Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Dezechilibrul hormonal: poate afecta vederea?

18 ianuarie 2013
Share

Modificarile hormonale aparute pe parcursul vietii pot avea o influenta directa si asupra sanatatii ochilor, tine sa ne avertizeze insusi celebrul Dr. Oz. Iata ce trebuie sa stiti despre acest aspect.

Problemele de vedere au numeroase cauze, insa nivelul crescut sau, din contra, scazut al hormonilor poate fi un factor semnificativ al acestor afectiuni. Hormonii mentin echilibrul unor functii importante ale organismului, iar in momentul in care apare o dereglare, acest lucru se poate rasfrange si asupra sanatatii ochilor.

De la nastere si pana la o varsta inaintata, organismul nostru experimenteaza fluctuatii si modificari la nivel celular. De exemplu, la pubertate cresterea are loc intr-un ritm rapid si in cazul ochilor, care sunt in aceasta perioada mult mai expusi riscului de miopie sau hipermetropie, afectiuni ce se pot croniciza pe parcursul vietii sau care pot persista doar pe o perioada scurta de timp.

Femeile, predispuse problemelor oculare

De asemenea, femeile aflate la varsta fertila (16-45 de ani) trebuie sa stie ca sunt expuse riscului de afectiuni oculare cauzate de anticonceptionale sau chiar de sarcina in sine. Nivelul de hormoni secretati pe parcursul sarcinii poate cauza uscaciune, iritatii si lacrimarea ochilor, precum si incapacitatea de a purta lentile de contact. Se recomanda evitarea tratametelor oculare de orice natura pana dupa nastere, deoarece atunci nivelul hormonal se echilibreaza, iar unele probleme pot disparea de la sine.

Si in cazul femeilor aflate la menopauza se constata o calitatea din ce in ce mai slaba a vederii, efect cauzat, bineinteles, de dezechilibrul hormonal specific perioadei. Nici barbatii nu sunt ocoliti de astfel de probleme, daca luam in considerare ca varsta mijlocie este propice scaderii nivelului de testosteron in organism.

Modificarile hormonale sunt o reactie normala a organismului si nu trebuie sa constituie motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, daca va confruntati cu modificari neobisnuite sau schimbari bruste de vedere, trebuie sa socilitati un examen oftalmologic complet, prin care medicul isi va putea da seama care este cauza si daca sunt alte afectiuni, precum diabetul, care pot cauza acea problema. Nu este de neglijat nici consultul medical pentru verificarea nivelului hormonal.

Paula Rotaru

Sursa: www.doctoroz.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.