Revista care te menține sănătos

Seniori

Tulburarile de alimentatie la menopauza: cauze si metode de ameliorare

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
12 februarie 2018
Share
Tulburarile de alimentatie la menopauza: cauze si metode de ameliorare

Tulburarile de alimentatie pot aparea la orice varsta, insa apar mult mai frecvent la femeile aflate la menopauza. Cele mai multe dintre acestea refuza sa caute ajutor specializat, dar orice tip de tulburare de acest gen, indiferent ca este vorba despre bulimie sau anorexie, poate duce la aparitia unor consecinte grave.

Anorexia, bulimia sau consumul excesiv de alimente in perioadele stresante tind sa apara mai devreme in viata, cu precadere la sexul feminin, comparativ cu cel masculin. Insa, exista un procent destul de mare al femeilor care sufera de tulburari de alimentatie dupa varsta de 50 de ani. Problemele se agraveaza atunci cand aceste persoane nu pot recunoaste simptomele sau pur si simplu refuza faptul ca sufera de o tulburare de alimentatie.

Care sunt cauzele?

Exista mai multe cauze de aparitie a tulburarilor de alimentatie in menopauza. Unele femei pot suferi de tulburari de alimentatie inca din tinerete, dupa care pot avea o perioada de recuperare, pentru a reveni la acestea odata cu inaintarea in varsta. Pe de alta parte, unele femei care au fost preocupate de silueta si de diete sanatoase de-a lungul vietii pot cadea in aceasta capcana la o varsta mai inaintata.

Factorii psihologici sunt cei care influenteaza cel mai mult aparitia tulburarilor de alimentatie. Statutul social, divortul, decesul unei persoane apropiate, afectiunile traumatice si alte evenimente de ordin psihologic pot declansa aparitia anorexiei sau bulimiei.

Viata este plina de perioade si de schimbari diferite, in special pe masura ce inaintati in varsta, iar acest lucru poate sa-si puna amprenta asupra imaginii de sine, a perceptiei corpului si a felului in care sunteti vazuta in societate. Acestea pot declansa un „gol” interior, compensat, ulterior, cu mancare tip fast-food sau dulciuri. Sau, din contra, este compensat prin refuzul de a manca, ducand la scaderi drastice de greutate, ce au consecinte grave asupra sanatatii.

De cele mai multe ori, femeile aflate la menopauza care sufera de tulburari de alimentatie au avut si in tinerete diverse forme ale acestora, iar varsta este unul dintre motivele de reaparitie. Insa, acestea pot aparea si in cazul in care nu au fost prezente la varste tinere.

Semne subtile ale tulburarilor alimentare

secundara_alimentatie_menopauza_inainte de Tratamentul tulburarilor de alimentatie la menopauza

Tratamentul tulburarilor de alimentatie la menopauza

Exista mai multe tipuri de tratament pentru tulburarile de alimentatie la menopauza. Insa, inainte de toate, este necesar sa identificati cauza acestora.

Femeile mai in varsta necesita ajutor din partea familiei, prietenilor, chiar si ajutor specializat, pentru a trece mai usor peste schimbarile survenite in aceasta perioada. Aceste persoane se pot opune tratamentului, negand faptul ca exista o problema.

Schimbarile aparute in cariera, viata de familie, resursele financiare si treburile gospodaresti pot face dificila urmarea unui tratament adecvat, acesta nefiind o prioritate. De asemenea, femeile aflate la o varsta mai inaintata pot avea dificultati in a avea grija de sine, atat fizic, cat si psihic. Mai mult, la aceasta varsta, unele comportamente pot deveni obiceiuri, dificil de schimbat.

Consecintele asupa sanatatii pot fi destul de grave. Atat bulimia, cat si anorexia pot influenta negativ starea de sanatate, iar afectiunile medicale ulterioare pot aparea destul de repede, printre care: bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul si depresia.

Terapia cognitiv-comportamentala efectuata cu ajutorul unui psiholog, precum si sprijinul prietenilor si al familiei va pot ajuta sa treceti cu usurinta peste tulburarile de alimentatie. Este indicat sa nu amanati tratamentul, pentru a evita urmarile grave asupra sanatatii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.