Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii naturale pentru diabetul tip 2

25 aprilie 2014
Share

Tratamentul pentru diabet poate include multe elemente, inclusiv medicamentele traditionale, medicina alternativa si remediile naturale. Terapiile alternative sunt variate si cuprind metode de la schimbarea dietei si stilului de viata pana la exercitii asupra conditiei mentale.

Unele persoane cu diabet folosesc terapiile complementare sau alternative pentru a trata boala. Desi unele dintre acestea pot avea efecte benefice, unele pot fi ineficiente sau chiar daunatoare. Inainte a apela la aceste terapii, este recomandat sa consultati medicul.

 

Care sunt terapiile alternative in tratamentul diabetului?

  • Acupunctura. Este o procedura in care se introduc ace speciale in anumite puncte din piele. Aceasta a demonstrat efecte benefice pentru ameliorarea durerii cronice. Acupunctura este folosita de catre persoanele cu neuropatie, deteriorarea dureroasa a nervilor din diabet.
  • Biofeedback-ul. Este o tehnica ce ajuta o persoana sa invete cum sa coopereze cu raspunsul organismului la durere. Aceasta terapie alternativa pune accent pe tehnicile de relaxare si reducere a stresului.
  • Imaginatia ghidata. Este o tehnica de relaxare ce indeamna o persoana sa se gandeasca la imagini mentale relaxante, precum valurile marii. De asemenea, pot fi incluse si imagini de control sau vindecare a unei afectiuni cronice, precum diabetul. Persoanele care au utilizat aceasta tehnica au observat ca imaginile pozitive le amelioreaza simptomele.

 

Care sunt suplimentele ce pot fi folosite in tratamentul diabetului?

  • Cromul. Beneficiul adus de crom in diabet a fost studiat timp de multi ani. Este nevoie de crom pentru a imbunatati toleranta la glucoza, ce ajuta la imbunatatirea actiunii insulinei.
  • Ginsengul. Are un efect de scadere a nivelului de glucoza din sange, in special dupa mese. Oricum, este nevoie de mai multe studii pentru ca ginsengul sa fie recomandat.
  • Magneziul. Desi relatia dintre magneziu si diabet a fost studiata multi ani, nu este pe deplin inteleasa. Studiile au aratat ca un deficit de magneziu poate inrautati controlul nivelului de zahar din sange in diabetul tip 2. Cercetatorii au aratat ca lipsa de magneziu intrerupe secretia de insulina din pancreas si creste rezistenta la insulina. De asemenea, aceasta contribuie la aparitia unor complicatii ale diabetului. O analiza recenta a aratat ca persoanele cu o dieta bogata in magneziu (cereale, nuci, legume cu frunze verzi) au un risc mai scazut de diabet tip 2.
  • Coenzima Q10 (ubiquinona sau ubiquinol) este o substanta ca o vitamina. Aceasta ajuta celulele sa produca energie si se comporta ca un antioxidant. Carnea si fructele de mare contin o cantitate mica de coenzima Q10. Suplimentele se regasesc sub forma de capsule si tablete.

 

Care sunt plantele ce pot fi folosite in tratamentul diabetului?

Plantele care pot fi folosite in tratamentul diabetului, in special al celui de tip 2, includ drojdia de bere, broccoli, scortisoara, patrunjelul, cafeaua si mazarea. Cele mai multe dintre acestea contin fibre, vitamine si minerale, importante in mentinerea sanatatii la persoanele cu diabet. Unele studii recente au aratat ca scortisoara, patrunjelul si cafeaua ajuta in lupta cu inflamatia si ajuta insulina, hormonul ce controleaza nivelul de zahar. Extractele de scortisoara pot creste metabolismul zaharului, influenteaza secretia insulinei ce influenteaza, la randul ei, metabolismul colesterolului.

 

Remedii naturale pentru diabetul tip 2Folosirea terapiilor naturale pentru diabet: sfaturi

  • Discutati cu medicul inainte de a lua orice fel de medicamente, inclusiv cele pe baza de plante.
  • Daca apar efecte adverse, precum greata, varsaturi, batai rapide ale inimii, anxietate, insomnie, diaree sau iritatii ale pielii, incetati utilizarea produsului si consultati imediat un medic.
  • Evitati preparatele ce contin mai mult de o singura planta.
  • Fiti atenti la reclamele produselor. Cautati informatii stiintifice dovedite.

Selectati marca produsului cu atentie. Achizitionati numai produsele pe care scrie numele traditional si stiintific al plantei, numele si adresa producatorului, numarul lotului, data de expirare, dozele recomandate si potentialele efecte adverse.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.