Revista care te mentine sanatos

Stiri

Fumatul pasiv ucide anual peste 42.000 de persoane

9 octombrie 2012
Share

Fumatul pasiv si efectele sale nocive asupra sanatatii nu sunt o noutate, insa numarul celor afectati ar putea surprinde opinia publica. Potrivit celui mai recent studiu publicat in American Journal of Public Health, peste 42.000 de persoane mor anual din cauza fumatului pasiv, dintre care aproape 1.000 sunt copii cu varste sub trei ani.

Pentru a evalua expunerea pasiva la fumat a persoanelor decedate, cercetatorii au prelevat mostre de sange si au cautat urme de cotinina, un compus care se produce atunci cand organismul vine in contact cu fumul de tigara. Rezultatele au indicat un nivel crescut al acestui biomarker in organismul respectivelor persoane, factor care contribuie semnificativ la aparitia cancerului pulmonar.

Un sondaj ulterior a scos la iveala ca doar 28% dintre fumatori sunt constienti ca fumatul pasiv ii poate imbolnavi pe cei din jurul lor si, surprinzator, doar 63% dintre persoanele intervievate nefumatoare au spus ca fumul de tigara este daunator sanatatii.

Desi fumatul este interzis de cativa ani in multe locuri publice sau chiar la locul de munca, cazurile de deces prilejuite de fumatul pasiv sunt in crestere, iar acest lucru nu poate insemna decat un singur lucru: fumatorii isi „savureaza” viciul in confortul casei, nestiind ca mica lor placere ii poate imbolnavi sau chiar omori pe oamenii dragi din jurul lor.

Paula Rotaru

Sursa: www.isciencetimes.com

Nota pentru articolul «Fumatul pasiv ucide anual peste 42.000 de persoane»:1.50/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate