Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Lipsit de energie? Iata principalii „consumatori”

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
25 septembrie 2018
Share
Lipsit de energie? Iata principalii „consumatori”

Oboseala este o problema des intalnita. Daca lipsa somnului nu justifica aceasta stare, atunci este momentul sa-si faca intrarea in scena medicul. Oboseala poate fi un simptom pentru multe boli, dar si semnul unui comportament nesanatos. La ce categorie va incadrati?

Cu totii am experimentat intr-un fel sau altul senzatia de oboseala in timpul zilei. De multe ori, oboseala poate fi un simptom care dispare dupa respectarea orelor de somn sau dupa cateva zile de concediu de odihna dupa o perioada solicitanta. In cazul in care lipsa de energie se manifesta inca de la primele ore ale diminetii si persista o perioada indelungata, poate fi un semnal de alarma pe care vi-l transmite organismul. Un nivel scazut de energie poate ascunde o serie de afectiuni.

Cauze frecvente ale lipsei de energie

Sedentarismul

De cele mai multe ori, persoanele sedentare prezinta un nivel scazut de energie. Exercitiile fizice zilnice, mersul pe jos sau inotul pot imbunatati calitatea somnului si pot combate oboseala cronica.

Sariti peste micul dejun

Prima masa a zilei ofera reale beneficii sanatatii, printre care energia de care aveti nevoie pe durata intregii zile. De asemenea, micul dejun va ajuta sa va concentrati mai bine, imbunatatind si dispozitia. Asadar, nu-l sariti! Un mic dejun sanatos include cereale integrale, proteine si grasimi sanatoase.

Idei pentru un mic dejun rapid, sanatos si delicios

Dieta saraca in nutrienti

Daca urmati o dieta alimentara care nu contine suficiente substante nutritive si necesarul zilnic de calorii, cu siguranta veti resimti o stare de oboseala permanenta. Respectati orele de masa si asigurati-va ca aveti un regim alimentar zilnic care include toate grupele de alimente.

Infectia cronica

Prezenta microorganismelor patogene, cum ar fi bacterii sau virusuri, mai mult de sase luni, este definita ca fiind o infectie cronica. Tuberculoza si hepatita virala sunt cele mai frecvente afectiuni in care principalul simptom este oboseala cronica.

Consumul in exces de cofeina

Persoanele care consuma cofeina in exces sunt mai predispuse sa sufere de oboseala cronica. Nu uitati, calitatea si durata somnului pe parcursul noptii sunt afectate daca veti consuma dupa-amiaza bauturi care contin cofeina.

secundara_lipsa_energie_inainte de DESHIDRATAREA

Deshidratarea

Printr-un consum corespunzator de apa nu numai ca preveniti deshidratarea, dar mentineti si un nivel de energie optim. Beti minimum 1,5 litri de apa zilnic, iar in perioadele in care temperaturile sunt ridicate sau desfasurati activitati fizice intense este indicat sa cresteti cantitatea de lichide.

Hipotiroidismul vs hipertiroidismul

Hipotiroidismul

Afectiunea glandei tiroide manifestata prin secretia insuficienta de hormoni tiroidieni se numeste hipotiroidism. Oboseala reprezinta unul dintre principalele simptome ale acestei afectiuni. Hipotiroidismul are o incidenta crescuta in randul femeilor, insa poate afecta si barbatii.

Depresia

In prezent, numarul persoanelor care sufera de depresie este in crestere. Depresia este o afectiune psihica ce poate afecta pe oricine. In fazele incipiente, multe persoane se plang de un nivel scazut de energie si dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice. Este foarte important sa nu ignorati simptomele si sa va adresati medicului specialist.

Anemia

Manifestata printr-o stare de oboseala continua, anemia prin deficit de fier are o incidenta crescuta in randul femeilor. In cazul barbatilor, aparitia anemiei este adesea consecinta dietei vegetariene. De asemenea, un nivel scazut de vitamina B12 poate influenta nivelul de energie al organismului si determina anemia pernicioasa sau anemia prin carenta de vitamina B12.

Consumul de medicamente

Lipsa de energie poate fi rezultatul administrarii unor medicamente cum ar fi: antialgice, antihistaminice, antidepresive etc.

Uitati de calculator sau telefon macar in weekend si plimbati-va prin parc sau practicati un sport care va place. E important sa alegeti o forma de activitate fizica pe care sa o practicati cu placere, pentru a va spori nivelul de energie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.