Revista care te menține sănătos

Știri

Studiu: mamografia nu doare

4 aprilie 2024
Share
Studiu: mamografia nu doare

Specialiștii din rețeaua de sănătate Regina Maria au realizat un studiu intern referitor la percepția și experiențele pe care pacientele le au când vine vorba despre mamografie. Pe această cale, experții au desprins concluzii importante cu privire la motivația pacientelor de a apela la metoda de screening, nivelul de durere resimțită în timpul procedurii și rolul personalului medical în buna desfășurare a întregului proces.

Într-o lume în care cancerul de sân afectează milioane de femei, este foarte important să ne informăm corect privind metodele de depistare precoce și să nu lăsăm miturile să ne influențeze decizia de a ne monitoriza constant starea de sănătate. Mamografia este esențială pentru depistarea în fază incipientă a cancerului de sân, însă există anumite temeri care descurajează femeile să apeleze la această procedură.

Cea mai puternică frică este cea legată de durerea resimțită în timpul mamografiei. Rețeaua de sănătate Regina Maria a realizat în cadrul Ponderas Academic Hospital un studiu intern care aduce lumină asupra experiențelor și percepțiilor pacientelor care au efectuat această investigație de screening.  

Motivele pentru care pacientele fac mamografii

La studiul realizat în perioada octombrie – decembrie 2023 au participat 194 de femei cu vârsta cuprinsă între 30-85 de ani, iar principalele aspecte analizate au fost motivele efectuării mamografiilor, istoricul legat de cancer în familie și scorurile de durere raportate de către paciente.

Potrivit rezultatelor, 35% dintre participante au ales să facă mamografia din proprie inițiativă, ca parte a unei strategii de depistare precoce în timp ce 43% au apelat la acest serviciu medical în scop diagnostic, având deja simptome. O constatare importantă a studiului a fost că 57% dintre pacientele care au participat la studiu au cazuri de cancer de sân în familie, însă doar 15% dintre acestea au efectuat teste genetice pentru a evalua riscul dezvoltării unei patologii.

Durerea, o piedică nefondată în calea mamografiei?

Una dintre concluziile notabile ale studiului a fost legată de scorurile de durere raportate de către paciente în timpul mamografiilor. Din totalul participantelor, 70% au raportat un scor de durere sub 5, pe o scală de la 1 la 10 – unde 1 reprezintă nicio durere resimțită și 10 reprezintă durerea maximă resimțită. Mai mult decât atât, 121 de participante au raportat un scor între 1 și 3, iar dintre acestea, 65% au menționat că nu este prima lor experiență în ceea ce privește efectuarea unei mamografii.

Totodată, doar 46 dintre paciente au raportat un scor mai mare de 5, principalele motive pentru această evaluare în cazul lor fiind sensibilitatea sânilor, perioada ciclului menstrual sau faptul că au făcut pentru prima dată o mamografie. Rezultatele studiului indică, așadar, că experiența unei mamografii nu generează durere, ci o anumită senzație de disconfort, iar nivelul acestuia este determinat de factori specifici fiecărei paciente, de la dimensiunea sânilor și sensibilitatea fiecăreia, până la perioada din ciclul menstrual în care este efectuată examinarea.

Statisticile la nivel european subliniază importanța efectuării periodice a mamografiilor pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Potrivit datelor recente, cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer în Europa, cu sute de mii de cazuri raportate anual. În România, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate anual și mai mult de 3.000 își pierd viața în lupta cu această boală, conform datelor furnizate de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului. Majoritatea cazurilor pot fi tratate dacă este depistată din timp.

Mamografiile și ecografiile efectuate regulat, conform ghidurilor, atunci când nu există semne sau simptome ale cancerului mamar pot reduce semnificativ riscul de deces, cresc șansele de vindecare, iar tratamentele în stadiile timpurii sunt mai putin nocive pentru corp.

mamografie, teama de durere, regina maria, metoda de screening, cancer mamar, cancer la san, durere mamografie,

Relația personal medical – pacientă, esențială în buna desfășurare a mamografiei

Un alt aspect evidențiat cu ajutorul studiului este rolul important al asistentei medicale pentru ca experiența femeilor la mamografie să fie una plăcută. Aceasta pregătește pacientele înainte de procedură, le explică în detaliu cum va decurge examinarea, le monitorizează starea, se asigură că acestea se simt relaxate și în siguranță, iar la final stabilesc împreună care sunt pașii următori.

În acest sens, Dr. Maria-Laura Ianculescu, Medic primar Radiologie – Imagistică medicală în cadrul Rețelei Regina Maria a subliniat: “Studiul nostru arată că femeile vin la mamografie pentru a rezolva o problemă existentă și mai puțin pentru screening-ul de rutină. Mamografia nu este în general dureroasă, iar acest disconfort este cu atât mai redus dacă investigația este efectuată după menstruație. Asistentul/a care efectuează mamografia are un rol major în liniștirea și înțelegerea temerilor pacientelor, astfel că invităm pacientele să discute liber și sa aiba încredere.”

Așadar, relația asistenta medicală – pacientă este esențială pentru buna desfășurare a investigației imagistice. Petronela Gotzinger, asistentă medicală în cadrul Ponderas Academic Hospital și cea care a avut grijă ca pacientele participante în studiu să aibă o experiență sigură în cadrul efectuării mamografiei, ne explică cum decurge această investigație și care sunt reacțiile pacientelor:

Temerile pacientelor în ceea ce privește mamografia sunt legate de durerea resimțită în timpul investigației, nivelul iradierii, durata investigației, precum și teama unui rezultat nefavorabil.
De aceea, pregătirea psihică a pacientei are un rol esențial pentru depășirea fricilor.
În timpul mamografiei poate exista un mic disconfort deoarece vom comprima sânul pacientei cu ajutorul unei padele (vom apăsa pe sân). Cu cât vom comprima mai mult sânul, întinzând țesutul, vom obține o doză mai mică de iradiere. Personal, pun accent pe comunicare și întreb pacienta cât de mult pot apăsa pe sân. Se comprimă fiecare sân în parte în două unghiuri diferite. În total, vom avea 4 incidențe, iar în total compresia durează în jur de 15 secunde. Asistenta va fi în aceeași încăpere cu pacienta pe toată perioada investigației, fapt ce indică un grad redus de iradiere în timpul mamografiei. După efectuarea mamografiei, pacientele îmi spun că temerile lor au fost nefondate, ele simțind doar o presiune la nivelul sânului, un ușor disconfort, nicidecum durere
, spune Petronela Gotzinger.

Tendință ascendentă a gradului de conștientizare asupra importanței mamografiei

Prin urmare, studiul oferă mai multă claritate în ceea ce privește percepția generală a femeilor asupra mamografiei, ajută la diminuarea temerilor care plasau investigația ca fiind una dureroasă și trage un semnal de alarmă asupra importanței metodelor de screening în combaterea cancerului de sân. O veste promițătoare în ceea ce privește prevenția vine dinspre Centrele de Imagistică Regina Maria. Conform datelor interne, în anul 2022 s-a observat o creștere semnificativă a cererii pentru mamografii, înregistrând peste 25.000 de astfel de investigații efectuate în centrele de imagistică din toată țara.

sursă imagine reprezentativă: shutterstock.com
infografic: Regina Maria

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.