Revista care te menține sănătos

Recuperare medicală

Recuperarea dupa interventia de implant mamar

14 mai 2013
Share

Va doriti o interventie de marire a sanilor si nu stiti care sunt pasii de recuperare sau ce presupune operatia in sine? Ne-am propuns sa va oferim informatiile necesare. Interventia de implant mamar presupune introducerea unor proteze sub muschiul pectoral, de obicei, ceea ce creste volumul si imbunatateste aspectul estetic al sanului. Pentru aceasta interventie se utilizeaza implanturi mamare de forme si marimi adaptate proportiilor san-torace.

In primele ore de la operatie pacienta ramane in repaus la pat, cu un sutien special, iar dupa 3-4 ore se poate ridica. Dupa 6-8 ore de la interventie, pacienta poate pleca acasa. Ridicarea bratelor, cu grija, evident, si plimbarea usoara prin casa sunt admise in aceeasi zi. Recomandam aplicarea unor comprese reci pe piept, care sa limiteze eventuala umflare a sanilor pe centru si lateral. „Au existat paciente care, operate fiind dimineata pe la 8 (interventia dureaza 50 de minute), seara, adica la 12 ore de la operatie, s-au dus la supermarket pentru a face cumparaturi”, sustine dr. Calin Dobos, chirurg estetician.

Medicul mai spune ca a 2-a zi este recomandat ca pacienta sa iasa la o plimbare, iar in 3-4 zile poate incepe sa conduca masina. Dusul este permis dupa cateva zile, dar nu cu apa fierbinte, pentru ca poate stimula sangerarea. Pansamentele se schimba doar de 2 ori, la interval de o saptamana.

Pacienta isi poate relua activitatile zilnice dupa o saptamana, dar nu are voie sa ridice greutati

Pacienta se poate intoarce la serviciu dupa o saptamana de repaus, daca activitatea nu presupune efort fizic. In general, femeile carora le-a fost realizata o marire a sanilor printr-un implant mamar subglandular necesita un timp mai redus de recuperare in comparatie cu cele care au fost supuse unei interventii de implantare mamara submusculara. Insa, implantul aplicat sub muschi rezista mai bine in timp, rezultatul fiind mai stabil. Specialistul mai recomanda ca sportul sa fie reluat dupa o luna de la operatie, progresiv: initial, miscari usoare ale picioarelor, la cateva zile se asociaza si cele de trunchi, apoi alergari.

Singura interdictie este ridicarea greutatilor, care implica muschiul pectoral. Activitatile, ca volei, tenis se pot relua dupa un interval de cinci luni. De asemenea, pacienta nu trebuie sa doarma pe burta 3-4 luni pana se maturizeza capsula din jurul implantului. Cand se face sport, pacienta va trebui sa poarte un corset sau o bustiera care sa tina sanii strans. Specialistul atrage atentia asupra faptului ca femeile peste 40 de ani care au apelat la o astfel de operatie ar trebui sa faca anual o mamografie.

Text: Irina Prodan

Consultant: Dr. Calin Dobos

Chirurg estetician

www.drdoboscalin.ro

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.