Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Gust amar în gură? Iată ce afecţiuni poate semnala

Ruxandra Dumitrescu; Surse: Medicinenet.com; Healthgrades.com; Boldsky.com
4 aprilie 2023
Share
Gust amar în gură? Iată ce afecţiuni poate semnala

Gustul amar şi neplăcut din gură poate fi rezultatul mai multor afecţiuni medicale şi nu numai. De exemplu, anumite medicamente pot interfera cu simţul gustativ, ducând la apariţia unei senzaţii neplăcute de gust amar în gură. Această senzaţie este, de obicei, temporară şi poate fi îmbunătăţită în momentul în care cauza ce stă la bază este remediată. Termenul medical utilizat este disgeuzie, o alterare a simţului gustativ care poate conduce la apariţia unei senzaţii neplăcute în gura, un gust de la metalic la sărat sau amar.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena pasta de dinţi cu carbune activ de la Foramen. Datorită cărbunelui activ, redă albul natural al dinţilor şi înlătură petele. Iar respiraţia va fi proaspătă, de lungă durată.

Severitatea gustului amar în gură poate varia în funcţie de individ. Disgeuzia poate fi cauzată de  infecţii, inflamaţii sau de alţi factori de mediu.

Gust amar în gură şi alte simptome

Gustul amar în gură poate apărea ca atare sau poate fi însoţit de alte simptome care variază în funcţie de boala sau de tulburarea de care suferă o persoană. Printre simptomele care pot însoţi acest gust amar în gură se numără respiraţia urât mirositoare, sângerarea gingiilor, uscăciunea gurii, salivarea în exces, simptomele asemănătoare gripei, precum oboseala, febra, durerile în gât, durerile de cap, nasul înfundat, amigdalele umflate sau inflamate, vărsături etc.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Foramen Clorhexidină apă de gură este destinată igienizării cavităţii bucale. Conţine clorhexidină care luptă împotriva microorganismelor din cavitatea bucală responsabile de apariţia cariilor, dar şi a altor probleme de sănătate.

Gustul amar în gură poate indica o afecţiune gravă

În unele cazuri, gustul amar din gură poate indica o afecţiune gravă ce poate pune viaţa în pericol, o afecţiune care trebuie imediat evaluată, precum ingerarea unei substanţe toxice. Dacă vă confruntaţi cu vreunul dintre aceste simptome: dificultăţi de respiraţie, respiraţie şuierătoare, incapacitatea de a înghiţi, paralizia, tulburările de vorbire, umflarea bruscă a buzelor, limbii etc., ar trebui să vă adresaţi de urgenţă medicului specialist.

gust amar

Cauzele disgeuziei

Simţul gustativ implică mii de neuroni senzoriali încorporaţi în papilele gustative, dar şi în partea de sus a nasului. Acesti neuroni îi semnalează creierului că mâncaţi sau degustaţi anumite alimente. Un gust amar în gură poate fi rezultatul fumatului sau al unor leziuni, boli sau condiţii care interferează cu acest proces. El poate apărea când o persoană vomită, de exemplu. În anumite cazuri, otrăvirea chimică sau problemele neurologice pot duce la apariţia gustului amar pe o perioadă mult mai lungă. Dacă luaţi anumite medicamente şi bănuiţi că aceasta ar putea fi cauza gustului amar, discutaţi cu medicul dumneavoastră. Există şi condiţii comune sau obiceiuri de zi cu zi ce pot provoca un gust amar în gură. Printre acestea, se numără respiratul pe gură, deshidratarea, uscăciunea gurii, sarcina, fumatul.

Afecţiuni responsabile de apariţia gustului amar în gură

Alergiile şi nasul înfundat, paralizia, gingivita, inflamaţia limbii, polipii nazali, infecţiile glandelor salivare, boala autoimună ce cauzează uscăciunea gurii şi a ochilor, răceala, sinuzita, amigdalita, faringita, deficitul de zinc, boala de reflux gastroesofagian sunt afecţiuni ce pot provoca gustul amar. Există şi câteva traume sau leziuni care pot semnala gustul amar, printre care muşcarea limbii, leziuni la nivelul capului, nasului sau limbii, expunerea la anumite toxine. Amintim şi de purtarea aparatului dentar, chirurgia dentara, radioterapia la nivelul capului sau gâtului, la fel şi medicamentele care trateaza Alzheimer, bronhodilatatoarele, chimioterapia, anumite antibiotice, medicamentele prescrise pentru afecţiunile tiroidei. Complicaţiile asociate cu un gust amar variază în funcţie de cauza de bază. Odată ce cauza principală este diagnosticată, tratamentul poate ajuta la reducerea complicaţiilor.

De ce avem gust neplăcut în gură dimineaţa

Dormitul cu gura deschisă creşte nivelul de uscăciune a gurii care accentuează, de asemenea, gustul amar din cavitatea bucală. Utilizarea salivei este unul dintre primii paşi în digestia alimentelor. Deci, dacă gura este uscată, particulele nu pot fi eliminate în mod eficient, provocând mirosuri neplăcute şi gust neplăcut. Saliva artificială poate fi prescrisă în cazul în care glandele salivare nu produc suficientă salivă. Periajul dinţilor şi utilizarea aţei dentare nu trebuie să lipsească seara, înainte de culcare, din rutina niciunei persoane. Gargara cu apă sărată poate ucide bacteriile din gură care conduc la apariţia mirosului neplăcut şi a gustului amar.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.