Revista care te menține sănătos

Psihologie

Cu moralul la pamant? Aflati daca este vorba despre nefericire, tristete sau depresie

25 iunie 2021
Share
Cu moralul la pamant? Aflati daca este vorba despre nefericire, tristete sau depresie

Sentimentele negative, cauzate de ritmul de viata stresant, de asteptarile mari ale celor din jur, de un loc de munca foarte solicitant sau de drame in viata personala creeaza de foarte multe ori stari mai putin bune. Printre acestea se numara tristetea, nefericirea si, in cazurile cele mai grave, depresia.

Din pacate, din cauza unor simptome asemanatoare, nu reusim sa ne dam seama daca trecem doar printr-o pasa mai proasta ori daca suferim de depresie. Sa vedem care sunt diferentele, cum reuseste un medic sa puna diagnosticul corect de depresie si dupa ce perioada.

Nefericirea si legatura cu asteptarile exagerate

„Cautarea fericirii este una dintre principalele surse de nefericire” – Eric Hoffer, filozof american. Visurile prea indraznete, rezultatele nesatisfacatoare in raport cu asteptarile determina starea numita nefericire. In foarte multe situatii, nefericirea nu are nimic in comun cu depresia, iar constientizarea faptului ca visam prea mult in raport cu ceea ce putem, va duce, practic, in timp, la disparitia nefericii. Sigur, traim intr-o lume plina de exemple, care ne pot da peste cap: persoane care arata extrem de bine la TV, oameni de succes cu situatii materiale extraordinare sau familii care din afara par perfecte, fara niciun fel de probleme. De aici apar si visele, care cer rezultate imediate, in caz contrar aparand starea de nefericire. Nefericirea poate fi combatuta prin realism, prin participarea la activitati relaxante cu familia, prietenii si prin urmarea unor scopuri precise, dar realizabile.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Tristetea poate duce la depresie

„Oricine poate fi fericit. Este nevoie de un om cu inima mare, care sa transforme in frumusete lucrurile care ne fac sa plangem” – Clive Barker, scriitor britanic. O durere emotionala, asociata cu dezamagirea, disperarea, neajutorarea sau suferinta, tristetea este un sentiment care poate aparea in urma unor dezamagiri profunde sau drame personale, precum pierderea unui loc de munca, un deces al unei persoane apropiate, disparitia unui animal, un eveniment traumatizant etc.

O persoana afectata de tristete este in general letargica, foarte tacuta, pierduta in ganduri, simte nevoia sa se descarce prin plans, se distanteaza de cei din jur preferand sa sufere in singuratate. In mod normal, starile de tristete trec odata cu departarea de momentul care le-a provocat. Atentie, starile severe de tristete pot duce la depresie!

Depresia, demonul care otraveste sufletele

Depresia si lipsa pasiunii de a trai

Din cauza similitudinilor cu tristetea sau nefericirea, depresia este de multe ori ignorata. Din pacate, aceasta boala de care sufera peste 120 de milioane de oameni, la nivel mondial, poate avea consecinte extrem de grave asupra individului. Depresia poate fi recunoscuta prin disparitia interesului pentru anumite obiceiuri si pasiuni (de exemplu, jocuri video, meciuri de fotbal, excursii, filme etc.), ce inainte suscitau interesul, sentimente de tristete si nefericire profunde, stari de inutilitate si vinovatie, absenta aproape totala a bucuriei, imposibilitatea luarii deciziilor sau ganduri de suicid.

La copii si adolescenti se remarca o stare de iritabilitate accentuata, in loc de tristete. Frazele de genul „nu imi pasa de nimic” sau „oricum nimanui nu ii pasa” sunt frecvente in cazul depresivilor. Practic, in cuvinte simple, depresia se rezuma la pierderea treptata a motivatiei de a trai.

Stiti ce va aduce cu adevarat fericirea?

res_inainte cum diag

Cum diagnosticheaza un specialist depresia?

Un instrument extrem de important pentru diagnosticarea depresiei este DSM-5, Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, creat de Asociatia Americana de Psihiatrie, conform webmd.com. Un medic psihiatru stabileste diagnosticul de depresie in cazul in care aveti cinci sau mai multe dintre urmatoarele simptome, pe o perioada de cel putin doua saptamani:

  • Aveti o stare depresiva pe parcursul zilei, in special dimineata
  • Va simtiti inutil si aveti sentimente de vinovatie
  • Aveti senzatii de oboseala si lipsa de energie pe parcursul intregii zile
  • Stari de insomnie sau stari de somnolenta exagerate
  • Nu retineti detalii, nu puteti lua decizii si nu va puteti concentra corespunzator
  • Nicio activitate nu va aduce placere si bucurie
  • Aveti fluctuatii de greutate (slabire sau ingrasare)
  • Va simtiti nelinistit
  • Aveti ganduri despre moarte si suicid

Nu uitati ca depresia este o boala tratabila, daca pacientul se prezinta din timp la medic. Aveti grija in cazul depresiei postpartum, extrem de frecventa in randul proaspetelor mamici. In conditiile in care simptomele depresiei sunt foarte asemanatoare cu cele ale altor stari emotionale, precum tristetea sau nefericirea, nu incercati sa puneti singuri diagnostice, indiferent ca este vorba despre dumneavoastra sau despre cei dragi. Doar medicul poate stabili diagnosticul corect!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.