Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Depresie sezoniera? Luminoterapia va poate ajuta

6 noiembrie 2012
Share

In fiecare an ni se intampla acelasi lucru. Inca de la sfarsitul verii ne simtim obositi si foarte multe persoane sufera de depresie sezoniera.

Anotimpul rece este, de obicei, sinonim cu depresia, iar unul dintre motive ar fi acela ca, in aceasta perioada, exista un deficit de lumina, esentiala pentru buna functionare a organismului, deoarece regleaza ceasul intern al organismului.

Noaptea secretam un hormon numit melatonina, iar dimineata, prin simplul fapt ca deschidem ochii si vedem lumina, secretia acestui hormon este stopata. Putem intelege de ce anumite persoane sunt sensibile la variatiile de lumina, de ce experimenteaza senzatia de oboseala, iar letargia continua pe tot parcursul zilelor gri, scurte, intunecate. Pentru a scapa de aceste probleme, puteti face cure de lumina artificiala pentru a regla astfel de tulburari si pentru a avea un moral ridicat.

Luminoterapia – tratament

Luminoterapia este un tratament utilizat impotriva depresiei, insomniilor si consta in expunerea la o lumina artificiala de spectru larg, imitand-o pe aceea a soarelui. Aceasta terapie are un efect remarcabil in ceea ce priveste stimularea sistemului imunitar, luptand impotriva infectiilor. Si cum persoanele care sunt depresive au un nivel ridicat de melatonina in timpul zilei, se explica oboseala resimtita pe parcursul zilei. Aceasta terapie regleaza ritmul biologic si amelioreaza sincronizarea ritmurilor biologice, ceea ce va duce la o energie sporita. De asemenea, sunt stimulate regiunile de la baza creierului si creste nivelul de serotonina, un neurotransmitator cu efect antidepresiv si care regleaza pofta de mancare.

Aceasta terapie utilizeaza lampi ce difuzeaza o lumina alba cu filtre IR (infrarosii) si UV (ultraviolete) si care nu dauneaza pielii sau corneei, asa ca, daca va gandeati sa utilizati lampa de birou, ar trebui sa va luati gandul. Caldura degajata de aceasta lampa cu lumina calda este aceeasi cu cea degajata de o lampa obisnuita si, in functie de luminozitatea lampii, se stabileste si durata unei sedinte.

Acest tratament poate fi facut chiar si acasa, deoarece astfel de lampi pot fi achizitionate chiar de catre dumneavoastra, insa inainte de a face o astfel de investitie, indicat ar fi sa consultati un specialist, astfel incat sa va asigurati ca suferiti de o depresie sezoniera si nu de altceva. Un astfel de tratament incepe, de obicei, toamna si poate continua pana primavara si se pare ca rezultatele se simt inca din cea de-a doua saptamana de tratament.

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com

Nota pentru articolul «Depresie sezoniera? Luminoterapia va poate ajuta»:2.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.