Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Afectiuni oculare ce apar dupa varsta de 40 de ani

8 mai 2013
Share

Dupa varsta de 40 de ani organismul, inclusiv analizatorul vizual, este predispus la o serie de afectiuni care pot duce la deteriorarea vederii. O parte dintre aceste afectiuni, daca sunt depistate la timp, pot beneficia de tratament medicamentos sau chirurgical, fara a deteriora ireversibil vederea.

Alte afectiuni ale ochilor pot fi ameliorate sub tratamentul instituit precoce. Din acest motiv, se impune control oftalmologic amanuntit dupa 40 de ani, odata cu instalarea unui fenomen fiziologic (normal): scaderea vederii pentru citit (presbiopia, care presupune o corectie optica). Afectiunile care pot aparea incepand cu aceasta perioada sunt: glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) si cataracta.

 

Glaucomul – afectiune oculara ce poate cauza orbire

Reprezinta un grup de afectiuni oculare, asociat deseori cu o crestere a tensiunii intraoculare, ce poate provoca deteriorarea progresiva a nervului optic si pierderea de fibre nervoase, avand ca rezultat scaderea vederii. Alte teorii includ lipsa alimentarii adecvate cu sange a nervului optic. Glaucomul netratat sau nediagnosticat la timp poate provoca orbirea. Glaucomul primitiv cu unghi deschis este cea mai comuna forma ce apare la persoanele peste 40 de ani si se dezvolta lent, de obicei, fara niciun simptom. Faptul ca apare odata cu instalarea presbiopiei se poate confunda cu nevoia de ochelari. De aici necesitatea de a face un control oftalmologic amanuntit dupa 40 de ani. Netratat, glaucomul poate duce la pierderea semnificativa a vederii la ambii ochi.

Tratamentul glaucomului are ca scop reducerea tensiunii intraoculare si ameliorarea circulatiei arteriale a nervului optic. Primul tratament il reprezinta administrarea in mod regulat de picaturi oculare, pe baza de prescriptie medicala. In unele cazuri, medicamentele sistemice, tratamentul cu laser sau interventiile chirurgicale pot fi necesare.

 

Degenerescenta maculara legata de varsta

Este o afectiune oculara ce apare la persoanele cu varsta peste 50 de ani si se caracterizeaza prin scaderea vederii centrale si/sau metamorfopsii (perceperea distorsionata a imaginilor). Macula este aria centrala a retinei, raspunzatoare de vederea detaliilor, culorilor etc. Printre simptome, se numara: scaderea treptata a vederii (cu dificultati la citit), vedere „in ceata”, perceptia deficitara a culorilor si adaptarea scazuta la modificarea luminozitatii, pierderea portiunii centrale a campului vizual.

Tratamentul degenerescentei oculare consta intr-o dieta sanatoasa, axata pe consumul de fructe si legume crude, dar si tratament medicamentos (bogat in luteina, zeaxantina, acizi grasi Omega-3 etc.) la indicatia oftalmologului ori injectarea intravitreana de agenti anti-VEGF etc.

 

Cataracta

Cataracta presupune modificarea transparentei cristalinului, poate fi congenitala sau dobandita. Simptomele cataractei pot fi: scaderea progresiva a acuitatii vizuale, vedere incetosata, fotofobie, schimbari frecvente ale ochelarilor etc. Consultul este absolut necesar pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice, dar si pentru depistarea eventualelor afectiuni de la nivelul retinei, care nu se pot stabili la un simplu examen. Interventia chirurgicala este singura metoda eficienta in tratarea cataractei.

Cea mai moderna tehnica chirurgicala folosita in prezent pentru tratarea cataractei este facoemulsificarea. Necesita o incizie de aproximativ 2.4 mm, folosindu-se cristaline foldabile. Recuperarea postoperatorie este foarte rapida. Aceste cristaline artificiale (lentile intraoculare) pot corecta vederea astfel incat pacientul sa nu mai necesite corectie optica postoperator.

 

Dr. Speranta Schmitzer

Medic primar oftalmologie

Clinica OFTALMESTET

[email protected]

Tel.: 021/322 82 45

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.