Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Nivelul crescut de cortizol duce la pierderea densitatii osoase?

31 octombrie 2011
Share

Cortizolul este principalul hormon al glandei corticosuprarenale (glanda endocrina), eliberat ca raspuns la stres si la nivelul scazut de glucocorticoizi (hormoni ce regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor si protidelor) din sange.

Functia sa primara este aceea de a creste nivelul zaharului din sange, printr-un proces numit gluconeogeneza. Nivelul crescut de cortizol, precum si al altor glucocotricoizi, diminueaza calciul din tesutul osos. Acesta se afla intr-o stare constanta de constructie si remodelare, fiind un tesut conjunctiv mineralizat.

Combinatia mineralelor dure si a colagenului flexibil face oasele grele si puternice, colagenul fiind esential pentru sanatatea functiilor articulare, extrem de importante, chiar daca nu reprezinta un organ vital. Colagenul este compus dintr-un grup de aminoacizi ce include glicocolul, fiind principala forma de tesut conjunctiv din corp.

Stresul poate distruge oasele…

In momentele de stres maxim, organismul descompune aminoacizii pentru a forma glucoza, asa cum am amintit mai sus, prin procesul de gluconeogeneza. Cortizolul este hormonul ce catalizeaza acest proces, iar nivelul ridicat de stres are repercusiuni asupra colagenului.

Cortizolul actioneaza, in primul rand, pe stratul exterior al osului, iar cercetarile demonstreaza ca nivelul crescut de cortizol inhiba formarea celulei osoase tinere si proliferarea celulelor, acest lucru scazand dramatic densitatea oaselor. Atata timp cat organismul este stresat si nu beneficiaza de odihna adecvata, mineralizarea osoasa si formarea colagenului vor fi reduse.

Suplimentele ce contin vitamina D3, calciu si magneziu nu vor imbunatati deloc aceasta stare daca nivelul de stres este unul foarte ridicat.

Si pentru ca ne dorim sa venim in ajutorul dumneavoastra, iata 9 sfaturi pentru a reduce nivelul cortizolului si pentru a creste sanatatea oaselor:

1. Reduceti stresul cronic, evitati alergenii alimentari si mentineti echilibrul optim al zaharului din sange, evitand consumul de carbohidrati!

2. Urmati o dieta bazata pe fructe si legume bogate in fitonutrineti. Consumati nuca de cocos, avocado, ulei de masline, nuci si seminte!

3. Detoxifiati-va organismul prin post si probiotice!

4. Practicati exercitii pentru coloana vertebrala si reduceti stresul neurologic!

5. Dormiti 8 ore pe noapte si incercati sa va bagati in pat inainte de ora 23:00!

6. Practicati exercitii fizice de mare intesitate, fara a exagera insa!

7. Apelati la plante precum ginsengul, plus la cele bogate in antioxidanti, precum curcuma, oregano, scortisoara sau coriandru.

8. Suplimentati-va alimentatia cu vitaminele din complexul B!

9. Optimizati nivelul vitaminei D, expunandu-va regulat la soare!

Asadar, cu cat densitatea oaselor este mai mare, osul este deopotriva mai puternic, si pentru ca intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi, cel mai bine este sa incerci sa te relaxezi si sa-ti manageriezi stresul.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.