Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Din ce cauza apar conjunctivitele?

6 mai 2010
Share

Conjunctivitele sau inflamatiile conjunctivei sunt afectiuni foarte frecvente la copii si adulti. Se pot manifesta sub numeroase forme clinice, de la inflamatii usoare, cu manifestari discrete, pana la forme clinice grave, din cauza complicatiilor pe care le pot produce.

Tipuri de conjunctivite si cauze de aparitie
Conjunctivitele pot fi infectioase, virale, fungice, parazitare, alergice. Conjunctivitele infectioase sunt provocate de bacterii (stafilococi, streptococi, pneumococi). Conjunctivitele virale sunt cauzate adesea de unele adenovirusuri, de unele virusuri herpetice sau sa rezulte din afectiuni virale ca rujeola sau varicela. Conjunctivitele de origine parazitara, foarte rare in tara noastra, sunt provocate de o filarioza. Conjunctivitele alergice sunt cauzate de unele particule aeriene (polen, particule de praf), fie de produse cosmetice, de colire (picaturi pentru ochi) sau lentile de contact.

Cum se manifesta
Conjunctivitele se manifesta clinic prin inrosirea ochiului, senzatie de arsura, impresia de nisip sub pleoape, senzatie vizuala neplacuta la lumina, usturime, mancarime. Este foarte important faptul ca acuitatea vizuala este normala, mult jenata cand se acumuleaza secretie la nivelul corneei. Unele conjunctivite pot fi insotite de febra si ganglioni locoregionali (adenopatii). In evolutia lor se pot complica cu afectarea corneei (keratite), care influenteaza negativ prognosticul medical, cu afectarea glandelor si cailor lacrimale, ducand in timp la conjunctivita „secca” (sindrom de ochi uscat); afectarea marginii palpebrale, cu blefarita, exematizari, ulceratii corneene, cicatrice conjunctivale.

Tratament
Prognosticul este variat, depinzand de tipul de conjunctivita, de cat de repede este aplicat tratamentul, de aparitia complicatiilor si a recidivelor. Instituirea tratamentului trebuie facuta dupa ce s-a recoltat in prealabil secretia conjunctivala pentru examen bacteriologic, cu antibiograma. Tratamentul local consta in spalaturi (pentru indepartarea mecanica a secretiilor), cu solutii antiseptice sau astringente, instilatii cu solutii de antibiotice cu spectru larg, conform antibiogramei.

Atentie!
Nu se aplica pansament ocular intrucat acesta, prin marirea temperaturii la suprafata conjunctivei, favorizeaza multiplicarea microbilor, iar stagnarea secretiei determina aparitia complicatiilor corneene; Nu se administreaza solutii cu anestezice deoarece acestea mascheaza complicatiile si nici nu se administreaza local corticoizi care agraveaza evolutia conjunctivitelor microbiene. Este foarte important sa nu incercati sa va tratati singuri si sa solicitati un consult de specialitate. Un rol foarte important in vindecarea bolii il are identificarea factorilor favorizanti: viciu de refractie, deviatia patologica a globilor oculari, cresterea sensibilitatii la radiatii solare, suprainfectia conjunctivala latenta, traumatismul. Factorul psihogen sau endocrin poate determina aparitia conjunctivitelor de tip alergic, iar lentilele de contact si protezele oculare favorizeaza aparitia conjunctivitei gigantice papilare. Masurile profilactice (individuale si colective) sunt importante, urmarind ca secretia sa nu ajunga in contact cu ochiul sanatos si nici sa nu se transmita boala in colectivitati.

Dr. Gabriela Miloiu,
Medic specialist oftalmolog,
Centrul Medical Medicover Grozovici.

Nota pentru articolul «Din ce cauza apar conjunctivitele?»:1.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.