deceniu, aceasta constatare empirica a fost preocuparea oamenilor de stiinta. Ei au demonstrat prin numeroase studii legatura puternica dintre ras si starea de sanatate.

 

Beneficiile socio-emotionale ale rasului

  • Produce bucurie si entuziasm, imbunatatind dispozitia;
  • Reduce stresul si creste energia, astfel incat puteti ramane mai mult timp focusat pe sarcina pe care o realizati;
  • Scade anxietatea, furia, ajutandu-va sa vedeti lucrurile intr-un mod realist si intr-o lumina mai clara;
  • Imbunatateste relatiile cu ceilalti, devenind mai puternice si mai pozitive. Diminueaza si starile conflictuale si intareste spiritul de echipa.

Studii recente, realizate la Universitatea New South Wales din Australia, au evidentiat rolul rasului in ameliorarea simptomelor dementei. Participantii la studiu au fost incurajati sa socializeze, sa comunice prin glume si jocuri in prezenta unui specialist in terapia prin umor. La sfarsitul tratamentului s-a constatat ca agitatia, unul din cele mai importante simptome ale dementei, s-a diminuat in medie cu 20%, reducand astfel consumul de medicamente antipsihotice.

 

Terapia-prin-ras---1-minut-de-ras-echivaleaza-cu-45-de-minute-de-relaxare-2Cand sunt fericiti, oamenii zambesc in mod natural

Insa si reciproca este adevarata: deoarece zambesc, oamenii devin un pic mai fericiti. Aceasta este ipoteza feedback-ului facial, un experiment care demonstreaza ca daca tinem un creion intre dinti timp de 15-30 de secunde, contractand muschiul zigomatic mare, starea de fericire este amplificata. Cum ar fi daca la sfarsitul acestui articol ati zambi in mod constient 15 secunde? Poate ca viata vi s-ar parea mai frumoasa!

 

Psiholog Dana Comanescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.