Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cand ne adresam medicului oftalmolog

22 februarie 2016
Share

Exista o multitudine de simptome oculare, cele mai multe dintre ele semnificand afectiuni serioase oftalmologice. De aceea, recomandarea generala este sa va prezentati la oftalmolog la orice tip de simptom ocular, mai ales daca persista. Cu cat simptomele sunt mai puternice, cu atat urgenta este mai mare (de ordinul orelor).

Controlul oftalmologic nu este recomandat doar celor cu probleme. Copiii ar trebui dusi la un consult de specialitate pana la implinirea varstei scolare, apoi, din nou, in adolescenta. Adultilor li se recomanda un control o data la trei-patru ani pana la implinirea varstei de 40 de ani. Dupa aceea, la fiecare doi ani. Odata cu varsta, apare un fenomen fiziologic numit prezbiopie, in urma caruia este afectata vederea de aproape. Motiv pentru care trebuie mers la oftalmolog pentru o prescriptie de ochelari de citit.

Scaderea lenta a vederii, simptomul cel mai ignorat

Scaderea vederii poate sa reprezinte fie nevoia de a purta ochelari, fie o boala oculara: cataracta, glaucom, inflamatii si infectii oculare, afectiuni ale fundului de ochi – degenerescente maculare sau, daca debuteaza acut si evolueaza rapid, putem vorbi chiar despre dezlipirea de retina sau de un accident vascular la nivelul retinei. Un al doilea simptom ca frecventa si importanta este inrosirea ochiului. Aceasta poate sa nu fie grava. Desi este impresionanta ca aspect, nu reprezinta o boala oculara serioasa, ci este oglinda unei hipertensiuni arteriale sau a unei afectiuni generale cu afectarea vaselor sangvine.

Ochiul rosu poate sa semnifice si o conjunctivita sau o inflamatie in interiorul ochiului, numita iridociclita (uveita). Acestea se insotesc si de alte simptome (mancarimi, lacrimare, respectiv scaderea vederii) si necesita tratament relativ urgent. O situatie foarte grava de inrosire a ochiului este atacul de glaucom, cand ochiul rosu se insoteste de dureri oculare si de cap intense, dar si de incetosarea marcata si rapida a vederii. Spre deosebire de conjunctivite, atacul de glaucom poate provoca simptome si la un singur ochi (doar un ochi este rosu).

Durerea intensa, semnul unei urgente oftalmologicesimptome ochi

Un alt simptom important este durerea oculara. Exista o durere superficiala, resimtita ca o jena sau usturime sub pleoape, cum se intampla in conjunctivite. Exista insa si o durere profunda, puternica, cum se intampla in atacul de glaucom sau in inflamatii oculare severe. Tot o durere acuta, puternica, apare si la intrarea unui corp strain pe suprafata oculara (un span de la polizor, o musculita, chiar un fir de praf) si in traumatisme (zgarieturi, taieturi etc.). Globii oculari pot sa doara surd, mai ales odata cu miscarea lor, in stari virale cu afectare musculara (gripa, cel mai frecvent) sau chiar la o oboseala oculara marcata (lucrul indelungat la calculator). Dintre acestea, atacul de glaucom si traumatismele sunt mari urgente de tratament. De aceea, durerea intensa care le insoteste trebuie sa ne faca sa mergem rapid la oftalmolog.

Nu ignorati

Alte simptome care necesita control oftalmologic sunt senzatia de ochi uscat, de oboseala oculara, tulburari de vedere precum „muste” zburatoare, flash-uri luminoase in campul vizual sau cercuri colorate in jurul unei surse luminoase, vederea dubla, lacrimarea si secretia oculara.

Mancarimea pleoapelor poate fi de natura alergica sau cauzata de infectii oculare superficiale, numite conjunctivite sau blefaroconjunctivite. Daca, in cazul alergiei, simptomele pot disparea si spontan, odata cu iesirea de sub contactul cu substanta la care suntem alergici, in cazul conjunctivitei trebuie urmat tratament prescris in urma unei consultatii la oftalmolog. Atentie, infectiile tip conjunctivita sunt contagioase!

Fotofobia insasi este un simptom si reprezinta o sensibilitate crescuta la lumina din mediul inconjurator. Desi nu este considerata o urgenta, se recomanda un consult de specialitate pentru a vedea alte afectiuni posibil asociate.

Dr. Ozana Moraru

Medic chirurg oftalmologie

Centrul Oftalmologic Oculus, Bucuresti

Tel.: 021.317.80.70; 021.96.28

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.