Revista care te menține sănătos

Psihologie

Semne subtile ale tulburărilor alimentare

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]; sursă: health.com
14 septembrie 2021
Share
Semne subtile ale tulburărilor alimentare

Unele semne ale tulburărilor alimentare sunt evidente, precum pierderea dramatică în greutate, refuzul de a mânca, vărsăturile provocate după fiecare masă. Însă anorexia, bulimia și mâncatul pe fond nervos se pot manifesta într-un mod mai subtil, neobservabil.

Iată care sunt semnele subtile ale tulburărilor alimentare:

Imaginea de sine negativă

Gândurile negative sau obsesive legate de corpul propriu, ce apar în toate tulburările alimentare, pot să se manifeste timpuriu. Semnele unei imagini negative despre sine includ gândurile pesimiste, de genul “sunt grasă”, “nu am niciun control asupra mea”, precum și interpretarea negativă a unor remarci din partea altor persoane. Aceste gânduri apar în special atunci când fetele mai tinere se compară cu personaje idealizate, precum vedetele, dar și cu colegele de clasă mai slabe și mai “populare”.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Exercițiile fizice excesive

Exercițiile fizice duse la extrem pot să apară în paralel cu tulburările alimentare. Acestea nu trebuie confundate la persoanele ce fac sporturi de performanță și necesită antrenamente intense. Însă, dacă o persoană nu poate pierde o zi de sală sau dacă face exerciții fizice chiar și atunci când este bolnavă, poate fi vorba de o tulburare alimentară.

Frica de a mânca în public

Timiditatea legată de mâncatul în public poate avea legătură cu probleme legate de imaginea de sine (o persoană se poate simți observată și judecată). Deși refuzul de a mânca în public este asociat cu anorexia, poate să apară și în alte tulburări alimentare. Chiar și persoanele ce mănâncă pe fond nervos pot consuma o cantitate mai mică de alimente în public, comparativ cu modul în care ar proceda acasă.

Părul fin de pe corp

Persoanele care au fost deprivate de o nutriție adecvată pe o perioadă mai mare de timp, de obicei pot dezvolta pilozitate fină la nivelul brațelor, feței sau în alte părți ale corpului. Acest tip de păr este o adaptare fizică la greutatea corporală mică și pierderea grăsimii la unele persoane ce suferă de anorexie.

Pregătirea meselor speciale pentru alte persoane

Deși persoanele cu anorexie refuză să mănânce, de obicei pot simți nevoia de a vedea alte persoane mâncând, ajungând chiar să gătească feluri de mâncare elaborate pentru acestea.

Pielea uscată

Pielea uscată și deshidratată este, de multe ori, un semn al anorexiei sau al bulimiei. Diureticele și laxativele folosite de persoanele care vor să slăbească pot deshidrata sever organismul.

Senzația de frig

Ca rezultat al malnutriției și al scăderii grăsimii corporale, senzația de frig este asociată cu anorexia, mai mult decât cu bulimia sau cu alte tulburări alimentare. Senzația de frig permanentă sau purtarea hainelor groase la temperaturi mai crescute sunt specifice persoanelor cu tulburări alimentare.

Grăsimea corpului stochează energie și ajută corpul să facă față frigului. Persoanele fără țesut adipos suficient pot avea probleme în a menține temperatura corpului.

Fixația pentru alimente sănătoase

Obsesia de a consuma numai alimente sănătoase (ortorexia) nu este un diagnostic oficial, însă poate fi un pas spre anorexia nervoasă. Deși persoanele cu ortorexie se concentrează asupra calității alimentelor consumate, iar persoanele cu anorexie acordă mai multă atenție cantității, acestea au o dietă limitată și preferă să consume aceleași alimente întotdeauna.

Combinarea alimentelor într-un mod bizar

Persoanele care mănâncă pe fond nervos combină anumite alimente într-un mod bizar, precum piure cu prăjituri, chipsuri de cartofi cu lămâie etc. De cele mai multe ori, acest obicei se petrece mai mult la domiciliu, iar aceste persoane se simt rușinate. Această rușine poate agrava tulburarea.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.