Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Obezitatea, factor de risc pentru cancer

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Oradea; Facebook: @Dr. Oana Pop; oanapop.wordpress.com
18 decembrie 2020
Share
Obezitatea, factor de risc pentru cancer

Obezitatea este considerată, în general, o problemă mai ales de ordin estetic, însă aceasta este o boală în sine. În ultimii ani, tot mai multe studii demonstrează asocierea obezităţii cu un risc crescut de a dezvolta diverse tipuri de cancer.

S-a demonstrat că ţesutul adipos în exces poate determina alterarea secreţiei hormonilor şi factorilor de creştere, astfel încât să apară o dezvoltare excesivă a celulelor, a stresului oxidativ şi, evident, formarea tumorilor canceroase. Ţesutul adipos în exces stimulează secreţia de adipokine – leptină şi adiponectină –, dar şi de citokine inflamatorii, precum şi exacerbarea stresului oxidativ. Leptina şi adiponectina sunt secretate de ţesutul adipos peritumoral, astfel încât se creează un mediu propice dezvoltării tumorilor, cu posibilitatea apariţiei cancerului de sân.

Alimentaţia şi mişcarea, un duo salvator

Dieta reprezintă principalul factor determinant al greutăţii corporale, iar calitatea alimentaţiei poate influenţa cu până la 30% apariţia diverselor tipuri de cancere. La ora actuală, se consideră că atât aportul caloric, cât şi compoziţia alimentelor reprezintă factori de risc pentru cancer, în special dacă vorbim despre alimente de calitate inferioară, care aduc în exces organismului doar calorii goale, glucide simple şi grăsimi saturare. Sedentarismul duce la acumularea de ţesut adipos şi, inevitabil, la obezitate, astfel încât va apărea o creştere a citokinelor proinflamatorii, cu repercusiuni atât la nivel metabolic, cât şi endocrin, cu creşterea riscului de cancer. Ca atare, se recomandă exerciţiu fizic în vederea scăderii ponderale, dar şi a diminuării numărului de citokine proinflamatorii.

Legături periculoase: obezitatea şi refluxul gastroesofagian

cancer, obezitatea, obezitate,

Factori care cresc riscul de cancer de sân

Un studiu publicat în anul 2017 a arătat că la femeile de 65 de ani şi peste, următorii factori, asociaţi cu diverşi alţii, pot duce la dezvoltarea cancerului de sân:

  • indicele de masă corporală mărit creşte riscul cu 83%;
  • sedentarismul, cu 31%;
  • consumul de alcool creşte riscul cu 79%.

Factorii şi situaţiile descrise nu presupun neapărat apariţia cancerului la o persoană cu obezitate. Există situaţii care pot duce la un cancer, există o predispoziţie genetică, uneori la anumite tipuri, dar acest lucru nu înseamnă că toate persoanele vor dezvolta cancer.

De reţinut!

Pe plan mondial, s-a constatat că aproximativ 5 milioane de noi cazuri de cancer ar putea fi prevenite doar prin optimizarea stilului de viaţă. Se consideră că aproximativ 30-40% dintre cancere ar putea fi prevenite prin alimentaţie adecvată, exerciţiu fizic regulat şi, în consecinţă, menţinerea greutăţii în limite normale.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.