Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Trei factori care afecteaza vederea

19 decembrie 2011
Share

Unul dintre cele cinci simturi ale omului, vederea, este influentat de nenumarati factori externi, printre care fumul de tigara, zaharul si… stresul. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, nu este un secret ca problemele ochilor sunt asociate adesea cu unele afectiuni, de exemplu diabetul, iar munca neintrerupta la calculator poate reprezenta un stres pentru vedere. Iata cei trei factori care duc la deteriorarea vederii.

1. Stresul

Orele in sir petrecute in fata televizorului/calculatorului sau cititul timp indelungat nu reprezinta un stres doar pentru psihic, ci si pentru ochi. Urmati sfatul medicului si luati scurte pauze pentru a va odihni. Fie priviti pe fereastra, daca aveti un peisaj placut, linistitor, fie inchideti ochii si va imaginati un camp cu flori. Persoanele cu mici vicii de refractie latente pot prezenta anumite simptome (lacrimari, usturimi sau dureri) in cazul in care ochiul este suprasolicitat si „stresat”. In rest, stresul afecteaza mai mult latura neurovegetativa si organele interne.

2. Fumul de tigara

Pe de alta parte, fumul poate fi un factor daunator vederii. Acesta nu afecteaza acuitatea vizuala pe loc, ci dupa ani buni, prin intermediul nevritei optice sau prin afectarea calibrului vascular. De asemenea, fumul de tigara in cantitate mare, mai ales in spatiile inchise, poate duce de la o stare generala de rau si tuse seaca pana la inrosirea si iritarea ochilor, simptome care dispar la scurt timp dupa iesirea la aer curat.

3. Diabetul zaharat

Oscilatiile mari ale glicemiei pot afecta vederea reversibil intr-o prima faza a diabetului. Practic, se „miopizeaza” intr-o mica masura ochiul. Insa, daca se urmeaza tratamentul corespunzator si se renunta la zahar si dulciuri, problema se poate rezolva. In caz contrar, se poate ajunge la complicatii, printre care si afectarea ireversibila a vederii. Persoanele care sufera de diabet prezinta risc de retinopatie diabetica. Boala cauzeaza formarea unor noi vase de sange care, practic, duc la dezlipirea retinei, dar si la aparitia glaucomului neovascular prin „invadarea” irisului de catre aceste vase sangvine.

Vizitati oftalmologul anual

Cel mai frecvent, ochii sunt afectati dupa cinci ani de la debutul bolii, in special in cazul persoanelor care nu respecta dieta si tratamentul specific. Asadar, diabeticii au „interzis” la zahar si la alte tipuri de glucide. La inceput, afectiunea este asimptomatica la nivelul ochiului, dupa care, pe masura ce apar modificari retiniene, puteti prezenta hemoragii oculare, exudate la nivel retinian, ce pot duce la scaderea accentuata a vederii, de multe ori ireversibila. In acest moment, nu se mai pune problema folosirii picaturilor sau ochelarilor, ci se apeleaza la interventii complexe. De aceea, specialistii va sfatuiesc sa mergeti la medic anual in cazul in care aveti diabet si o data la doi-trei ani in cazul in care nu prezentati tulburari de vedere.

Specialistii va sfatuiesc sa mergeti la medic anual in cazul in care aveti diabet si o data la doi-trei ani in cazul in care nu prezentati tulburari de vedere.

Lumina in exces provoaca dureri de cap

Ochiul poate fi afectat si de alti factori externi, cum ar fi frigul, ceata, praful sau dioxidul de carbon existent in cantitate mare in atmosfera. Si lumina, prea multa sau prea putina, oboseste ochii si poate genera dureri de cap, in timp ce alcoolul poate duce la scaderea vederii prin afectarea nervului optic din cauza deficitului de proteine si vitamine din grupul B din organism.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Ileana Baldea,

Medic primar oftalmologie,

Optinova

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.